22 mai 2010

despre....atelierul fierarului

...mereu mi-au frematat narile cind simteam mirosul fierului calit in hirdaul cu apa ...este un miros unic ...mirosul mangalului incins cu foalele facute din piele de bou...intotdeauna mi-a placut sa incing fierul tinut cu clestele lung si incomod...caielele cu care se prindeau potcoavele de copita calului se faceau si ele din fier ... tot acolo in atelier cu ajutorul unor tipare din otel..
..copilarie frumoasa cu vacante in ardeal la bunici... cu aventuri pe masura prin vecini bineinteles.....un vecin dulgher ,altul timplar ...unul fierar ..asa am vazut si am simtit viata de la tara...!

ps.. aceasta imagine este facuta intr-un muzeu din canada ...acolo in muzeu exista aproape  toate atelierele care produceau bunuri si servicii acum 100 de ani ... bineinteles in fiecare lucreaza cineva (studenti la facultatile de profil ) ...unul face zavoare si potcoave ..altul face cozonaci ...fetele mulg vaca  si aduna ouale ...! ..la posta primesti timbre comemorative si potzi trimite vederi ...la magazie potzi lua cam tot ce doresti...
viatza colonistilor de acum 100 de ani este refacuta intocmai cum a fost printr-un concept de muzeu interactiv pe care nu-l credeam pina nu am vazut cu ochii mei ...si cu canon ...bineintzeles

3 comentarii:

Dumitru H spunea...

De cand ai postat fotografia asta, cred ca am intrat de cel putin 5 ori numai ca sa ma uit la ea. Imi place lumina din incapere.
Dar, mai mult de atat, imi place temperatura chromatica joasa pe care o folosesti(si asta o observ in majoritatea fotografiilor tale).
Nu port palarie de fel, insa daca as purta mi-as scoate-o cu siguranta inaintea ta.

vaida francisc atila spunea...

..multzam de trecere ...! lumina dintr-o incapere filtrata de fereastra si de cotloane intunecate este ...non plus ultra ...pentru mine .!
..pictorii mei preferati..?
..van eyck..vermeer..rembrandt...van gogh...
ps foarte rar am reusit sa o fotografiez pura ...!

Iulian Anghel spunea...

am avut un vecin fierar. imi petreceam mult timp acolo si eram fascinat ce ce facea cu un ciocan si nicovala mare. nu mai e printre ceii vii.locul a ramas pustiu. pacat. superba lumina feri.
cele bune,
iulian anghel