UITÁRE, uitări, s.f. 1. Faptul de a uita, de a nu-și aduce aminte (de cineva sau de ceva); lipsa oricărei amintiri. * Uitare de sine = a) visare, reverie; b) nepăsare (altruistă) față de interesele proprii. * Expr. A da (sau a lăsa) uitării (pe cineva sau ceva) = a nu se mai interesa, a înceta să mai iubească sau să-și amintească (de cineva sau de ceva), a se sili să uite. ** Rătacire morală. 2.. Fig. Neființă, neant. - V. uita.
Sursa : DEX '98
UITARE
Proces negativ al memoriei constand din scoaterea din stoc a informatiei, pierderea amintirilor in urma stingerii legaturilor temporare sau a destructurarii sistemului de cunostinte acumulate, unele din ele ajungand sa fie izolate si sa nu poata fi recuperate pe cale asociativa.
Uitarea poate fi integrala sau partiala, definitiva sau provizorie ca in cazul reminiscentei.
Procesul uitarii se dezvolta treptat si poate fi reprezentat printr-o curba (Ebbinghaus). Se considera ca uitarea este cauzata de inhibitia retroactiva (de la noile la vechile cunostinte) sau de inhibitia proactiva (de la cunostintele noi la cele mai vechi).
Dupa Mac Geoch, o cauza a uitarii este interferenta reactiilor. J. J. Gibson arata ca prin diferentieri si generalizari se produc efecte de uitare.
.cind pasii mei calcau pe gheata subtire.. |
Freud a considerat ca uitarea este un efect al refularii, constand din indepartarea din constiinta a amintirilor neplacute
In genere, uitarea este favorizata de dezinteres.
ps uitarea albastra este preluata din revista http://www.psychologies.ro
Un comentariu:
Ca sa vezi...Aici uitare, la mine amintire...
Sa fiti bine!
Imbratisari
Trimiteți un comentariu