Faceți căutări pe acest blog

14 septembrie 2013

...o masa de peste ..in delta dunarii..!

...o vodka rece sau mai bine un rachiu de caise  inghetat la propriu .
.eu l-am botezat  "sarutul haholesc " .. din trei sarutari esti nevoit si gata sa incepi masa ..
 ei bine incepem cu peste afumat ..cel mai bun este crapul uscat si afumat ...cu salata de ceapa rosie si praz..
 urmeaza o alta minunatie gastronomica ...




...plachia lipoveneasca cu o mamaliga tare si bine rasucita  
in plachie gasesti toate legumele si verdeturile toamnei ...tot ce este mai copt si mai bun isi gaseste loc in plachia facuta lipoveneste ( pestele prajit inainte si montat cu legumele proaspetev ..ostoit cu vin si trecut prin focurile cuptorului cu lemne ..)
..nu cred ca este cineva care nu ar minca minunatia din imaginea de mai sus ..

mamaliga poate fi cit de multa ...nu ajunge niciodata daca este bine facuta ..
ce ramine mergem miine la pescuit de crap si momim locul ..
 ah ..cine nu maninca plachie poate minca crap si caras prajit sau ma rog ce a prins fiecare ..lipovenii cresteaza carasul pe ambele parti intre oase si mai aplica si o taietura paralela cu sira pestelui .pe stinga si pe dreapta ..cu ocazia asta taie oasele Y .cine s-a inecat vreodata cu peste stie ce spun ..

.
... carasul cit palma prajit crocant in untura de porc alaturi de un mujdei bine facut este o aventura gastronomica pe cinste ..si fara colebil si alte pastile .
singura conditie este o carafa de vin aligote de macin ..bauta usor ..usor pe'ndelete
    la sfirsit vine regina gastronomiei haholesti ...borsul de peste la ceaun ..!
 se maninca fierbinte ..

   ..amestecati in ea o lingura zdravana de mujdei ..si savurati incet fiecare lingura de bors ..pina se coc strugurii borsul de peste se acreste  cu agurida ...niciodata cu otet ..! si atentie sa nu va lipseasca faimoasa ciusca ..sau cum le place sa spuna rusilor si haholilor din balta ...inima lui stalin ..( este un ardei mic rosu si rotund ..aparent nevinovat si fara snaga ..in realitate te ia pe sira spinarii cu fierbinte si frig in  timp ce gura iti ia foc ..!
  de ce mai postez din gastronomia clasica ...traditionala din delta dunarii ? motivul este simplu ..
 cind vad toti imbecilii de bucatari facuti pe lighean cum explica cu miinile pline de ceasuri si inele si cu parul nelegat ...cum freaca icrele cu lingura de metal in ligheane de plastic si metal.. cum emit judecati de valoare despre ce inseamna  gastronomia si traditia locala ..ei care au venit de foame in delta  ...ei bine atunci mai postez cite ceva din ce am invatat de la mesterii neintrecuti in ale gastronomiei din delta ...nea Marcu ...,Jimi ...Dan  si singurul monument al turismului in viata ...faimosul Nelson din crisan.
 o carafa de vin si o masa de peste ..o zi plina cu povesti,snoave si aventuri nemaiauzite ....hohote de ris ..toate astea te fac sa intelegi ca ...viata e frumoasa

ps .am mai scris si o sa scriu despre ce si cum in gastronomia locala... la mila 23 ...la babadag si sarikioi ...la sulina sau in letea ..
  chiar si despre faimosul somn in sos alb mincat acum citiva ani in caraorman cu Conu Dinu..!
 dupa o zi de fotografiat in caraorman pe jos si din remorca ne-am odihnit la casa unui gospodar din caraorman ...nea vanea.
mincam si ne uitam unu la altu si nu ne venea sa credem ..ca exista asemenea retete si sensuri in gastronomie.
 oriunde in lume ce aveam in farfurie sarea binisor de 50 de euro portia ...aici in carorman    nea vanea ne imbia sa mai poftim ...ca este ...si se uita la noi cum mincam savurind fiecare oascior de somn  .