31 decembrie 2014

30 decembrie 2014

...despre copilarie si zimbet

                                       
              ea este sarah  intr-o zi de vara  acum citiva ani

28 decembrie 2014

...despre Kürtőskalács..


aici aveti     prima reteta de kürtőskalács din ardeal atestata documentar de la 1748 in cartea de bucate a contesei Mária Mikes  de Zabola .




vacantele copilariei mele petrecute in  secuime erau presarate de intimplari nemaipomenite pntru un copil nascut ,crescut  in bucuresti     iar una din ele se refera la nuntile din sat ..atunci am aflat prima oara de vornic..de cel care se ocupa de desfasurarea obiceiurilor si traditiilor legate de nunta
 evident nunta tinea 3 zile dar pina la nunta vornicul insotit de vornicei calare ,imbracati in frumoase porturi secuiesti ...cum altfel decit calare ..?! mergeau in patru zari si invitau la nunta mare in ziua de ..la ora de ...!
   si nu o faceau oricum ..ci cu o sticla de 1 litru plina cu palinka de chimion pusa in mijlocul unui .....Kürtőskalács...!
    adica beai un pahar mare de palinka cu chimion si rupeai o bucata de kürtőskalács si  acceptai invitatia la petrcerea nuntasilor
 asa am apucat in copilarie sa maninc prima data kürtőskalács.  evident nu are nicio legatura cu curtoscalaciu care se vinde pe la tirguri in bucuresti..cu nuca ,scortisoara ,ciocolata si mai stiu eu cu ce altceva ....
  Kürtőskalács se face din aluat de cozonac peste care se presara zahar tos din belsug..in timpul coacerii pe taciuni prin rotire zaharul se caramelizeaza si devine maroniu ,casant si amarui ..adica numai bun sa mai bei un pahar de chimionata

26 decembrie 2014

...despre padure iarna


  in  drum spre Poiana pe drumul de risnov iarna imi aduce aminte de copilarie  si de robert frost..
 padurea  iarna ma face visator.

25 decembrie 2014

pazitorul bradului de craciun



motanul  meu negru satan
si-a luat cu de  la sine putere rolul de pazitor  al bradului si cadourilor  ..evident o face  foarte serios


22 decembrie 2014

...elegie de iarna la murighiol


...cuvintele nu isi au rostul, nu de alta dar era ger si imi inghetase mustata ...si sincer sa fiu ce sa mai spui in fata maretiei iernii..?
 dunarea inghetata bocna ...nimeni ...ger si vint de te ridica de jos ..

20 decembrie 2014

...am cautat printre vise


..si am dat de imaginea asta facuta intr-o iarna acum citiva ani ..pe la macin daca nu ma insel .
 si nu ma insel
    revazind intreaga serie mi-am amintit de cit de grozava este iarna cu zapada ,ger,frig de crapa pietrele si ingheata malurile ,

12 decembrie 2014

cu ce drept votezi...?

  votul este obligatoriu .
 au drept de vot toti cetatenii romini care voteaza pe teritoriul romaniei care au implinit 18 ani si indeplinesc unul din conditiile de mai jos 



academicieni                                                                                     - 20  voturi
contribuabili  cu  peste   5 000  roni taxe platite /an                         - 10 voturi
studii superioare                                                                                - 10 voturi
bacalaureati                                                                                        -  5 voturi
8 clase                                                                                                 -  1 vot

 ce simplu ar fi  sa transformi romania  !!



...piinea noastra cea de toate zilele


  .. cu tarite si secara .

ps eu nu mai maninc piine deloc.
 citeodata cous cous sau macaroane  si foarte rar piine de casa .


11 decembrie 2014

..despre lumini si umbre

cu constitutia in fundal si umbre pe fata cetateanul care mi-a furat 10 ani din viata  

  ..nu am fost niciodata depresiv..si nici nu m-am plins cu adevarat niciodata de nimic ,in schimb cind mi-a spus o prietena ca nu a mai stralucit soarele de peste o luna in bucuresti m-am gindit ca daca nu avem lumina nu avem nici umbre ...!
 ..oricum soarele va rasari si pe strada mea .! sau nu ..?

