21 iulie 2012

...cu soarele pe aripi ....

cu soarele pe aripi alergind apusul ...piloti de piloti ..!

am fost pe inserat la romaero si nu mi-a parut rau ..un spectacol extraordinar  cu avioane ,elicoptere ,planoare ,jeturi,baloane ,parasutisti  ...si lume ca la iarmaroc ... ma duc si miine 




....uite un elicopter care facea alba neagra in aer ..




Uzinele Dalles si drumuri de batut in ........fotografie

...uneori amintirile te coplesesc si te motiveaza in acelasi timp,dar joaca cu amintirile este un exercitiu foarte bun de a le rearanja ...dupa importanta ..bucurie si tristete ...
..evident nu stergi decit supararile de moment dar toate celelalte momente sunt acolo in imagini si in memoria afectiva ..nu pot fi sterse momentele de buna dispozitie  si implicare ...de traire a fotografiei la modul propriu ..! cred ca toti cei care au fost cu mine in drumetii fotografice nu  au avut a se plinge decit de ....de ce nu mai mergem..???!
am incercat de mai multe ori  si am si organizat ...( urasc cuvintul  si implicatiile  lui ....!)  ateliere in aer liber ..adica lectii de ce si cum ....in situ ...!
..dobrogea este cel mai mare studio foto ..in care am lucrat ..iar enisala este un loc magic ..mai ales toamna ..! si nu numai ..chiar si in caldurile toride ale verii gasesti tot ce iti doresti ca fotograf iscoditor dupa teme noi ..
rasarituri magnifice ,apusuri infricosatoare ,ceturi de nu vezi la doi pasi ...pasari animale , peisaje conditii meteo extreme ...chiar si gastronomia locala este o tema extraordinar de ispititoare ...si nu numai la gustul ei ma gindesc ...
  aparent este o iesire la iarba verde ...dar nu-i numai atit ..!

Clasa de Fotografie de la Uzinele Dalles la cetatea de la Eny Sale in ‎ ‎noiembrie ‎21, ‎2009, ‏‎18:37:34

 tema    APUS DE SOARE


 ...totul incepe cu planificarea   ceea ce inseamna in convingerea mea ...stabilirea  de comun acord a temelor si scopului propus ...a  locatiei  perioadei de desfasurare ..a bugetului financiar ....a numarului de participanti ..a mijloacelor  de transport ..a responsabilitatilor  fiecarui participant  toate acestea se stabilesc la intilnirea de  organizare a atelierului in aer liber ..
interesant ca temele abordate pot fi....ma rog din cele facute de mine cu Clasa de Fotografie
portret in aer liber ...( blende ,blitzuri ,fundaluri .....
fotografii de mire si mireasa in aer liber ...
peisaj.
 macro....
pasari si animale  in natura ..
flori  si plante specifice zonei 
 obiceiuri si traditii locale 
sarbatori religioase in  biserici  si manastiri 
 stare 
arhitectura 
arheologie ,..
fotografie de noapte 
fotografie de produs si /sau gastronomie 
fotografie de calatorie ,turism 


