23 iulie 2010

despre neticheta pe blog

textul de mai jos este preluat de pe http://www.neticheta.ro/blog.....


Blog

Regulile ce trebuie respectate in cazul blogurilor se adreseaza atit proprietarilor de bloguri cit si celor ce comenteaza pe marginea posturilor din bloguri.
Tinind cont ca un blog este jurnalul personal online al persoanei care il detine trebuie sa stiti ca acesta nu este obligat sa va publice toate comentariile sau sa va raspunda la ele.
1. NU FOLOSITI CAPS. Utilizarea literelor majuscule in comentarii semnifica faptul ca tipati la cei carora le raspundeti.
2. PASTRATI-VA ANONIMITATEA DAR NU FITI ANONIM. Atunci cind completati formularul de comentariu nu este obligatoriu sa introduceti datele personale reale, cu toate acestea este recomandat sa precizati un nume sau o porecla dupa care sa fiti identificat in lista comentatorilor. Nu utilizati numele sau porecla unei alte persoane care a comentat anterior si nu comentati folosind de fiecare data un alt nume sau o alta porecla.
3. DATI CEZARULUI CE E AL CEZARULUI. Atunci cind citati o alta persoana sau o alta sursa, fie atunci cind postati un mesaj fie atunci cind comentati, nu omiteti sa includeti si numele persoanei citate sau adresa web a textului original.
4. VERIFICAREA SURSELOR. Nu postati informatii false sau informatii ce nu pot fi verificate din cel putin trei surse. Amintiti-va ca blogul este un jurnal online ce formeaza opiniile altora, mai ales daca el este accesat de foarte multi utilizatori, dar in acelasi timp este o forma de jurnalism online. Atata timp cat mentionati nume de persoane publice sau de institutii, sunteti pasibil de un proces civil pentru daune morale, la fel ca si un jurnalist de presa scrisa, chiar daca nu practicati aceasta meserie ci doar mentineti un blog in timpul libe


ps



Ce este "neticheta"?

Cuvantul original netiquette (in limba engleza) este un cuvant combinat provenit din "eticheta (inter)net-ului" si reprezinta, conform Wikipedia, o conventie pe forumurile digitale (Usenet, liste de discutii, chat online si forumurile web) in scopul facilitarii interactivitatii. Acest reguli sunt descrise in IETF RFC 1855.

Stiati ca...

Termenul a fost folosit incepind cu anul 1988, asa cum a aparut in primele articole ale rubricii satiriceDear Emily Postnews, unul din siturile renumite pentru articolele ce promoveaza buna purtare in comportamentul utilizatorilor de Internet.