10 decembrie 2014

...despre ferarri testarosa










 pot spune un singur lucru...:
      ...nu incap in el !!  nicicum .!

in schimb am vazut ,pipait si  simtit ce inseamna calitatea

..viata ca o cutie luminata


 veneam aseara dintr-o calatorie si am ramas pe ginduri cind am trecut pe linga o cladire luminata plina dee birouri ..firme germane evident in proportie covirsitoare .
 era intuneric ..

9 decembrie 2014

....despre podul credintei

 podul pietonal de la manastirea snagov a fost sfintit de patriarhul daniel 


sfintirea podului nu a fost de bun augur
.acum citiva ani primaria din snagov si mdrt au finantat si finalizat construirea unui pod  peste apa lacului snagov pentru ca dreptcredinciosii sa nu astepte la improbabila si periculoasa traversare cu barca.
probabil studiul de fezabilitate nu a amintit nimic de banii luati de barcagi si de parandaratul care-l plateau popimii de la manastire   si din aceasta cauza aparent nesemnificativa podul a fost prevazut cu cite o poarta la ambele capete .
 portile si semnul de STAI..nu ii opresc decit pe cei care sunt  mai slabi de inger si credinta .
 am trecut  podul plin de baltoace si am aflat cu stupoare ca nu este nimeni la manastire ... nici tipenie de om sau macar vreun ciine de paza ..!   nimic .
 poate doar timpul , vremea ploioasa si rece pazea locul .ah ..am uitat .
 la un moment dat a aparut o femeie care m-a interpelat cu alo ..! nu-i voie sa faceti poze decit daca platiti .!
 evident fara bilet si bon fiscal doar asa in numele credintei  .
 i-am raspuns cu un hai brrr d'aici cu tupeul dar imi trecuse buna dispozitie .
deh...d'ale credintei.

dar iata citeva motive sa traversati podul credintei ..spre manastirea snagov

 sursa :http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/mitropolia-munteniei-dobrogei/manastirea-snagov-68187.html