 ei bine toate aceste teme nu pot fi facute la o singura iesire dar....din experienta mea ..la cursuri si la Dalles si la CPPC  fiecare vrea altceva ...sau intotdeauna ..dar absolut intotdeauna cineva  isi vrea micul moment de glorie si isi impune preferinta  asupra unei teme fara sa-i pese de ceilalti ....si   toate astea ar fi  ok dar ..cu mult tact si rabdare ..trebuie sa dezvolti intr-un mod atractiv fiecare tema propusa si sa identifici cu cursantii si mijoacele tehnice de realizare a acesteia ...
sa ma explic cu ajutorul celei mai importante teme  ale fotografiei    PORTRETUL .atit in studio cit si in aer liber .una din problemele cele mai mari la cursurile de fotografie este  lipsa modelelor de fotografiat ...! si nu numai la cursuri ...ci in toata lumea fotografica ...! si  nu ma refer la cel mai la   indemina exemplu ...nudul ..! ( in ultima vreme exista un interes crescut la cursanti pentru nud ..atit nud feminin cit si masculin .)
..ma refer pur si simplu la model pentru portret    fara limita de virsta ..sex   !   intotdeauna spun cursantilor ...unui model frumos ..tinar .cu un zimbet placut ..cu o fata curata...machiata ...aranjata...cu o coafura ..eleganta ....imbracata..ma rog ..   oricine poate face un portret decent...poate chiar bun  ..! dar ia sa incerci sa faci un portret unui model de 45 de ani cu ochelari ..riduri ..inceput de chelie ..si cite si mai cite ...!atunci se vede ce stii ...ce abordari poti avea ..si din cite optiuni ...! lipsa modelelor  impune un alt mod de abordare si anume unul pe care l-am impus  tuturor celor care au facut Clasa de Fotografie ...ca un TREBUIE al meseriei de fotograf .
  nu poti fi un bun fotograf daca nu ai fost macar de citeva ori ...MODEL ..ASISTENT...ASISTENT de  LUMINI ....OMBUNlLATOATE ...!!
  de ce ...? simplu ...stind pe scaun sau in picioare in lumina reflectoarelor sau orbit de blitzuri  asteptind indicatiile fotografului ( ..de cele mai multe ori acesta foloseste ticuri verbale de genul ...zimbeste ...priveste ..invirte-te ...rasuceste-te ..fa asa ..fa pe dincolo .spuse pe un ton sec si impersonal .de te simti la un moment dat un hopa mitica ...care in nici un caz nu esti tu ...!..).... intelegi prin cite ii este dat sa treaca un model ...simti cum se simte el ..
foarte rar modelul este inconjurat cu atentie si respect ...frustrarile si obsesiile fotografului ies la iveala cu atit mai mult cu cit nu are ce sa exprime ...cu cit bagajul de cunostiinte in domeniu este mai sarac .!     ..experienta intimplatoare si inselatoare atrage  atentia .asupra lipsei  de cultura generala si profesionala  care devine din ce in ce mai  vizibila .! 
ei bine ...dupa ocolul facut pe la portret as putea spune ca fiecare domeniu al fotografiei abordate la cursul de fotografie de la Uzinele Dalles are un ceva ...o tehnica de abordare ...un exemplu de urmat ...un fotograf model de urmarit !!
 iesirile de sfirsit de an sau organizate  la cererea cursantilor sunt intotdeauna prilej de buna dispozite ..
 dialoguri de genul :
 - ..am uitat cardul acasa ...nu am incarcatorr ...nu am trusa de curatat...nu am baterie ...am uitat sa curat obiectivul ...nu am ..nu stiam ..nu mi-am luat haine adecvate ,,,nu am antinevralgic ...nu stiam ...!!!
 cind inveti pe pielea ta ...nu uiti niciodata ...!
..reteta  muncii bine facute in aceste iesiri poate fi ...
... progarm  clar defalcat pe ore 
 ..tema si lucru cu toti participantii ..( nu mai mult de 3 ore ..
  .... program liber la alegere               ( nu mai mult de 3 ore   )
   evaluare zilnica a temelor realizate ( seara cu un video proiector ..)
   concurs cu tema ,premiu si juriu stabilit dintre participanti ..
   intilnire de inchidere a atelierului ...!


 sunt curios .....! 
 as vrea sa organizez o iesire la sfirsitul lui octombrie ( vineri ,simbata,duminica ..)    ..cu  cine doreste dintre  fostii mei cursanti 


  locatia  delta dunarii la crisan  
  tema     toamna in delta  
               cum se face un bors de peste lipovenesc
               sulina    valuri si istorie 


sau orice tema dorita de cei care vor sa participe ..


  in cit timp as inchide lista ..!


lista doritori la adresa


  franciscattila@gmail.com