- as..! lasa feri ca decupez pe urma si sa vezi ce bine iese ..!
dialogul asta l-am avut de nenumarate ori cu elevii,...ma rog cursantii mei de la Uzinele Dalles si de cele mai multe ori am reusit sa le atrag atentia asupra importantei incadrarii corecte ..
,,asa cum am spus la Uzinele Dalles nu se califica artisti ...doar meseriasi .
ce spune dex-ul
ÎNCADRÁ, încadrez, vb. I. 1. Tranz. A înrăma. 2. Refl. A se potrivi, a se armoniza cu mediul înconjurător. 3. Tranz. (Jur.) A cuprinde într-un text de lege o faptă, p. ext. un delincvent. 4. Tranz. (Rar) A înconjura, a împresura (1). 5. Tranz. și refl. A (se) angaja într-o întreprindere, într-o instituție ♦ Refl. A se integra într-un colectiv, într-o organizație, într-o acțiune etc. 6. Refl. A respecta o anumită limită de timp pentru săvârșirea unei acțiuni. – Din fr. encadrer.
patrat ,dreptunghi,dreptunghi., feri si ..rame in Clasa de Fotografie la Uzinele Dalles |
..de cele mai multe ori este suficient sa fi atent la verticale ..( sa fie perpendiculare pe sol si riguros paralele cu una din laturile vazute prin vizorul aparatului )....la orizontale ( sa fie riguros paralele cu solul si una din laturile vazute prin vizorul aparatului )
..sa mai incerci sa fi atent si la relatia dintre fundal ..subiect ...prim plan si cum se aseaza intr-o rama ( prin vizare ...reflex ,light view si / sau telemetrare ) evident toate astea fara sa misti aparatul din mina ( este unul din motivele pentru care recomand calduros folosirea unui trepied sau monopied indiferent de tema sau subiect static /dinamic...)
as mai aminti de importanta spatiului liber lasat in jurul subiectului fara a influenta ( prin decupare ,marire ,detailere ) calitatea imaginii
..incadrarea corecta prin / la vizare este o conditie fundamentala ..care alaturi de momentul declansarii definesc ... tehnica unui fotograf .
evident digitalul a deschis noi si nebanuite cai de incadrare ...
una dintre ele este incadrarea intr-un patrat imaginar pozitionat oriunde in dreptunghiul vizarii si poate fi o solutie pentru cei care se pierd cu firea in delirul declanasarilor in rafala si uita sa mai incadreze ....
posibilitatea de a controla prin vizualizare imaginea tocmai expusa ...sindromul cimpanzeului ..
delimitarea imaginii dorite dintr-un intreg inconjurator prin incadrare se refera numai la acest lucru ....nu si la continutul imaginii la regulile de compoziteie ..stiute ...nestiute ...!!
12 comentarii:
Grozava postare!Multumesc!
Imi place tare mult imaginea
Domn' Profesor, asa cum spuneti, chestia asta cu ramele si incadrarea subiectului cam lasa de dorit (si la mine :-( din cand in cand),in general.
Dar mai invat din greseli...si folosesc din ce in mai putin "cropu'".
Ce bine ca mai puneti punctul pe I din cand in cand, poate ne intra mai bin in "tartaguta".
Cu stima,
Victor Fomino
Io mai vreau de astea ! Pe bune !
...hahahahahaa! am postat despre rame inramare vs incadrare cu gindul k incepe scoala la Uzinele dalles prin septembrie ...!
..sunt suficient de multe cursuri unde nu inveti nici cum sa respriri in momentul declansarii...nici cum sa tii aparatul k sa nu mai vorbesc ca aproape lka toate cursurile ..se formeaza ...artisti ...!!
..din toamna se schimba iarasi hora formarii profesionale ..si atunci sa te tii ..!
mai postez ...din cind in cind ..!
De ce spunem landscape si portret (peisaj sau portret) in loc de orizontal si vertical?
"despre folosirea pina la limitele maxime ale suprafetei captorului" Încadrarea nu înseamnă sa faci detalii ci sa ai în cadru toate elementele . Cînd vorbim de incdrarea nu este mai important sa vorbim despre plan întreg, plan general, prin plan, detaliu, etc?
"sa fie riguros paralele cu solul si una din laturile vazute prin vizorul aparatului " pentru asta e nevoie de boloboc si de un plan frontal nu de incadrare, in cazul planurilor plonjate cum se face o încadrarea paralela cu solul?
Multumesc
..eu spun vertical si orizontal....cind subiectul este definit ..sa spunem un mar bine ar fi din aceleasi ratiuni de incadrare sa nu-l incadrezi doar 50.% sau orice procent sub 85 %..si chiar si in exemplul amintit referitor la ce este in incadrare ...intreg sau detaliu ...? ceea ce am spus ramine valabil ...adica .ATENTIE MAXIMA la incadrare
...nu-i nevoie de boloboc ( mai nou aparatele si telefoanele au poloboc )...
..in cazul amintit al planurilor plonjate ..orizontalele ramin orizontale cu perpendicularele avem o problema ...dar PS cu corectarea perepectivei ne ajuta mult ...!
...si inca ceva ...tot ce scriu este cu titlu de recomandare si de tragere de atentie ...!
oricum sunt deschis la observatii..! multumesc de trecere ..!
...am uitat ..!
totul este ok si fiecare face bine daca fotografiaza ...bine rau...! sa fotografieze ...!
...dar daca esti atent la setari si detalii inainte de DECLANSARE ...muncesti mai putin in laboratorul digital...!
Adevarat grait!
Si eu va mulțumesc pentru răspuns.
Păstrînd exemplul dumneavoastră cu mărul, dacă doriți sa ilustrezi doar mărul aveți dreptate dar dacă subiectul mar trebuie prezentat în raport cu obiectele de pe masa lucrurile se schimba chiar dacă avem acelas subiect. Nu spuneam ca nu aveți dreptate doar ca subiectul este mult mai complicat decît portret si landscape.
...evident ..! ai perfecta dreptate dar as spune urmatoarele .. eu ca si formator ,ma rog mester ...intotdeauna simplific lucrurile si asta deoarece ...introducerea brusca a unui noian de informatii in tabloul lectiei nu face decit sa mareasca confuzia ...si atunci o iau binisor cu luminarea ,oul,lanterna ,marul ...etc ....
experienta mea spune ca ...foarte rar se retin mai mult de 5 sau 6 elemente noi predate.!
Cine Domnule Feri ? Cine ?
Va spun eu... NIMENI !
A scuze am uitat sa scriu intrebarea.
Cine mai face asa ceva pe blogul personal, cu descriere minutioasa, la obiect si gratis???
Sunteti un suflet mare Domnule.
Am uitat sa va spun ca-mi place extraordinar de mult fotografia. Cred ca locul cel mai potrivit pt aceasta fotografie ar fi pe coperta manualului ''fotografia de portret''.
Este doar o idee...
Trimiteți un comentariu