24 martie 2010

despre blogul de la Voronet








..cind am vizitat prima oara abatia de la Melk ..am ramas surprins sa vad istoria scrisa a evului mediu prin mina si ochii initiatilor calugari franciscani...o istorie de citeva sute de ani care pina astazi este cercetata ,buchisita ,descifrata...
..la Arbore prima data... si apoi si la Voronet ...mai apoi peste tot la manastirile din nord .. am vazut sfinti fara chipuri , ultima dojana a Domnului gindeam atunci .... comparatia cu Melk nu este intimplatoare ....in timp ce mindrul occident se fereca in cetati si abatii de nepatruns ......micutele biserici si manastiri dintr-un lemn de multe ori ..erau ocrotite doar ... de SFINTZI fara CHIPURI ...!

 ps .acesta este blogul de la Voronet...!

6 comentarii:

Octavian-Andrei Brezean spunea...

mare pacat!

deci nu s-a mai refacut nimic pe acolo..

Catalin spunea...

La Arbore au încercat o restaurare, prin 2006...,
dar nu am mai trecut să văd...ce a ieşit...

fotomaniacu spunea...

Ce frumos, uite, blogurile... grozava idee...
Dar chiar si fara chip, a ramas ceva. Din blogurile noastre de la yahoo 360 a ramas o laie, nu a ramas nimic... nici macar niste sfinti fara chip...
Inainte, mai raminea cite ceva dintr-un vas spart.
Azi, ne cade hard discul pe jos si s-au dus toate starile, imaginile, implinirile si temerile noastre... ingrozitor...

franciska spunea...

la Arbore continua restaurarea din 2006...incet...
Am fost primavara trecuta si se lucra la interior.

francisc vaida spunea...

...da Coane Dinu...este eterna intrebare ...! ..ce ramine dupa noi.?
..dupa pojarul pdlist si ciuma rosie ...dupa ceatza taranistosecurista ...am ajuns la concluzia k mai multi bani a dat la cultura un cizmar ...ma rog ...pe vremea aceea nu trebuiau proiecte ......ca atare nu se putea fura cu expertzii lu'peshte si cu consigliere lu ' unu sau alta ...! azi ...?...doar focul si para pedepsei divine mai poate indrepta lucrurile ...!

Ela spunea...

Pai daca ar da bani la cultura .. de unde sa-si mai ridice bietii nostrii politicieni vilutzele acelea mititele de la Sinaia ,Moeciu ,Ranca? ... Si ce le-ar mai ramane pentru amaratele acelea de concedii prin Dubai ,Egipt ,Formentera?!Putina intelegere,va rugam!