25 iunie 2011

simbata...invatatorului

..in memoria mea externa dar mai ales in cea interna nu am pe nimeni inregistrat la capitolul dusmani...nici in laptop  si nici in suflet nu am file-uri cu numele dusmani  ...! 
pur si simplu nu am de ce sa cred ca cei din jurul meu apropiati sau nu .traiesc cu gindul ca  lasa futu-l in bot k ii arat eu ….ii arat eu lu' ala ..al dreaqu ungur… !
 cind scriu asta ma gindesc si tot rascolesc amintirile in cautare de momente in care mi-a fost rusine sa privesc in ochi pe cineva din jurul meu ...cunoscut sau nu...!?..nu ...! nu am de ce sa plec privirea in fata nimanui ..si asta nu pentru ca sunt ........'calit in foc de batalii  ' si republican ultraliberal...ci pentru ca am respectat lupta de idei … munca …spiritul liber… initiativa ….curajul…sacrificiul…binele facut pentru a face bine …. ! ar fi multe de spus aici .. ! ar fi multe de spus azi ..mai ales ca  regulile se transforma in bunul plac si mai ales in asa vrea muschii mei … !    deunazi intr-o disputa absolut inutila unul dintre ..combatantii mai vocali ai unei lupte bazate in primul rind pe …asa da …asa nu …cu sustinatori care mai de care mai fancy si antrenati in lupta de pe la mesele tovarasesti cu spritzuri si cu glume porcaite  …unul dintre vocali ..incerca sa acrediteze ideea k este detinatorul adevarului si explicatorul unic al celor lasate pe pamint .. !
..poate sa fie asa … ! ei si ce daca.. ?

       foto                                       ne tirim ca melcii pe asfalt si nu credem in nimic si nimeni 

