31 august 2012

...citeva fructe ...


..in copilarie era o vreme a caiselor,a piersicilor ...nectarine nu erau in copilaria mea ..si era o vreme a prunelor ..! perele erau pentru cei alesi ...pina azi consider perele cele mai bune fructe ..! oh ...! nu cele din chile ,argentina sau te miri de unde ..! oh nu ..! ci perele de munte ...!tari ca piatra ...mari ..cu forme placute si culori stinse intr-o luna ..se transformau in gustul suprem ...dulci acrisoare si cu o textura inconfundabila ..
merele buza de iepure imi luminau iarna ..mai imi placeau merele ionathan  din gradina bunicilor mei ..mici si tari ca piatra deveneau dulci si placut aromate   numai dupa ce cadea bruma .
..iar prunele uscate si afumate erau un deliciu ...! sarbatorile de iarna si mai ales vacantele de iarna erau cele mai asteptate nu neaparat din cauza zapezii si a libertatii totale dar si din cauza prunelor in otet ..! era vreme lor ... o delicatesa de zile mari cu care rar mi-a mai fost dat sa ma intilnesc..!
..prunele brumarii puse in sirop de otet ...! ce nebunie..... si ce placere gastronomica unica
...asa cum spuneam fiecare avea vremea masurata si potrivita ,azi mincam struguri in februarie si pommelo in septembrie ,kiwi si ananas impreuna cu fructul iubirii in noiembrie ..bostanii incep prin februarie impreuna cu nucile de macadam..!
ce lume ..! fructele globalizari..usor ,usor se transforma in fructele miniiei si evident nu mai este .... copilaria mea .