13 decembrie 2012

..andreas feininger

cuvint inainte ...

 am citit azi aici   http://fotomaniacu.blogspot.ro/2012/12/pagina-95.html o demonstratie stralucita despre ce si cum ..despre etica si morala ..despre responsabilitatea celui care ...fotografiaza ...! cu acest prilej am citit cu drag si placere comentariul lui  Christian Oprea13 decembrie 2012, 11:23
Asa cum ne-a vorbit Feri despre Andreas Feininger - cu respect si pasiune - am fi fost cel putin idioti sa nu citim cartile renumitului artist fotograf (ma refer la elevii din una dintre grupele de la cursurile organizate de CPPC). Pentru cei care nu l-au auzit pe Feri, recomand sa mearga pe mana domnului Dinu Lazar in privinta recomandarilor referitoare la lecturile obligatorii pentru cei care vor sa faca ceva in domeniul fotografiei. Asadar, intai informati-va, experimentati si apoi veti fi in masura sa faceti propriile alegeri. Parerea mea!
 ..dincolo de comentarii  ramine placerea de a citi si de a studia aceasta carte despre care postam la inceputul anului ca despre o carte fundamentala pentru toti cei care se ocupa direct sau indirect de fotografie ,http://feri-franciscattila.blogspot.ro/2012/01/despre-carte-iv.html ,vizual valoarea acestei carti fundamentale consta in actualitatea si permanenta   ideilor  expuse  la aparitie in 1955 dar mai ales a limbajului extraordinar de   "modern " folosit .
 ceea ce spune Andreas Feininger  este universal valabil pentru toate domeniile fotografiei ..chiar si pentru blogosfera si spatiul virtual .
 regretul meu este ca nu apare si numele traducator- ului/lor pentru editia in limba romina    ..traducerea este extrem de precisa si de ce nu ..in ton !
   acesta este motivul pentru carte imi permit sa postez pagina 163 din editia tiparita in 1967 la editura meridiane .
 dar iata .....citez... copy/paste din FOTOGRAFUL CREATOR..


... eroi fara vlaga

..as incepe prin a spune ca nu avem chemare   de eroi ...! nu avem si gata ..! legendele ,baladele ..povestile vorbesc despre idei si  aspiratii nu despre trecut, istorie ..
    aici ,in teritoriul romanica ( auzi teritoriu...! ) .. prislea cel voinic l-a trintit pe zmeu..pina la git in pamint i-a cascat gura ... si i-a taiat capul asta in povestea prislea cel voinic si merele de aur
in realitate celalalt prislea ,  bocul inaltat pe virfuri cind l-a ridicat pe zmeul falimentului politic si  a vrut sa-l bage in reforma   pardon   in pamint s-a auzit un mare pirtz si nadragii s-au umplut de kkt ...! asta a fost lupta ..asta a fost eroul...!
cind batrinul saul bruckner pre numele lui   brucan a prorocit 20 de ani de pustie ..mi-am dat seama ca nu era evreu adevarat ci doar un goi pripasit pe la evrei si pe la ambasadele vestice ...! de ce ..? pai daca era evreu dupa mama stia si spunea  40 de ani ..! atit a pribegit Moise prin pustie cu poporul ales si scos din sclavie pina sa ajunga pe pamintul fagaduit de Dumnezeu poporului sau ...ales ..! astazi oricine ar trebui sa stie ca din sclav nu te transformi in  om liber intr-o generatie ...nici in doua ...pentru noi as spune 4 generatii ..ca sigur vine vreun marinar care ne imbata cu apa rece ..si ne boteaza  cu  apa rosie a socialismului uniunii europene ...care nu-i asa   ?! tot socialism este ..! am zis socialiasm..? poate fi si ppeism si pina la urma orice ..zen,woodoo sau priapism ...! totul se reduce la filozofia simpla a natiei ..!
- ce-ti trebuie sa traiesti bine in teritoriul mitic al romanicii..?
- apa ,aer ....si fraieri ..! cit mai multi fraieri ..! iar teritoriul are izvoare nesecate de fraieri

stencil fotografiat in bucuresti ....cindva in 2010

  numai asa se poate explica ca dintr-o austeritate declarata si impusa fraierilor ..o lege electorala binecuvintata de curtea constitutionala ,nasita de marinar.si votata de pedelei ...naste lux ! oh , nu lumina ci intuneric , miasme rau mirositoare ale nadragilor de mai sus..! oriunde in lume ..la anuntul BEC  ca s-a inmultit Parlamentul pe cale .legislativa ..era sa zic   naturala  ..iesea lume in strada ...! cu pietre si molotoave ..! spargeau tot ,ardeau si arau pina si memoria acestor zile de cosmar ..!
 ..dar nu ..! nu avem eroi si nu avem vlaga ..! baltim in noi insine ...40 de ani