Manastirea Snagovului a servit, pentru o perioada, ca inchisoare de stat pentru boieri. Fiind inconjurata de ape si paduri dese si intunecoase, insula facea evadarile dificile si foarte rare. De asemenea, manastirea era inconjurata cu ziduri puternice, vegheate de un turn care servea drept clopotnita.
Biserica actuala, avand hramul "Intrarea in biserica a Maicii Domnului", a fost construita din caramida, in stil bizantin, de catre domnitorul Neagoe Basarab, intre anii 1517-1521. Biserica are patru turle poligonale, acoperite cu tigla, ca si restul suprafetei bisericii. Interiorul bisericii a fost imbracat in fresca, in anul 1563, de catre zugravul Dobromir cel Tanar, prin grija domnitorului Petru cel Tanar, fiul lui Mircea Ciobanul si al doamnei Gheajna.
Manastirea Snagov
In interiorul bisericii se pot distinge fresce din secolul al XV-lea, precum si portretele unor personalitati de seama ale vremii: Sfantul Neagoe Basarab cu fiul sau, Teodosie, si Mircea Ciobanul, cu familia. Desi, de-a lungul vremii, frescele din Manastirea Snagov au suferit numeroase transformari si restaurari, acestea reprezinta inca cel mai mare ansamblu mural care se pastreaza intr-o biserica din tara noastra.
Manastirea Snagov a fost mult iubita de Sfantul Antim Ivireanu (1650-1716), devenit mai tarziu mitropolit al Tarii Romanesti. In tipografia de la Manastirea Snagov, infiintata chiar de Sfantul Antim, s-au tiparit carti bisericesti in limbile greaca, slavona si araba, care au dus faima mesterilor de la Snagov pana in Grecia, Asia Mica si Egipt.
Manastirea Snagov
In aceasta tipografie, sprijinita mult si de Sfantul Constantin Brancoveanu, carturarul Antim Ivireanul a tiparit, pentru prima data cu litere mobile, primele carti in limba romana cu caractere latine. Astfel, intaia carte cu litere latine a epocii limbii romane moderne a fost "Oranduiala slujbei lui Constantin si Elena".
In anul 1835, in manastirea de pe insula Snagov s-a infiintat o scoala de reeducare pentru tineret, iar dupa revolutia din 1848, aici au fost inchisi in jur de cincizeci de „pasoptisti”. Dupa secularizarea averilor manastiresti, in anul 1864, calugarii de la Manastirea Snagov au parasit insula, chiliile fiind daramate, iar biserica paraginita.
Manastirea Snagov
Manastirea Snagov, adica biserica cea mare si clopotnita, a fost restaurata in anul 1904, iar mai apoi in anul 1941, dupa cutremurul din 1940. O ampla serie de lucrari de reparatie si restaurare a fost desfasurata intre anii 1966-1967, in vremea patriarhului Justinian. Cutremurele din anii 1977 si 1986 au afectat mult biserica, astfel fiind nevoie de noi lucrari de restaurare, terminate abia in anul 1995.
Biserica cea mare din Manastirea Snagov a fost folosita si pe post de necropola domneasca, aici aflandu-se mormantul voievodului Vlad Tepes. De asemenea, tot pe aceasta insula a murit, in luna decembrie 1662, si batranul postelnic Constantin Catacuzino, victima a intrigilor boierilor in lupta pentru domnie.
Manastirea Snagov
Manastirea Snagov a devenit renumita mai ales dupa inmormantarea aici a domnitorului Vlad Tepes. Potrivit legendelor, dupa moartea lui Vlad Tepes, survenita in urma unei batalii cu turcii, in anul 1476, calugarii manastirii ar fi gasit si ascuns trupul domnitorului, respectiv l-ar fi inmormantat crestineste, dupa terminarea periodica a luptelor pentru putere. Inmormantarea s-ar fi petrecut pe ascuns si fara nici un fast, din cauza noului domnitor instalat de turci, care era din familia Danestilor, dusmani ai lui Vlad Tepes. Cu toate acestea, adevarul nu poate fi stabilit cu certitudine.
Dintre numeroasele obiecte de cult si de arta feudala, pastrate cu multa grija in Manastirea Snagov, mentionam: usa paraclisului, care dateaza de pe la jumatatea secolului al XV-lea; un panaghiar de argint aurit, din secolul XV; o anafornita daruita de Radu cel Mare; un chivot daruit de Sfantul Varlaam; o catuie oferita de Sfantul Antim Ivireanu. O parte dintre aceste tezaure liturgice, bisericesti si culturale se pastreaza astazi in Muzeul National de Arta al Romaniei.
Manastirea Snagov
In vechime insula era legata de malul lacului printr-un pod lucrat din barne de stejar. In anul 1821 insa, in urma Revolutiei, podul a fost incendiat de turci, el nemaifiind refacuta pana de curand. Se spune ca podul a ars o zi si o noapte, intinzand un drum de flacari peste luciul apei. Astazi, la Manastirea Snagov se poate ajunge pe o pasarela din fier, care face legatura intre mal si insula; lucrarile la pasarela au inceput in luna iulie a anului 2010, fiind finalizate in luna noiembrie a aceluiasi an

8 decembrie 2014

...esox lucius mai pe romineste stiuca


este singurul peste care imi place sa-l  pescuiesc.

