cirrrticul foto posteaza un enunt interesant azi https://amintirifoto.wordpress.com/2013/03/19/scopul-terminal-al-femeii-este-sa-faca-copii-al-fotografiei-care-i/
....Lipsa de implicare ar putea avea o alta cauza ce nu are legatura cu pasivitatea....!
pentru ca ma indoiesc ca cineva ..chiar cirrrticul foto va citi articolul am sa spun aici parerea mea :
nimeni ,niciodata nu este detinatorul intrebarilor si raspunsurilor legate de un domeniu sau altul cu atit mai putin in fotografie ...
trebuie spus clar piramida fotografiei s-a aplatizat ..a devenit un plai mioritic pe care traiesc si mioarele si magarii si lupul cel rau ..! cit despre cine si cit stie ,citeste ,fura sau injura ..s-auzim numai de bine !
am preluat cu copy /paste un articol al dnei Dr Simona Stiuriuc
nota sublinierile apartin autoarei
Tulburarea de personalitate schizoida
Autor: Simona StiuriucTulburarea de personalitate schizoida
este caracterizata de lipsa de interes fata de relatiile sociale, uneori apatie sexuala, tendinta la un stil de viata solitar, secretism si raceala emotionala. Nu este aceeasi afectiune precum schizofrenia desi au unele caracteristici similare cum ar fi detasarea sociala si emotionala si prevalenta crescuta in familiile cu schizofrenie.
Aceste persoane sunt vazute ca fiind reci si indiferente, determinind probleme sociale. Cei mai multi indivizi diagnosticati au dificultati in a stabili relatii personale sau de a-si exprima sentimentele, raminind pasivi in fata situatiilor nefavorabile. Comunicarea cu alte persoane poate fi indiferenta si concisa. Datorita lipsei unei comunicari adevarate, cei diagnosticati nu pot dezvolta reflexii adecvate proprii fata de modul de socializare. Aceste reprezentari proprii sunt importante pentru observarea impactului propriilor actiuni in situatiile sociale.
Indivizii se simt pierduti fara oamenii linga care au crescut normal deoarece au nevoie de o siguranta si stabilitate. Totusi cind spatiul personal al pacientului este violat se simt sufocati si simt nevoia de a se elibera si de a fi independent. Aceste persoane sunt fericite cind se afla intr-o relatie in care partenerul nu cere prea multa dedicare emotionala sau intima. Indivizii cu tulburare schizoida a personalitatii nu vor sa stea departe de oameni ci departe de emotii si sentimente.
Cum modelele schizoide sunt foarte similare cu simptomele negative schizofrenice, antipsihoticele atipice pot avea eficacitate in ameliorarea lor. Cei care cauta tratament au optiunea medicatiei sau a terapiei. Pentru medicatie personalitatea schizoida pare a avea similaritati cu schizofrenia, cum ar anhedonia, absenta afectului si energie scazuta. Medicatia cea mai recent folosita esterisperidonul. Inainte de acesta nu exista o medicatie psihotropa cu impact asupra simptomelor negative.
Cauze si factori de risc:Evaluarile retrospective sugereaza ca pacientii cu personalitate schizoida au frecvent istoric de mediu familial inadecvat, rece, neglijent care incepe timpuriu in viata. Teoriile psihodinamices ugereaza ca aceste experiente traumatice creaza individului imaginea negativa ca relatiile sociale nu vor fi multumitoare si o izolare defensiva fata de oameni. Persoanele afectate au invatat sa imite stilul de relatii interpersonale modelate in familia lor. In acest mediu, pacientii nu reusesc sa invete aptitudinile de baza in comunicare care ii ajuta sa se dezvolte si sa interactioneze eficient cu altii. Comunicarea lor este vaga si fragmentata. Multi se simt neintelesi de catre altii.
Semne si simptome:Indivizii cu aceasta tulburare pot avea dificultati in expresia furiei, contribuind la impresia lipsei emotiilor. Reactioneaza pasiv la aversiune si au dificultate la a raspunde adecvat la evenimentele importante din viata datorita absentei aptitudinilor sociale si a dorintei de experiente sexuale, indivizii au putine prietenii si de obicei nu se casatoresc. Functionarea profesionala poate fi afectata, mai ales daca este necesara implicarea interpersonala, dar indivizii cu aceasta tulburare pot lucra bine in conditii de izolare sociala.
Ca raspuns la stres pacientii pot experimenta episoade psihotice scurte. Daca acestea dureaza mai mult de citeva minute sau ore tulburarea se poate transforma in schizofrenie sau tulburare iluzionala. Sunt la risc de depresie majora.
