15 aprilie 2013

Capra aegagrus hircusce zice dexu'...?


Capră

Stare de conservare: Domesticit

Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Vertebrata
Clasă: Mammalia
Ordin: Artiodactyla
Familie: Bovidae
Subfamilie: Caprinae
Gen: Capra
Specie: Capra aegagrus
Subspecie: C. a. hircus
Nume trinomial

Capra aegagrus hircus
Capra domestică (Capra aegagrus hircus) este o subspecie domesticită a caprei sălbatice din Asia de sud-vest și Europa de est. Este un membru al familiei bovinelor.
Caprele sunt printre primele animale domestice de către om.Analiza genetică cea mai recentă confirmă dovezile arheologice și anume că Munții Zagros din Anatolia sunt originea tuturor caprinele domestice astăzi. O altă sursă genetică majoră de caprine moderne este capra Bezoar, din regiunile muntoase din Asia Mică și Orientul Mijlociu. Păstorii neolitici au început să păstreze caprinele pentru lapte și carne, dar au fost folosite și drept combustibil, pentru îmbrăcăminte, construcții și instrumente. Cele mai timpurii resturi de capre domesticite datând de acum 10,000 ani se găsesc în Ganj Dareh în Iran. Rămășițe de capră au fost găsite la siturile arheologice din Ierihon, Choga, Mami, Djeitun și Cayonu, datând de acum 8000 și 9000 de ani în urmă.

Există peste 300 de rase distincte de capră.Speranța de viață pentru caprine este cuprinsă între 15 și 18 ani Un exemplar a avut chiar 24 ani.

Caprele sunt extrem de curioase și inteligente. Cele mai multe capre, în mod natural, au două coarne, de diferite forme și mărimi în funcție de rasă. Caprele sunt rumegătoare.