Știuca (Esox lucius) este un pește răpitor dulcicol sau salmastricol, din familia esocide (Esocidae), răspândit în apele stătătoare sau lin curgătoare, cu multă vegetație din zona temperată a Asiei, Europei și Americii de Nord. Are o lungime obișnuită de 30–40 cm; poate să atingă 2 m și o greutate obișnuită de 0,5–1 kg; poate să atingă 25–30 kg. Corpul este alungit, aproape cilindric, puțin comprimat lateral, și acoperit cu solzi mici. Capul este turtit dorso-ventral și prelungit într-un bot lat, turtit, asemănător ciocului unei rațe. Gura este largă și înarmată cu numeroși dinți puternici și ascuțiți, limba prevăzută și ea cu dinți. Înotătoarea dorsală deplasată spre coadă, deasupra înotătoarei anale, dând astfel corpului forma de săgeată. Înotătoarea caudală este bifurcată, cu lobii egali. Coloritul corpului variază după ape, de la cenușiu-verzui la galben-verzui pe spate, abdomenul alb-gălbui, laturile cu pete mari, cafenii, măslinii sau negricioase, care se unesc uneori, dând benzi transversale. Înotătoarele neperechi sunt gălbui-cenușii, cu pete brune sau negricioase, ce se unesc în dungi transversale. Înotătoarele perechi sunt roșcate.
Știuca este un pește răpitor foarte lacom, "rechinul" apelor dulci, care atacă nu numai peștii ci și păsările și mamiferele acvatice și se ia la bătaie și cu vidra. Maturitatea sexuală o atinge la vârsta de 3-4 ani. Depune icre pe vegetație, în februarie-martie, când temperatura apei atinge 8—10°. Are valoare economică ridicată, atât peștele, cât și icrele. Carnea este destul de gustoasă, deși cam slabă și cu multe oase și se consumă sărată și sub formă de conserve (marinată în sos de roșii). Se poate reproduce și artificial.
În România se găsește în toate râurile, japșele, bălțile, iazurile, lacurile, de la Dunăre și până în zona mrenei.

7 decembrie 2014

...dezlegare la peste



 ...un deliciu .
  saramura de salau  este greu de facut ..si usor de mincat dar daca esti gourmand ..este foarte bun.

5 decembrie 2014

..despre 6 ora 6 cu Gibi



...sunt oameni care construiesc ... ,spatii,imagini si nu in ultimul rind ..evenimente iar unul dinte ei este Gibi ...prietenul meu .
 mereu iscoditor si cautind poteci noi prin jungla vietii.
unul din evenimentele  sale la care am fost si sunt partas de ani de zile :
 pe  6 decembrie la ora 6 il asteptam  pe Mos Nicolae...
au crescut copii,cresc nepotii si traditia traieste prin noi .
- pe 6 ne vedem la ora 6 traieste in noi pentru  ca noi credem in Mos Nicolae..

1 decembrie 2014

...25 de ani... ne invirtim in cerc


...intre  zimbete ne trece viata.
  si ce viata plina... cu de toate !
 ici colo gheata subtire mai trosneste ...urme de pasi care se topesc ..pentru totdeauna .

... votaretii care si-au luat tara'napoi ramin p'afara


 ..mitul suprem vocalizat de johann este cel al tarii in care vor sa traiasca fericiti si impliniti ...mindrii nevoie mare ..cei care l-au votat si ...si si-au luat tara'napoi .
   sunt curios cind renunta parintii lui la cetatenia germana si se intorc in romania
  astept valul de votareti care si-au luat tara inapoi sa se intoarca in tara si sa lupte cu comunismul...parlamentarismul corupt si cu muismul din cauza caruia au plecat in bejenie .!
 asteptari inutile pentru ca nimeni nu vrea sa faca ceva ...poate altul.... si in orice caz ..miine , dar de intors nu se intoarce nimeni .!
 la ce ..? sa lucreze dupa 4 ani de universitate si 2 de masterat pentru 900 brut pe luna ?
  ha ha ..ha

 

..e steagul marilor victorii



  cindva rasuna de 1 decembrie cintata la manifestatiile populare