19 iulie 2012

...despre rame si inramare vs incadrare

- de ce nu incadrezi mai strins.?,foloseste la maxim  cei 18 mp ai aparatului ....!
- as..! lasa feri ca decupez pe urma si sa vezi ce bine iese ..!

dialogul asta l-am avut de nenumarate ori cu elevii,...ma rog cursantii mei de la Uzinele Dalles si de cele mai multe ori am reusit  sa le atrag atentia asupra importantei incadrarii corecte ..
,,asa cum am spus la Uzinele Dalles nu se califica artisti ...doar meseriasi .
ce spune dex-ul   
ÎNCADRÁ, încadrez, vb. I. 1. Tranz. A înrăma. 2. Refl. A se potrivi, a se armoniza cu mediul înconjurător. 3. Tranz. (Jur.) A cuprinde într-un text de lege o faptă, p. ext. un delincvent. 4. Tranz. (Rar) A înconjura, a împresura (1). 5. Tranz. și refl. A (se) angaja într-o întreprindere, într-o instituție ♦ Refl. A se integra într-un colectiv, într-o organizație, într-o acțiune etc. 6. Refl. A respecta o anumită limită de timp pentru săvârșirea unei acțiuni. – Din fr. encadrer. 


 patrat ,dreptunghi,dreptunghi., feri si ..rame in  Clasa de Fotografie  la Uzinele Dalles 
despre incadrare in fotografie nu spune nimeni nimic ..doar producatorii aparatelor de fotografiat  mai amintesc de ..pozitionarea aparatului in ..peisaj sau portret ( landscape or portrait  ) adica latura mare a fotogramei pe orizontala sau pe verticala...! atit ..! aici se termina incadrarea si nimeni nu vorbeste despre folosirea pina la limitele maxime ale suprafetei captorului  ...! de cele mai multe ori ( exceptia notabila este  peisajul  care impune si alte reguli  de incadrare ..) mai mult de jumatate din imagine se pierde la post procesare /editare  prin taiere ( crop ) selectiva prin asta fiind injumatatita si calitatea ( rezolutia ) imaginii .        desigur ..astazi ps ne permite si citeodata ne si obliga sa regindim imaginea  ( irepetabila ...nu-i asa ..? ) in laboratorul digital pina la 100 %  dar toate astea au un cost considerabil in bani si timp ..! din ce in ce mai putini au timp  sa stea ore intregi in fata ecranului sa lucreze si sa prelucreze imagine cu imagine ...!
..de cele mai multe ori este suficient sa fi atent la verticale ..( sa fie perpendiculare pe sol si riguros paralele cu una din laturile vazute prin vizorul aparatului   )....la orizontale ( sa fie riguros paralele cu solul si una din laturile vazute prin vizorul aparatului )
..sa mai incerci sa fi atent si   la     relatia dintre fundal ..subiect ...prim plan  si cum se aseaza intr-o rama  ( prin vizare ...reflex ,light view si / sau telemetrare ) evident toate astea fara sa misti aparatul din mina  ( este unul din motivele pentru care recomand calduros folosirea unui trepied   sau monopied indiferent de tema  sau subiect  static /dinamic...)  
as mai aminti de importanta  spatiului  liber lasat in jurul subiectului fara a influenta ( prin decupare ,marire ,detailere ) calitatea imaginii
..incadrarea  corecta prin / la  vizare  este o conditie fundamentala ..care alaturi de momentul declansarii definesc ... tehnica unui fotograf .
evident digitalul a deschis noi si nebanuite cai de incadrare ...
una dintre ele este incadrarea intr-un patrat imaginar pozitionat oriunde in dreptunghiul vizarii si poate fi o solutie pentru cei care se pierd cu firea in delirul declanasarilor in rafala si uita sa mai incadreze ....
 posibilitatea de a controla prin vizualizare imaginea tocmai expusa ...sindromul cimpanzeului ..
delimitarea imaginii dorite dintr-un intreg inconjurator prin incadrare  se refera numai la acest lucru ....nu si la continutul imaginii la regulile de compoziteie ..stiute ...nestiute ...!!