16 august 2010

despre portret .....azi

..acest portret este facut acum un an ...iar modelul este unul dintre cei mai buni cursanti ...pardon cursante de la Clasa de Fotografie 2009.!inca posteaza zilnic pe blogul ei si cred k daca va studia ....si lucra ..ei bine atunci va ajunge departe ...!
 ..nu credeam vreodata k o sa postez o imagine neclara ,miscata ...si vai mama ei de imagine ...! de  ce o postez totusi..? ei bine de prea multe ori raspunsul il gasesti simplu de tot ...! este raspunsul invariabil pe care il primesc de la cursanti la aceste gen de imagini ....ASA AM SIMTZIT....IMAGINEA ASTA MA REPREZINTA ...! wow ...!
..la care eu invariabil ma enervez si spun...! ok
te rog sa faci acelasi portret in stil clasic...incadrare sus jos stinga  dreapta  punct de statie clara   stare ...privire ...atitudine .. !
raspuns tot invariabil....LINISTE ...!
nimeni nu pune mina pe carte ..fotografiaza haotic de sus de jos ..fara atentie la detaliile din fundal ...la nimic ..! asa am simtit ..!auzi ...fotografie cu simt..!..cum sa faci fotografii de portret cind nu ai deschis ..o carte ..! oricare ..! istoria portretului in pictura de exemplu..sau ..si mai bine Istoria ilustrata a picturii cu 1000 de reproduceri in culori aparuta in Editura Meridiane in 1968...sa citeasca si sa studieze de la arta rupestra la arta  abstracta .....ce sa studieze ..? culoarea ,echilibrul,stilul .abordarea ....evolutia ...involutia ...portretul
 convingerea mea este k poti fi Dumnezeu pe pamint in fotografie ...daca nu poti face acelasi portret in stil clasic ,romantic,pop art, adica in cel putin 5 stiluri si abordari diferite ...uita nu esti Dumnezeu ...! esti bun ...aici pe plai dar afara ..,...nu depasesti stare de entuziast...!
o imagine vorbeste fara cuvinte ...!
profesorul meu de la scoala de fotografie ...Dl PETARU PETRE spunea ...sunt fotografii cu text si fara text ..! cele fara text vorbesc ..singure ...! la cele cu text trebuie sa spui ..am vrut asa .si asa ...si uite aici e asa si hopsa sa si iar asa ...! texte ..!