16 august 2010

despre portret .....azi

..acest portret este facut acum un an ...iar modelul este unul dintre cei mai buni cursanti ...pardon cursante de la Clasa de Fotografie 2009.!inca posteaza zilnic pe blogul ei si cred k daca va studia ....si lucra ..ei bine atunci va ajunge departe ...!
 ..nu credeam vreodata k o sa postez o imagine neclara ,miscata ...si vai mama ei de imagine ...! de  ce o postez totusi..? ei bine de prea multe ori raspunsul il gasesti simplu de tot ...! este raspunsul invariabil pe care il primesc de la cursanti la aceste gen de imagini ....ASA AM SIMTZIT....IMAGINEA ASTA MA REPREZINTA ...! wow ...!
..la care eu invariabil ma enervez si spun...! ok
te rog sa faci acelasi portret in stil clasic...incadrare sus jos stinga  dreapta  punct de statie clara   stare ...privire ...atitudine .. !
raspuns tot invariabil....LINISTE ...!
nimeni nu pune mina pe carte ..fotografiaza haotic de sus de jos ..fara atentie la detaliile din fundal ...la nimic ..! asa am simtit ..!auzi ...fotografie cu simt..!..cum sa faci fotografii de portret cind nu ai deschis ..o carte ..! oricare ..! istoria portretului in pictura de exemplu..sau ..si mai bine Istoria ilustrata a picturii cu 1000 de reproduceri in culori aparuta in Editura Meridiane in 1968...sa citeasca si sa studieze de la arta rupestra la arta  abstracta .....ce sa studieze ..? culoarea ,echilibrul,stilul .abordarea ....evolutia ...involutia ...portretul
 convingerea mea este k poti fi Dumnezeu pe pamint in fotografie ...daca nu poti face acelasi portret in stil clasic ,romantic,pop art, adica in cel putin 5 stiluri si abordari diferite ...uita nu esti Dumnezeu ...! esti bun ...aici pe plai dar afara ..,...nu depasesti stare de entuziast...!
o imagine vorbeste fara cuvinte ...!
profesorul meu de la scoala de fotografie ...Dl PETARU PETRE spunea ...sunt fotografii cu text si fara text ..! cele fara text vorbesc ..singure ...! la cele cu text trebuie sa spui ..am vrut asa .si asa ...si uite aici e asa si hopsa sa si iar asa ...! texte ..!

7 comentarii:

Unknown spunea...

nu trebuie sa disperam. în țara asta se mai fotografiază chiar binișor și cu ceva mai puțini fotografi adevărați precum erau pe vremuri cînd pentru a fi fotograf trebuia să investești serios în aparatura și pt captare șă pt ptrelucrare. Atunci fără carte erai mort, fizică, chimie... Acum un telefon, un acdsee, și mușchii mei. De unde să iasă fotografie?

francisc vaida spunea...

OZOLIN DUŞA a introdus un nou comentariu privind postarea dvs. "despre portret .....azi":

OK... restul ar fi de prisos.

fotomaniacu spunea...

Frumos... minunata lucrare.
Asa zic si eo ca Ozo: atit.
Restul e istorie.

Monique spunea...

La stagiul despre care scriam pe blog ,profesorul Marcos Lopez ne spune " acum spuneti fiecare de ce fotografiati!". Primul -care facea foto de strada -zice " ca sa arat , sa fiu un martor al evenimentelor , etc etc" . Proful zice "mai incearca, fii mai clar, asta spun toti". Dar omul nu a stiut ce sa mai spuna. Altul la fel " ca asa simte". "De ce simti asa? Sa spunem ca as fi un editor de carte fotografica si ar trebui sa pun acest text in prefata , crezi ca cel care ar cumpara ar fi interesat "ca asa simti tu?" Elevul se gandeste , dar din nou nimic. Altul cica " alb negrul se concentreaza mai mult pe emotie , pentru ca daca poza e color emotia dispare!" Are o serie despre boxul in Taiwan.Cu scene de lupta direct pe ring. Marcos zice "da , pentru anii 40 fotografiile erau foarte bune, dar nu acum, acum trebuie mai mult ,trebuie altceva, mai ai pozele? Elevul zice ca da si iata cateva cadre superbe in culise , pline de emotie, un lighean galben de plastic, saracie, ambitie, bani numarati pe furis,sange, rani , care spun mai mult decat lupta de pe ring....
E greu cu elevii , dar nu e obligatoriu ca toti sa faca ceva cu adevarat bun in fotografie. Adica doar"cine are urechi de auzit..."

Cana cu Cirese spunea...

pentru unii din cursantii Dumneavoastra, fotografia era/este o bucurie si atat! cursuri de fericire inca nu s-au inventat (desi se fac eforturi maxime - de.ex. exista deja Cursul de miracole). Acestia nu au/au avut aspiratii de fotograf nici la nivel de meserias, daramite de artist ... e loc sub Soare si pentru ei? eu zic ca da! nu va incrancenati in a le lua aceasta mica evadare, domnule profesor! va rog inca o data, inca o data ... multumesc!
ps.Vio, da! este altceva si este minunata asa cum mi se pare si portretul Dvs incorect! Amandurora mult sansa si recunoastere in fotografie, va doresc din suflet!

francisc vaida spunea...

...eu cred k rostul unui profesor ..ma rog lector ,formator ..paici este de a provoca starea de fotografie ..! mi-ar face placere sa fac o plimbare cu elevii mei fara aparate de fotografiat ....asa pe apus de soare ..undeva ...! doua ...,trei ore iar pe urma la o cana de ...cirese ...! hahahaha..! ceai sau o vodka cu sifon rece si cuburi de ghiatza...fiecare sa imi spuna scenariul unei fotografii pe care o va realiza in acelasi loc a doua zi ...! scenariul ..cuprinde ...tehnica ,incadrarea ,lumina ,mesajul....si in plus acel ceva care ma face sa ma simt mindru peste ani k am provocat starea de fotografie ....cindva intr-o seara..!

Marcel Eremia spunea...

Foarte bine faci că o mai ”scuturi” un pic pe Vio. Este păcat ca talentul ei să se irosească într-o lene (auto)suficientă!

Vio! Se aude??? :)