Personalitatea schizoida apartine unui grup de conditii denumite eccentrice. Persoanele cu aceasta tulburare apar frecvent ciudate. Tind sa fie distanti, detasati si indiferenti la relatiile sociale sau emotionale. Sunt in general singuratici si prefera activitatile solitare. Viata lor este marcata de putina placere in activitati. Persoanele acestea apar indiferente in fata criticismului altora. Sunt rar violenti, deoarece prefera sa nu interactioneze cu nimeni.
Desi denumirile par asemanatoare, personalitatea schizoida nu este acelasi lucru cu schizofrenia. Multe persoane afectate pot functiona foarte bine. Tind sa aleaga medii de lucru care sa le permita sa fie singuri, cum ar fi serviciul de securitate nocturna, biblioteci sau laborator.
Este greu de a evalua prevalenta acestei tulburari deoarece persoanele cu personalitate schizoidacauta rar tratament. Tulburarea afecteaza mai mult barbatii decit femeile si este mai comuna la persoanele care au rude apropiate cu schizofrenie. Manifestarile isi au debutul de obicei in perioada de adult.
Persoanele cu personalitate schizoida isi organizeaza viata pentru a evita contactul cu altii. Multi nici nu se casatoresc si continua sa traiasca alaturi de parinti. Vorbesc putin, viseaza ziua si prefer speculatiile teoretice fata de actiunile practice. Fanteziile reprezinta un mecanism de aparare.
Sexualitatea schizoida:
Persoanele afectate sunt uneori apatici sexual desi nu sufera normal de anorgasmie. Multi schizoizi au o dorinta sexuala normala dar prefer sa se masturbeze decit sa faca fata aspectelor sociale ale gasirii unui partener sexual. Astfel nevoia lor pentru sex apare mai diminuata fata de cei sanatosi. Cind au o viata sexuala simt ca spatiul lor personal este violat, pentru eimasturbarea si abstinenta sexuala este de preferat fata de apropierea emotionala pe care trebuie sa o tolereze in timpul sexului.
Subtipurile Millon:
Cercetatorul in psihologie Millon a identificat 4 subtipuri ale schizoidului. Orice individ poate manifesta unul sau nici unul dintre acestea:
- schizoidul sensibil - cuprinde manifestari depresive
- schizoidul distant - cuprinde manifestari evitante, schizotipale
- schizoidul depersonalizat - include caracteristici schizotipale
- schizoidul fara emotii - cuprinde manifestari compulsive.
Diagnostic:Nu exista teste de laborator pentru personalitatea schizoida, iar diagnosticul vine de obicei dupa un interviu clinic. In timpul acestui interviu medicul va pune intrebari despre simptome si starea de bine mentala si va intocmi un istoric medical, social si psihiatric. Un examen fizic poate ajuta la excluderea altor conditii.
Individul schizoid este diagnosticat prin manifestarea unui model de detasare fata de relatiile sociale si o expresie limitata a emotiilor interpersonale, cu debutul in perioada de adolescent, peste 18 ani si prezente intr-o varietate de contexte indicate de cel putin patru dintre urmatoarele:
- nu doreste sau nu ii plac relatiile apropiate incluzind a face parte dintr-o familie
- alege intotdeauna activitatile solitare
- nu prezinta interes in relatii sexuale cu alte persoane
- simte placere in putine activitati
- ii lipsesc prietenii apropiati sau confidentii altii in afara de rudele de gradul I
- pare indiferent la criticele altora
- arata raceala emotionala, detasare sau afect blocat.
Aceste manifestari pun diagnosticul de tulburare schizoida a personalitatii alaturi de un alt set decriterii generale ale tulburarilor de personalitate.
Simptomele incep in adolescenta aratind incapacitatea individului de a lega relatii, tendinta spre auto-izolare si neadaptare in scoala. Copii cu aceste tendinte devin obiectul tachinarii colegilor crescind astfel sentimentul de izolare si inadaptarea sociala pe care o simt.
De obicei personalitatea schizoida este greu diferentiata de autism si tulburarea Asperger, care sunt caracterizate de deficite mult mai severe in aptitudinile sociale alti indivizi care manifesta obiceiuri sociale care pot fi vazute drept izolante nu sunt diagnosticati cu personalitate schizoida decit daca modelele de personalitate sunt inflexibile si determina obstacole semnificative in functionarea adecvata.
Tratament:Scopul principal a tratamentului pacientului diagnosticat cu personalitate schizoida este de a combate tendintele de izolare sociala. Strategiile incearca sa creasca sensibilitatea la relatiile sociale si mediu.
