13 septembrie 2009

despre marea din mine ..

...marea din mine ..gasita tirziu , cind nu mai credeam .

despre jurii ,injurii si uri...

pentru prima data nu postez si o fotografie ci numai un comentariu la vilva si dezbaterea creata in jurul ....competitziei lansate de EPSON...dar iata ..!


despre jurii , injurii si uri nedorite .!

bucurestean si fotograf fiind am deplins disparitia fotografiei clasice …ma rog clasice …fotografia pe film si marita pe hirtie fotografica …

am facut treaba asta vreo 10 ani …si lumea celor care mai stiau ce inseamna o fotografie de calitate marita de pe un negativ 120 sau chiar mai mare pe o hirtie de calitate se restringea pe zi ce trecea pina ….iata la inceputul 2005-2006 au inceput sa apara si alte sensuri..decit imagini trimise prin email sau in cel mai bun puse pe taraba webiana proprie care te arata asa cum vrei sa fi perceput fara sa fi privit in ochi si fara stringeri de mina ..! in sfirsit nu mai are rost sa pling si sa depling in public ceea ce trebuia sa moara adika sa nu pling pe mormintul fotografiei developate si marite …asta este viatza …de la atelierele de odinioara cu laboratoare alb negru si color trecind prin productzia de masa a minilaburilor kodak ,fuji sau cine stie ce noritsu hirbuit adus sa moara in rominia am vazut de la imagini decrepite pina la halucinante demonstratii de rupere a gurii tirgului cu niste imagini pentru care eram dat afara de la scoala de meserii iar clientzii sigur imi cereau banii inapoi ..!( dati-mi voie sa fiu patetic dar in 20 de ani am facut aproape 200 de 13/18 color si alb negru pe zi..!

…asta e, .. in mai putzin de 10 ani au disparut din Bucuresti ..studiouri ,laboratoare si toata lume se inchina la zeul Digital..toata lumea stie de ..pixeli , zgomot si …mie nu-mi place fotoshopul zice orice imbecile …k e trendy ..k e asa ..k e pe dinkolo…!

Toti au pareri ..si cred k e bine sa fie asa ..!

..ceea ce cred k nu este bine se refera la intelegerea si aprecierea fenomenului de masa care a devenit fotografia in ultimii 10 ani. In Rominia a disparut aproape in totalitate fotagrafierea pe film desii in ultimele luni s-au vindut mai multe filme alb negru decit in ultimii 5 ani,asta inseamna k exista interes si in rindul celor care descopera fotografia astazi ! mare lucru as zice daca nu ar fid oar o moda de un sezon.!

Revin la film si spun k un singur atelier mai developeaza si mareste in Bucuresti filme alb /negru de calitate …!..si..?

Scanam si ‘l punem pe site ! nu-I asa ? k asta e scopul..?

..mai departe nu gindeste nimeni ..! k se poate si altfel ..!

..sigur k se poate ..! una din solutzii este ..EPSON..! prin tehnologia de cel mai inalt nivel …cel putzin pe mine m-a convins k labolatorul foto poate fi cu success inlocuit cu labolatorul EPSON..!

..ce inseamna asta..?..inseamna k editarea si tiparirea imaginilor digitale poate fi facuta de cine are curiozitatea sa aprofundeze tema …culoare si editare in digital !

…si iata k am ajuns si la concurs…! Editia II A concurenti din toata tara au trimis in toate formatele si in toate calitatile + imaginea digitala originala !

aici apare primul conflict !

..diferenta de calitate a aceleasi imagini pe diplay si

pe hirtie …! Nu exista standarde republicane de calitate la minilaboratoare si mai ales nu exista laboranti cu scoala tehnica de specialitate …! Asa ca itzi explica verzi si uscate si tu client, fotograf sau nu tre sa ascultzi si sa inghiti …k nu ai ce face ..!k e zgiriat filmu;l ,k are fire de praf ,k nu este developat uniform ,k are pete ….ce mai asta este nu ai ce face stai ,platesti si inghitzi…!

..al doilea conflict este generat de neintelegerea dreptului suveran al organizatorilor de a promova o idée sau alta asa cum doresc intru formarea comunitazii careia se adreseaza

..iar al treilea conflict este mult mai simplu si mai usor de reliefat si se refera la natura umana..! si anume daca nu imi convine ceva sau cineva atac ….la beregata …la nuantze ….la interese sau la …..copyright !

..te apuca si risul zau asa ..! nu exista website de la cele de mii de euro pina la cele copiate si facute cu photoshopu’ sa nu scrie in mod explicit…k cine fura imaginea intra la puskarie ..! intra pe draqu ..! si stitzi de ce ? ……pentru k nu exista nici o reprezentare ,asociatzie ,fundatzie ,sau srl care sa gestioneze o banca de imagini protejate de dreptul de copyright sau drepturi conexe ..! nici macar AAF nu se ocupa de asta ! dar deh ..capra riioasa are coada sus …!

..si k sa nu vorbesc despre faptul ca nici o scoala de fotografie nu pregateste elevii sa poata printa sau developa o imagine pentru simplul fapt ca nici macar nu sunt prevazute de standardul profesionalal meseriei de fotograf…!!!!!

..Ref la comentariile de genul …capra mea e mai buna decit capra vecinului …sau k da lapte mai mult …spun doar atit ..!

…am fost RUGAT…nu platit ….! sa ajut EPSON intr-un demers pe care eu il consider exceptzional…! Anume sa reabiliteze imaginea tiparita ( pe toate mediile posibile ) la locul pe care FOTOGRAFIA il merita !..am fost rugat sa particip la o selectie de fotografii tiparite asa cum cred eu dupa 30 de ani de fotografie ..! e mult ..? e putin..?

..imi pare bine ca am prilejul sa imi spun parerea despre ce inseamna editarea si imprimarea unei imagini de calitate dar mai ales sa imi exprim cea mai mare multzumire ca prima etapa a jurizarii…si nu a injurizarii …..a trezit si a provocat polemici care am convingerea ….sunt in folosul comunitatii fotografice …!

ps comentul a fost publikat aici http://fotomaniacu.blogspot.com/2009/09/jurizare-de-cacat.html




despre marea din vara indiana...

...marea ma sperie ,nu pentru k e necuprinsa nici makar k este furioasa ...ci pentru k este aceasi si va ramine etern aceasi ...!