..eu traiesc linistit dupa regulile simple ale respectului….ierarhiilor…valorii…muncii… !
...se repeta din cind in cind acelasi scenariu …in  2008/2009 si chiar 2010  nenumarate au fost ocaziile in care unii ,altii au incercat sa se scoata in fata admiratorilor lor punind bomboana pe coliva mea … ! 
    hm .. ! mai sa fie .. ! de ce .. ? hai ca pe ardeleni ii inteleg ..au o angoasa si  o macinare sufleteasca interioara maxima de cind bocul inaltat pe virfuri a devenit unitate de masura a prostiei … ! 
    pe profesorasul cel viteaz inarmat cu pana de gisca  si fugitiv  din calea  repartitiei si nemuririi iarasi il inteleg … ! 
    ii inteleg si pe aceia care incearca sa-si faca loc sub soare injurindu-ma k nu stiu aia sau ailalta … !
     il inteleg pina si pe acela care ..acu' ceva timp a aparut prin ograda  cu dureri existentiale pe 35 mm...( nu i-a spus nimeni de 135-12 /135-24/ 135-36....si de ce ar spune cineva ceva despre asta k doar la scoala de arta si fotografie nu se invata ...se graseiaza si se'n jura de mama ..de tata ...de cris rea ...in general iese frustrarea la lumina )...am ramas trasnit cum poate cineva sa te judece si sa te injure pe blogul tau fara sa te cunoasca ..cica spatiul e public  ...ba mai mult sa emita judecati de valoare despre lucruri de care nu are habar…
      k sa citez un classic inca in viatza ..ungurii rezista la multe ,dar ceea ce a uitat sa mentioneze este k nici ungurii nu prea rezista la grohaiturile mitocanesti emise in  singuratatea cuccinei de fotoastrii…aia cu infinitu’ la  git ..! k sa nu mai vorbesc despre cei care confunda barocu’ cu tarotu.’  si spaga’tu la banii publici...!
…azi asa miine asa si suntem pe linia frontului etern de lupta impotriva prostiei ,imposturii si jegului absolut la purtator ..! ei bine pe acest front nesfirsit de lupta neincetata  sunt unii care calca pe mine si mor devenind eroi  …altzii calca in cacat si put devenind tzutzari de servici in regiment ..! dar classicu’pornofon   face altceva ….sta la piteala ,mai bea un rachiu ,mai trage o basina ..si emite pareri de front citite de la hasek …vrind sa devina  …..svejk. al sintaxei si morfologiei .!
..uite vedeti de asta nu vreau sa ma dusmanesc cu nimeni …nu vreau sa scap in pierdere de timp motivind existential pe cei care se irita numai cind aud numele meu .. !
..am inceput un serial despre cele pe care le-am trait la FOTO UNION ca  FOTOGRAF ( adica FOTOGRAF calificat …nu ucenic la locul de munca si nu fotoreporter angajat pe post de curier sau redactor k nu exista in schema functia de fotoreporter ..) despre ce si cum despre fotografia de studio …de pravalie cum spuneau mesterii de 50 / 60 de ani pe care i-am mai prins p’atunci in viata …. si mai sunt din fericire multi in jurul meu …adevarati iubitori de fotografie care ma suna si imi spun …scrie Feri asa cum ai trait ca nimeni nu va mai stii despre acele vremuri peste 10 ani … !... scrie … !
…evident apar comentarii pe blogul meu si pe al altora referitoare la cele scrise de mine … ! unele critice …altele laudative …unele extrem de critice .. dar marea majoritate a celor care comenteaza extrem de critic nu comenteaza faptele descrise de mine ci ….ce cred ei despre ceva ce nu cunosc si nu o sa cunoasca vreodata .. ! adica sunt intr-o visare permanenta  iar daca ar fi posibil sa conduca …k mine la 25 de ani un studio cu 8 lucratori ,carora trebuia sa le asigur salarii si conditii de munca ….in conditiile in care numai 15 % din incasare raminea k fond de salarii….ar raspunde …. :
- pai eu nu despre asta vorbesc … ! eu zic de un studio de arta … !adica sa bei cafea cu clientul sa stai de vorba cu el.. !pai sunt planuri diferite …in 1987 un pachet de cafea ALVORADA era greu de gasit si relatiile dintre  oameni nu erau ..asa cum crede unul si altul in 2010 .. ! daca ma asezam la cafea cu toti clientii…. !
      Va puteti imagina de ce nu intru in polemici inutile cu unii …sau altii.. !
..memoria este selectiva …de cele mai multe ori uitam cele rele .. ! dar eu nu pot uita cind miinile mele erau rana vie de la o alergie de contact cauzata de parafenilendiamina si de fericianura de potasiu ..de la amoniacul din solutiile de developare negativ/pozitiv.. ! eu nu am uitat cind aveam caiet de bani personali cind intram la studio si trebuia sa notez ca am 50 de lei la mine …la venire si 45 lei  la plecare … !  eu nu am uitat cind aveam 10  kw pe zi de consum iar DURSTUL meu consuma 4 kw pe ora ..1 eu nu am uitat cind veneau din provincie ..fotografi sa-i invat sa fotografieze nunti si portret pe film lat    6/9au 6/4,5…FOTO UNION era si la Tirgoviste …si studiouri din Ploiesti si Tg Mures si din Constata si din Bacau …au invatat …au aplicat …cele invatate de la mine … ! k sa nu mai vorbesc de laborator …cum lipeam 2 filme 120 unul dupa celalalt pe intuneric si il incarcam in tanc alaturi de alte 4 …( 6 filme  deodata …cu 90 de imagini de nunta sau portret pe care se luau banii inainte ..adica  475 de lei  x 45 de pozitii …21375  de lei … ! pe vremea aceea erau mama banilor .. ! si asta intr-o simbata obisnuita din sezonul de nunti
..cum sa inteleaga cineva responsabilitatea uriasa pe care o aveam … ? cum sa inteleaga astazi cineva cita meserie trebuia sa stii si ce bazat trebuia sa fi fost  sa nu gresesti nici din …greseala .. ! despre asta vorbesc .. ! nu despre trairea lu’ peshte prajit in fotografie .. ! …am visat si a iesit neclara imaginea ....... sacrificiu suprem pe altarul …Fotografiei .. !  daca spuneam asta unui client imi dadea cu Foto Union in cap   !
..de asta  tot zic k singurul meu dusman sunt eu insumi … ! toti ….absolut toti sunt prietenii mei .. !