Terapiile orientate psihodinamic:
Un abord psihodinamic nu este prima alegere de tratament datorita capacitatii slabe a pacientului de a-si examina gindurile, emotiilor si comportamentul. Cind acest tratament este folosit se centreaza de obicei in jurul construirii unei relatii cu pacientul care poate actiona ca un model in folosul altor relatii.
Terapia cognitiv-comportamentala:
Reprezinta incercarea de a restructura gindurile pacientului. Modurile constructive de a realiza asta cuprind sublinierea concreta prin tinerea unui jurnal zilnic al gindurilor si comportamentelor problematice. O alta metoda buna poate fi invatarea de aptitudini sociale prin actorie. Aceste metode fac indivizii sa fie mai constienti de indiciile comunicarii date de altii si ii sensibilizeaza la nevoile altora.
Terapia de grup:
Adduce pacientului experiente sociale care ii expun la socializare intr-un mediu sigur. Reprezinta si un mod de invatare a aptitudinilor sociale practice in care sunt deficienti. Cum pacientul evita contactul social, aderarea la un grup de terapie este foarte importanta. Este bine sa se dezvolte o legatura terapeut – pacient inainte de terapia de grup.
Medicatia:
Dozele mici de olanzepina lucreaza deasemeni asupra deficitelor sociale si a afectului blocat.Bupropion este folosit pentru anhedonie. Mai mult folosirea inhibitorilor recaptarii de serotonina si dozele mici de benzodiazepine, betablocantele pot ajuta anxietatea sociala. Totusi anxietatea sociala poate sa nu fie principala problema pentru oamenii cu acest model de personalitate. Psihoterapia de sustinere este folosita de personalul antrenat tintind zone precum:aptitudini de copiere, imbunatatirea aptitudinilor sociale si a interactiunilor sociale, comunicare si problemele respectului de sine.
Cercetatorul Zimmerman sugereaza urmatorul set de intrebari pentru evaluarea pacientilor cu personalitate schizoida:
- aveti relatii apropiate cu prietenii sau familia? Daca da, cu cine? Daca nu, va deranjeaza asta?
- ati vrea sa aveti relatii apropiate cu altii?
- unii oameni prefera sa petreaca timp singuri, altii prefera sa fie linga oameni. Cum va descrieti?
- alegeti frecvent sa faceti lucruri de unul singur?
- va deranjeaza daca nu aveti pentru o perioada lunga de timp relatii sexuale? Viata voastra sexuala este importanta sau puteti trai si fara aceasta?
- ce fel de activitati va plac?
- aveti incredere in cineva care nu face parte din familia voastra?
- cum reactionati cind cineva va critica?
- cum reactionati cind cineva va complimenteaza?
In timpul testului medical trebuie sa observe daca pacientul are contact vizual cu acesta, zimbeste sau arata emotii nonverbale.
Prognostic:
Cum o persoana cu personalitate schizoida cauta sa fie izolata de altii, incluzind si pe cei care il trateaza, sunt sanse scazute ca majoritatea pacientilor sa caute ajutor din propria initiativa. Cei care vor opri tratamentul prematur va fi din cauza dificultatii de a mentine relatia cu terapeutul si a lipsei motivatiei pentru schimbare. Daca gradul de afectare sociala este usor, tratamentul poate avea succes daca este tintit spre mentinerea relatiilor intre pacient si colegii de servici. Nevoia pacientului de a se sustine financiar poate reprezenta un motiv de a participa la tratament. O data ce tratamentul a fost terminat este neobisnuit ca pacientul sa recada in stilul de viata izolant. O data ce tulburarea origineaza in mediul familial al pacientului, singura masura de preventie cunoscuta este adoptarea unui mediu familial sanatos, gijuliu, stimulant emotional si expresiv.
8 comentarii:
Cum ti-am mai spus boierule, rau faci ca bagi in seama... e o chestier de la gradinita, cum vezi ca unu` e sensibil cu atat il impungi mai tare. Iti pasa de ce zice cineva? Te simti atacat? Ai destule manere la dispozitie ca sa afli cine e, sa argumentezi niste motive, sa il dai in judecata, sa iti aperi onoarea, cum s-ar zice. orice alta atitudine e ridicola. Ori il bagi in seama si atunci iti faci dreptate, ori nu iti pasa si te uiti si tu la cer, mai cureti aparatu, schimbi cauciucele, mananci niste chinezi, te bucuri de viata. Cam asta e.
