21 iunie 2011

marti colacul de salvare


..ar fi interesant de vazut si evident de inteles motivatia celor care se inscriu la cursuri de fotografie .. toate cursurile poarta nume care mai de care mai pompoase ..de la arta si academie pina la curs de initiere drumul este pavat cu bune intentii..!  oferta de studiu este de  multe ori  un amestec de intentie asumata si entuziasm manifestat in cele mai diverse moduri si care evident nu au nimic de a face cu formarea profesionala ,pedagogia si de cele mai multe ori nici cu fotografia .! dincolo de dorinta de a invata deprinderi si modalitati de a fotografia marea majoritate a cursantilor cauta .... se cauta ...chiar si la 60 de ani ..! adica nu vor sa devina artisti cu staif  si renume mondial  ci pur si simplu sa devina parte a unui grup animat de ...fotografie sa spunem .si citeodata sa -si gaseasc un stil sau un domeniu din fotografie unde se simt confortabil ..!..sau poate nici atit ,pur si simplu sunt curiosi ...!  o buna parte din ei stiu exact ce vor ...o diploma ,o apreciere publica ...sau /si  prietenia unui nume consacrat in domeniu ...! cei mai multi vor o diploma ....sau poate doua ...! sau poate trei diplome de la scoli diferite ...!
..pe bloguri,forumuri si liste de discutii exista deja o traditie in a intelege si dezbate fenomenul ...dar de cele mai multe ori totul se transforma intr-o balacareala de nedescris ..ceva de genul ...:
- as vrea sa stiu un curs  de fotografie  bun ...!
.raspunsurile sunt de genul ...mergi acolo ...sau dincolo pentru ca :
este aproape de centru ,dureaza 120 de ore ....dureaza 80 de ore ...inveti ceva ...costa mult ...costa putin ...mergi in excursii tematice ....lectorii sunt asa ...lectoriii sunt pe dincolo...se face expozitie la sfirsit ...
inveti developare alb /negru......faci studio cu lumini profi ...au aparate ...fac video proiectii...organizeaza dezbateri....dincolo se face studiu de portret si istoria artei...aici se face macro si table top ...se face editare pe cs4 ....se face edtare pe mac....nu se face editare acolo ....inveti sa scanezi....inveti sa printezi ...acolo nu inveti nimic ...dincolo iti citeste din carti...ala injura ....altu face misto ...unul e tinar ..altul poarta cercel si nu stie nimic de rame  ....si tot asa pina la epuizare ..epuizarea duce la blazare ..iar blazarea la neputinta de a intelege si analiza obiectiv ...ma rog acolo unde scoala este gratuita ...!
..un fost cursant ma intreba de ce nu vorbesc despre nume  celebre ...adams,newton .....si altii .!
am ramas blocat si am rugat grupa sa imi spuna cinci nume de fotografi romini ....
..nimeni nu stia vreun nume .!
..familia nu  educa ...scoala nu formeaza ...societatea are nevoie de robotei si aplaudaci...!
in rest sa auzim numai de bine ....cine nu stie sa inoate contra curentului   in apa adinca .....sa-si caute un colac de salvare ...patrat sau rotund. dupa cum ii dicteaza zbaterea in apa ...!