29 aprilie 2012

....ÜBER ALLES

 ..a fost o vreme cind Germania era de est si de west...adica AGFA si  ORWO....!   sau ROLLEIFLEX   si PENTACON  six ..!
..un aparat bun ..folosit rar si cu atentie era chiar foarte bun ..si mai avea un mare avantaj ..! daca lucrai reproduceri,arhitectura ,reportaj..studio ..aveai toata gama de accesorii si obiective .pentru perioada dinainte de 89 erau aparatele rivnite de toti fotografi  evident inafara de cei care aveau la servici ..Linhof ,Plaubel..sau Rolleiflex.
....Pentacon six era scump e drept dar macro cum se facea cu adaptorul cu burduf  de la Pentacon six nu pre faceai cu nimic altceva ..in imagine se vede si declansatorul dublu care actiona si diafragma de la obiectivul fixat pe adaptorul cu burduf si declansa  si perdeaua de la corpul aparatului ..! iar aceasta configuratie cu pentaprisma si caseta de lumina ..avea unul din cele mai bune obiective din aceea vreme ...FLEKTOGON-ul ...!
slabiciunea Pentacon Sixului era mecanismul de armare ...folosit cu zmucituri si inegal bratul de armare ceda destul de repede ..! ( k o picanterie ...dupa ce  stricasem  bratul si mecanismul de armare si transport al fil;mului    transportam filmul prin rasucire a rolei din exterior si urmaream cifrele printr-o gaura facuta prin placuta presoare si spatele aparatului ,ba mai mult  formatul  6 X 4,5  il realizasem ..din economie desigur   in loc de 12 imagini aveam 15 fotograme ...il realizasem zic prin lipirea a doua bucati de plastic negru ( de la un halter rupt din greseala ) restringind din suprafata de 6 x 6 cm pe verticala la 4,5  pe latime ...! faceam toate adaptarile posibile soi imposibile ...! rezultatul era pe masura ... mai ales ca imaginile patrate erau greu vandabile ...si nu le mai comanda nimeni .!
            ce filme foloseam....?   filmele ORWO  UI 18 si UK 17 mai tirziu   ORWO NC21 erau cele mai bune care se gaseau inaite de 89 in comert ..(.doar in cooperatie se importa si AGFA 80 S Profesional )...iar mai tirziu filmele rominesti ...erau mai groase ...mult mai groase iar AZOMURES nu reusise sa rezolve nicicum fenomenul de curling ..(...rasucire adica ..filmul la uscare  se rasucea de nu mai puteai sa-l indrepti perfect plan ...niciodata )

amintirifoto...! pe cine mai intereseaza..?