Mare boier Dinu.,
citesti in mine k intr-o carte deschisa ...! mi-a sarit mustarul unguresc k ...pe blogul lui cirrrrtitorul foto intreba daca la sala dalles citeste cineva ce zice el k este important pentru natie adica National Geographic. ?..! na ma d'aici . Nu citeste nimeni nimic ..si asta in general in particular chiar nimeni nu citeste .
ceea ce este enervant ..este sup[erficialitatea superioara a ciirrrritorului foto ..! nu stie nimic si se baga la umbra comportamentului skizoid ...sa ce ..!?
la sala dalles e cafenea si librarie ..la universitatea populara ioan dalles se preda dupa standardul ocupational ...k asa-i in calificare ..standard si aplicarea lui .
despre ce se citeste sau nu am o zicere ...cauta si vei gasi aici http://feri-franciscattila.blogspot.ro/2012/01/despre-carte-x.html
si pina tom ang sa tot citesti .
atentie nu dau carti imprumut k mi-a plecat un cursant cu un trepied si cu o port blenda ..
am trecut totul in privat si la grupuri k invitatie si d'asta ma mir..!
Să înveţe oamenii din branşă că fiecare are un loc şi nu trebuie să se mănânce de dos.
unde l-ati descoperit pe cirrrtitorul foto? lucreaza la national geographic, la dalles? pentru ca nu se intelege clar din comentariu. cui ii este de folos aceast articol de psihiatrie? oare celui care-l citeste in cazul in care il citeste sau celui care-l scrie?
Luca ...
criticul foto este din pacate anonim ! asa ca la noi !
faptul ca este anonim ma deranjeaza.pentru ca nu imi plac cei care se ascund in spatele poreclelor si nu isi asuma identitatea ..
citeodata are dreptate ..! dar hotarit nu imi plac injuriile aduse unor prieteni ,fotografi ..sau nu ..pe care ii balacareste cu o tenacitate care imi da de gindit .
cit priveste intrebarea ta ..am sa iti raspund si acum in scris si la ore daca vrei
..astazi traim intr-o tara bolnava ...cu oameni bolnavi ...unii chiar de balamuc ..adica de observatie si tratament specializat ..! cum altfel sa supravietuiesti intr-o lume fara ierarhii valorice ..? oricum azi te injura oricine ,oricare neterminat mai virulent care are acces la net te face albie de porci ...te invata ..cum sa scoti diafragma din buzunar ..! sau mai bine ..exemplul maxim ..cum sa prostesti lumea k stii ce-i balansul de alb ,cind de fapt nu stii nimic ..
vorba prietenului meu Conu Dinu ...e bine la romanica ..prosti multi ..dixtractia garantata
nimeni nu e perfect!
e adevarat azi fiecare are pareri despre toti si toate, se pricepe la orice.
intrebarile mele erau: unde l-ati gasit? pe cine ajuta toate aceste reactii, intrebari, raspunsuri?
prin dreptul de a fi suparat, etc e foarte usor sa devii complicele unei situatii fara iesire.
vorbind de valori, in general, discutia risca sa devina o sursa de frustrare continua. iar lumina si iluminarea din ce in ce mai intunecate.
..nu l-am gasit si nu l-am cautat ..!
el m-a gasit pe mine improscind cu jigniri si calificative rauvoitoare cursul de la Dalles ...cum ca de ce nu transformam cursantii in artisti ..! am avut citeva contre care mi-au demonstrat ca este superficial si critica de dragul criticii si doar atit .! cu anonimii nu poti dezbate nimic ..mai ales atunci cind nu respecta minima politete
..eu nu pot raspunde in gama " ba pa mati " k ma citesc cursantii si nu imi permit.
dar in fond Conu Dinu are dreptate ...pierdere de timp sa intrii in ...gauri negre ..mai bine traiesti si faci ce vrei .
ps cirrritorul foto nu poate fi decit ..oricine
deci e o poveste mai veche despre cineva care jigneste. nu reiesea atat de clar din context. si i-ati gasit un diagnostic, daca am inteles bine.
dar dupa masura judecatii si anonimul oricine poate trai si face ce vrea.
eu nu vreau sa pun paie pe foc, dar genul asta de articol mi-a lasat impresia unei reglari de conturi care nu seamana nimic bun. m-am implicat in aceasta discutie pentru ca am incercat sa inteleg mecanismul care produce aceasta reactie de aparare-contraatac. si nu imi dau seama decat de un adevar pur uman: fiecare e sensibil la jigniri.
Trimiteți un comentariu