13 decembrie 2012

..andreas feininger

cuvint inainte ...

 am citit azi aici   http://fotomaniacu.blogspot.ro/2012/12/pagina-95.html o demonstratie stralucita despre ce si cum ..despre etica si morala ..despre responsabilitatea celui care ...fotografiaza ...! cu acest prilej am citit cu drag si placere comentariul lui  Christian Oprea13 decembrie 2012, 11:23
Asa cum ne-a vorbit Feri despre Andreas Feininger - cu respect si pasiune - am fi fost cel putin idioti sa nu citim cartile renumitului artist fotograf (ma refer la elevii din una dintre grupele de la cursurile organizate de CPPC). Pentru cei care nu l-au auzit pe Feri, recomand sa mearga pe mana domnului Dinu Lazar in privinta recomandarilor referitoare la lecturile obligatorii pentru cei care vor sa faca ceva in domeniul fotografiei. Asadar, intai informati-va, experimentati si apoi veti fi in masura sa faceti propriile alegeri. Parerea mea!
 ..dincolo de comentarii  ramine placerea de a citi si de a studia aceasta carte despre care postam la inceputul anului ca despre o carte fundamentala pentru toti cei care se ocupa direct sau indirect de fotografie ,http://feri-franciscattila.blogspot.ro/2012/01/despre-carte-iv.html ,vizual valoarea acestei carti fundamentale consta in actualitatea si permanenta   ideilor  expuse  la aparitie in 1955 dar mai ales a limbajului extraordinar de   "modern " folosit .
 ceea ce spune Andreas Feininger  este universal valabil pentru toate domeniile fotografiei ..chiar si pentru blogosfera si spatiul virtual .
 regretul meu este ca nu apare si numele traducator- ului/lor pentru editia in limba romina    ..traducerea este extrem de precisa si de ce nu ..in ton !
   acesta este motivul pentru carte imi permit sa postez pagina 163 din editia tiparita in 1967 la editura meridiane .
 dar iata .....citez... copy/paste din FOTOGRAFUL CREATOR..


3 comentarii:

fotomaniacu spunea...

ehehe. Totusi se pare ca orice informatie deranjaza si ca de fapt nu citeste nimeni. Daca spui ceva de ce nu taci si daca taci te-ai pierdut prin lanu`de porumb. Sau de secara, ar zice cinicii.
Nu boierule, cartile nu mai sunt pentru noile generatii utile, cum si vedem la fiecare pas. Trista chestie. Dar nu sunt inlocuite nici cu un mare flux de chestii pozitive, de omenie, de intelegere si intrajutorare.

francisc vaida spunea...

..de fapt vorbim despre ..socul viitorului ! cred ca alvin toffler nici nu visa la generatiile facebook care isi traiesc viata intre "like"-uri si povesti . ..eu nu m-am pierdut nici in lan , si nicaieri! astazi nimeni nu a raspuns provocarii educatiei si formarii in scoala si in general. groaza si socul de azi se transforma in blazare si cinism ..ori in momentul in care doar cinismul ne tine in viata totul este pierdut .! reteta in care acuzi trecutul ..batjocoresti prezentul ei bine in acel moment ...nu mai ai viitor ..! deloc la

francisc vaida spunea...

ia uite ce zice meseriasu' asta Herbert Gerjuoy: "The new education must teach the individual how to classify and reclassify information, how to evaluate its veracity, how to change categories when necessary, how to move from the concrete to the abstract and back, how to look at problems from a new direction — how to teach himself.