12 octombrie 2010

despre.... sate care mor

...nu cred k este o diferenta prea mare intre stramutarea satelor de acum 25 de ani si moartea lenta a satelor de azi .
peste tot din delta pina in vagaunile cele mai ascunse din munti satele mor ..batrinii se sting unul cite unul ...tineri nu mai sunt ..iar cei in jur de 25 si/sau 50 de ani au plecat demult ..o forma de viata adaptata perfect  la orice tip de  ideologie  de la teroarea bolsevica la democratia de televizor de azi .....satul   se stinge incet si sigur .        
 in imagine o casa de munte unde acum 10 ani s-a stins ...de fapt s-a sinucis ..de singuratate cred.... ultimul din familie ..! ...de atunci an de an ...mai cade o caramida ...mai se rupe o scindura ...mai se usuca un mar ..fintina nu o mai curata nimeni ...si uite asa se stinge o viata ,o casa .....un mod de a traii.!
..in fond nici nu ar trebui sa postez un asemenea subiect ..in fond este in firea lucrurilor sa  ne trecem..dar.....!
...mereu exista un dar ..! daca nu as fi vazut  in statele europene ,americane    si /sau canadiene ...daca nu as fi vazut k la virsta a III si a IV oamenii sunt activi social ,politic ...dar mai ales cultural  nu as fi postat aceste text ..! dar am vazut femei si barbati de 76 de ani in blugi si camasi sport ....conducind masina si avind un rol activ in manifestari sociale si culturale ...! ..la noi o femeie de peste 40 de ani de la tara se imbraca in negru si are o virsta ....incerta ...poate avea 40 sau 70 ....nu iti dai seama ...!
iar barbatii de la tara sunt din armata de partizani..toti sunt imbracati in uniforme de camuflaj de armata de zici k esti in alta tara ...! intotdeauna m-am intrebat de ce se imbraca in haine de camuflaj...?! sa nu se vada k sunt patate ..? ...k sunt antijeg...? sau camufleaza perfect cind merg la biserika..? hahahaha..! ...ah..! ....sau la furat...?

ps ...prietenul meu Florin Andreescu imi spunea k sunt sate in apuseni unde merge in fiecare an la fotografiat...si an dupa an gaseste  mai putini ..pina intracolo incit sunt sate cu 3 (trei) locuitori ...nu-i curent electric...nu-i nimic  ..... decit Dumnezeu ...dar si El isi intoarce fata catre altii...!!