Faceți căutări pe acest blog

22 martie 2014

...da ..chiar a venit ..



....primavara ..

...despre .cuibaritul ratelor salbatice

. cuibul este amenajat pe pamant, pe plauri, in scorburi, in gramezi de craci, in cuiburile parasite de alte pasari etc.
Depune, incepand din luna aprilie, ponte de cate 8-14 oua, pe care le cloceste 24-26 de zile. Ouale sunt depuse zilnic, clocitul incepand dupa depunerea ultimului ou. Cloceste numai femela, care paraseste cuibul doar pentru scurt timp in vederea hranirii, lasand ouale acoperite cu ierburi si cu pene. Ratoiul    ramane in apropierea cuibului sau pleaca in cautarea altor rate pentru a le fecunda. Este acreditata chiar ideea conform careia ratoii, mai ales cand numarul lor este cu mult mai mare decat al ratelor, strica cuibarele ratelor pentru a le obliga sa se imperecheze din nou. Teoria justifica, in alte tari, continuarea sezonului de vanatoare la ratoi, dupa inchiderea sezonului de vanatoare la rate. Metoda eficienta in acest caz este atragerea ratoilor cu rate crescute special ca atrape vii, tinute nefecundate, care ii cheama insistent din locurile unde sunt "ancorate" pe apa. Bobocii de rata sunt nidifugi. Dupa eclozare, ei pornesc imediat inot sau sunt coborati pe pamant, prin rostogolire
sau salt, daca rata a cuibarit la inaltime, apoi sunt condusi pe jos, uneori sute de metri, pana la apa.
Daca prima ponta a fost distrusa, rata depune o a doua ponta, de inlocuire, de regula mai redusa (6-12 oua).
Puii devin capabili de zbor la 8 saptamani si maturi sexual la un an.