1 august 2010
despre ..stenopa digitala
am aici un autoportret facut la lumina zilei fara obiectiv ...cu mult entuziasm si .multa curiozitate ..! pentru mine stenopa era doar subiect de discutie cu doi dintre fotografii entuziasti ai generatiei lor ...mesteru' Florin Ispas ..si mesteru 'Alex Tanasescu ...! bravo lor ..destoinici ,muncitori si extrem de motivati in fotografie ...!... k sa nu spun k amindoi mi-au fost cursanti ..la CPPC si la UP Dalles....!
... cum spuneam ..STENOPA cautati la unchiu' goagalsi la matusa yehoova k gasiti si va lamuriti ....mai departe ..daca vreti sa mergeti mai departe .....cu rabdare in 10 zece incercari aveti satisfactia primei imagini fara obiectiv...! de altfel acesta este viitorul ...retinerea imaginilor fara obiectiv...( ce tristi vor fi producatorii de obiective ..)
incercati...! incercati...categoric este o aventura nebanuita ...! incercati
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
4 comentarii:
Interesant si captivant subiect - stenopa. Da' la autoportret nu m-am gandit. Cand imi recuperez aparatul mai mult ca sigur incerc si eu.
Maestre Feri,multumesc pentru inca o sugestie pretzioasa.O voi aplica la fel cum am reusit sa fac o mini serie de M&Ms-uri f.colorate.
Cu mult respect,Tony
Nu cred ca exista vreun indragostit de fotografie care sa nu fi fost vrajit de camera obscura si de tehnicile alternative ale camerei obscure .
Ahhh.... stenopa.
M-a cucerit din prima clipa in care am aflat de ea. Inca mai sunt entusiamat de ea, dar mai ales de capacitatile nelimitate si de rezultatele ei. Pot spune ca m-a fascinat mai mult chiar decat celelalte technici ca “Liquid light”-ul sau “Gum Bichromate”.
Ineresanta mi-a parut evolutia limbilor si faptul ca romanii o numesc “stenopa” (din grecescul στενή οπή =gaura ingusta) iar grecii folosec termenul “pinhole” (pin +hole = ac cu gamalie+gaura)
Eu mi-am facut una, dintr-o cutie de hartie fotografica 13X18 pe care am vopsit-o pe interior si exterior cu spray negru mat. De la alta cutie am adaugat latura ingusta, astfel incat sa fie o distanta mai mare intre orificiu si suprafata fotosensibila, pentru a-mi oferi un "cerc de acoperire" mai mare (habar n-am daca e corect zis in romaneste), si am lipit-o cu banda adeziva neagra.
Orificiul l-am creat dintr-o folie subtire de cupru gaurita cu un ac (se poate folosi aluminiu de la cutiile de coca cola), si am vopsit-o negru pe interior cu un permanent marker ca sa nu-mi faca reflexii. Ca suprafata fotosensibila folosesc hartie fotografica alb/negru (despre care stiam ca are aprox ISO 7), pe care o developez in baie (asta desigur dupa ce am transformat baia in camera obscura). Apoi, dupa ce le usuc le imprim prin "contact" pe o alta hartie fotografica ptr a obtine pozitivul.
Am incercat si stenopa digitala, distrugand un capac de protectie al aparatului (cel care se ataseaza pe corpul aparatului in lipsa obiectivului) pe care l-am gaurit si am adaugat aceiasi folie de cupru gaurita si vopsita negru.
Nu mi-a placut rezultatul pentru ca distanta fata de processor era prea mare (daca-mi aduc aminte, distanta focala depasea usor 80mm iar ca sa micsorez aceasta distanta riscam sa distrug aparatul), eu dorindu-mi un “obiectiv” pana in 50mm.
Cine nu a incercat, cu adevarat nu stie ce pierde, si cred ca aceasta tehnica simpla ii poate ajuta pe multi sa inteleaga cum "scrie" lumina.
Ce minunate lucruri pe aici...
Important e sa fii mereu tinar si sa incerci noi cai esentiale... cautarea e mai importanta decit gasirea unei pepite de aur...
Trimiteți un comentariu