8 august 2012

..lumina care ne arata calea spre portret


sa mai vorbim putin in reluare despre o tema mereu actuala ca tot incepe scoala  .....in curind 


...cindva ,suparat fiind pe mine si pe imperfectiunile sistemului de selectie, formare si acreditare in meseria de fotograf ...am incercat sa nu mai predau cursuri de formare profesionala ...ci numai de initiere in fotografie ...!
adica ...cum se tine aparatul de fotografiat ..compact ,bridge sau dslr .
..despre cum alegi punctul de statie fata  de subiect ,de cum sa comunici cu modelul..despre cum sa privesti in aparat...cum sa respiri ..cum sa iti faci loc cu cotul in multime ...dar mai ales cum sa comunici cu cei din jur ..! citeodata lucram de la 9 dimineata pina la 10 seara cu pauze de 10 minute intre echipele de 4 cursanti ...numai si numai pentru dobindirea acelor aptitudini care fac diferenta intre fotografi si pozari....! convingerea mea este k acest format este singurul care ofera posibilitatea de a lucra ..de a incerca ...de a studia .....! temele pentru acasa si lipsa unei confruntari dintre cursanti in a gasi solutia cea mai buna fac din studiul individual o gaselnita de a scapa mai repede de intrebari si de o implicare superficiala ..de suprafata
..nenumarate ore..exercitii fara sfirsit ...studio cu lumina continua si blitzuri ...studio in toata regula ...echipe de cite 4  ( fotograf ,asistent lumini ,asistent model si Maria Sa Modelul ...)...timp de 120 de minute derulau un scenariu care ar trebui predat in fiecare clasa de fotografie ...cercul de lumini ,lumina principala ,lumina secundara ,lumina de efect,lumina  de fundal ...atitudine ...tinuta,..privire ...obiective ,aparate ,sincron ...trepied ...liniste ,chicoteala ,emotie ,transpiratie ,nervi ,rusine ,mindrie ,incapatinare ...rugaminte ,promisiune ...toate's acolo ...! chiar si cind intirzie unul din echipa pe motiv de zapada sau mai stiu eu ce ...! efortul nostru comun ...efortul fizic facut de conu' dinu ...de mine luni in sir era  gardat de vorbe grele pe bloguri ,pe forumuri ...k avem elevi retardati si profesorii sunt timpiti ...! ce lume ...! ce oameni ...! mergeam inainte cu convingerea k totzi cursanti vor tine minte macar lectiile din studio ..si vor gasii bucuria de a face fotografii...!  la un moment dat pina si conducerea administrativa era deranjata k noi lucram si vineri ,si simbata si duminica ...! primeam semnale de la alti formatori k nu e bine k ne inhamam la acestr efort urias ...!  de ce ..?
pentru mine a fost o experienta unica ...citi cursanti atitea aparate ....si totzi cu dorinta de a face portret...peisaj...nocturne ..macro ....produs ....iar daca nu cel putin o elegie fotgrafica macar in doua tonuri .!
iar la astea ..finit coronat opus ....! leitmotivul care revenea in fiece moment ...dar cind devenim artisti ..?     raspunsul invariabil care 'l dadeam era ...aici e scoala de fotografi ,de ucenici ,de truditori pe tarla ...cu arta mai vedem .
...pstttt liniste .! lectia de studio incepe....

- buna ,,,! mina intinsa drept ferm ,privit in ochi .,...un zimbet retinut ,mina usor strinsa ...ferm dar nu puternic .(.o mina curata,cu unghiile taiate si ingrijite ,)...
- eu sunt Vaida Francisc dar va rog sa imi spuneti Feri ...hai sa incercam citeva imagini ..avem 30 de minute la dispozitie ...! ( din experienta mea 30 de minute sunt ultra suficiente pentru prima sedinta de portret ...mai ales k modelul ,se plictiseste chiar daca se aude muzica in surdina si studioul devine un loc familiar..!
atentie ..! in studio nu se fumeaza ,nu se bea alcool ,nu se maninca ...in general studioul foto trebuie privit ca un sanctuar ....unde stapinul inelelor este fotograful ...!..indiferent cine este clientul ,modelul ....cel care decide este fotograful ..! orice altceva este sortit esecului ,! orice intruziune straina de abordarea fotografului este non sens si pierdere de timp ..!
..niciodata nu am fotografiat pe cineva in studio si nici afara fara o acontare si o discutie prealabila referitoare la sedinta de fotografiere si dorintele modelului,clientului...! ..comunicarea intre model si fotograf incepe cu privirea dreapta ,iscoditoare ca un scaner trebuie analizata caracteristica fetei pentru alegerea unghiurilor  mai avantajoase ...!     nu trebuie sa va feriti de asta ...modelul se asteapta sa fie privit ,analizat ...incurajat ...! chiar daca ceea ce vedeti nu va place si a-ti vrea schimbari radicale ..de machiaj sau de imbracaminte ...nu-i spuneti asta modelului ....! folositi ocazia de a fotografia asa cum nu vreti ...gestionati esecul si momentul ratat...! capacitatea de a intoarce un esec previzibil  in avantaj intr-un moment unic....este o mare provocare pentru fiecare fotograf  ..reprogramati sedinta ...fara nici o remuscare ..!


fotografie realizata la uzinele dalles  lectia de portret in studio cu o singura lumina + 3 blende in cercul de lumini ...+ model + fotograf + asistenti ..
comunicarea verbala trebuie sa fie placuta ,domoala si cinstita ...in nici un caz autoritar,rastita sau imperativa ...! prima sedinta de fotografiat in studio trebuie sa fie placuta ...memorabila ..! marea majoritate a modelelor care intra pentru prima oara in studio sunt retinute ...retrase ..sunt intr-un mediu nou ,necunoscut ..! este rolul fotografului si obligatia lui sa risipesca orice urma de stinjeneala ...o gluma ,un compliment ...schimba totul..! mereu am spus k fotograful trebuie sa incinte si daca este  vorba de un model de 70 de ani ,femeie sau barbat sau daca este de 17-18 ani ..!  pina la fotografie masura valorii fotografului in acest moment   este .......si comportamentul si limbajul  si tinuta ..!
as merge pina la calitatea parfumului pe care il foloseste fotograful...! cel mai bun ..! mesajul olfactiv pe care il primeste modelul poate face diferenta ..!
..toate informatiile obtinute prin contact vizual direct ...prin cererile formulate de model ..impreuna cu abordarea fotografului   se traduc intr-o cheie de lumina ( suma si aranjamentul surselor de lumina ) adecvata scopului si mometului ..! vreau sa stabilim de la bun inceput ...! in studio nu vorbeste nimeni inafara de model si fotograf ... daca o face asistentul ...sau suna mobilul ....gata ...vraja s-a rupt si foarte greu se mai leaga ceva din atmosfera construita cu greu ...! tot ceeea ce scriu aici este valabil si pentru modele pro si pentru amatori si pentru clientul obisnuit al unui studio foto ( din ce in ce mai putine ....nu,,? )

..gustul pepenelui rosu ...

david si pepenele rosu intr-o zi torida de vara