5 iulie 2011

marti pe inserat



...i'm in bleu vert  mood now ..and perhaps tomorow..after ..tomorow .!

marti....amintirile


               

               Studioul Foto Color UNION..

..construit la sfirsitul anilor 50  odata cu reconstructia zonei centrale din jurul palatului regal ..devenita ulterior  piata sala palatului ..studioul se afla pe str Ion cimpineanu  nr 26 la parterul unui bloc de 8 etaje …orientat spre sud  si avind o vitrina de 16 ml cu o inaltime de 6 m  studio Foto UNION  a devenit chiar de la infiintare un etalon pentru toata breasla fotografilor … ! condus cu o mina de fier imbracata in matase de catre dna elisabeta kramer …… studioul inca nici nu era deschis dar amenajarea interioara era facuta sub controlul si directa indrumare a dnei Kramer ..!
  Foto Union  avea la parter doua volume ..si anume studioul propriuzis 50 mp si o camera de primire a clientilor 48 mp ..iar la subsol avea mai multe volume nu asa de inalte ca la parte …in jur de 2,2o m si anume : camera de retus 22 mp,laborator umed 10 mp.2 cabine de expunere  3 mp fiecare ,camera de uscat negative si pozitive , hol de relaxare  10 mp, dus si vestiar 5mp si un birou /depozit de materiale /documentare 12 mp
..locatia era construita din caramida pe structura de beton asa cum era ..trendul prin ’59 - ’60. si avea toate utilitatile necesare ..curent electric la 22o si 380 fiecare incapere de la parter si subsol avind prize multiple pe coloane electrice separate toate avind impamintare ., iar coloanele de apa aveau si apa calda si apa rece .( perioada de restrictii de energie din anii ’80 m-au facut sa invat ca iarna apa are 8 grade celsius si ca dupa 10 minute nu mai simti degetele de frig …spalam negative 13 x 18 cite 100 de bucati in tasa de 30 x 40 cm .. !  nimic nu ma enerva mai mult decit laboratorul facut iarna cu apa rece ..boylerele au aparut tirziu si nu ajutau cu nimic din cauza cotei fixe de consum de energie electrica … ! ..aveam economisirea in singe si o aplicam  instinctiv …si azi cind ies sau intru intr-o incapere sting lumina … ! spun asta pentru ca la subsol desi existau 3 rinduri de ferestre duble care asigurau lumina naturala ..erau zidite din cauza laboratoarelor ..adica lucram in …mina ca minerii sub pamint … ! ..toate sursele de lumina erau slabe ..in jur de 40 de watti..pentru ca trecerea de la intuneric total …cum se developau negativele  si la lumina data de  lampa speciala ..SANAT care avea un bec cu descarcare in vapori de sodiu ( o lumina galbuie ,,la care nu ara sensibila hirtia color ..MCN si PE de la Agfa Gevaert …spuneam ca trecerea de la intuneric total la lumina de zi sa nu fie brusca … !
..prin anii  1978-79 cind am fost repartizat in practica la Foto UNION lucrau in jur de 8 fotografi + doi ucenici in practica ..productie .. ! hahahahaha…fotografii faceau productie .. ! aveau plan de realizat … ! si azi  ma freaca unu’ si altu’ ca nu am maniere si atitudine de artist .. ! hahahahaha. ! sa inebunesti nu alta .. ! presedintele cooperativei si vicepresedintele ( secretar de partid …hahahaaha …artistii lu’ peshte prajit erau inregimentati in partid … ! ) …aveau grija sa intretina o atmosfera de teroare cu controale si inventare .. ! asta pe fata ..ca din umbra faceau bani multi …multi de tot .. ! in acea perioada cind salariul mediu era de 1500 de lei .ca sa faci scoala postliceala trimis de cooperativa Fotografia se dadeau in jur de 5000 de lei spaga … ! erau bani nu gluma .. ! ..in general trebuia sa dai pentru tot si toate ..sa primesti materiale …sa primesti chimicale ,hirtie ,filme ,becuri si alte consumabile … !  evident exista o singura exceptie …Foto UNION… ! cind am fost numit iresponsabil ( hahahahaha  )….. ??!  de unitate prin 1983 sau  ‘84 aveam 25 de ani si nu eram un tip comod .. ! adica eram  slobod la gura si luptam pina in pinzele albe pentru ceea ce credeam eu k este corect… ! si nu mi se parea corect sa dau spaga si pace … ! nici nu am dat …mai il invitam  la masa pe unul si altul   dar astea intrau la capitolul socializare … !
..revenind la studio am sa spun ca intotdeauna  studioul face aparte din familie ..avea partea lui la cistig …si era intretinut intotdeauna primul ..curat,ordonat ,cu praful sters ,cu aparatele sterse si protejate de huse ..cu obiectivele curate si cu mecanica intretinuta la mare fix.. ! asta era studioul .. ! asa am ramas pina in ziua de azi … !cu respect si inclinaciune fata de meserie si studio.. ! mai sunt citiva care stiu despre ce vorbesc… !
..dar cum era de fapt studioul…sanctuarul…?
..astazi pare ciudat si de neinteles dar toate erau facute si aplicate pentru a usura munca fotografului …pentru a oferi spatiu si timp de munca ..lejer si creativ..adica … ?
..o imagine realizata in oglinda de la Foto UNION  in 1984 in stinga mea se vede in prim plan un ..SPOT..


 studioul de la Foto UNION avea marginile ..acolo unde se uneste verticala zidului cu orizontala pardoselii unghiul drept format de cele doua era corectat cu un arc de cerc facut din ipsos care atenua umbrele …le pierdea ….acest lucru dadea senzatia de infinit …mai ales cind totul era proaspat vopsit … !..prin anii 86 am scos linoleul verde cu intarsii verde inchis ..( oh Doamne cit il uram …. !!!) si din momentul acela in fiecare joi sau miercuri  studioul se vopsea cu trafaletul si cu vinarom alb stralucitor… ! cind se usca intrai in spatiul FOTOGRAFIEI … !  adica nu mai aveai nici perete nici pardoseala ci o imateriala dimensiune de alb stralucitor … ! un fel de zbor deasupra unui cuib de cuci …ma gindesc la ken kesey si sunt convins ca macar odata in v iata a vazut o camera de furiosi la balamuc.. ! fara colturi ,doar rotunjimi ,totul alb …si lumina care ..pierde formele ..umbrele.. !
..acum cind scriu ma gindesc ca totul avea o continuare logica si o subordonare materiala..de ce spun asta … ! in aceea perioada fotografiile de studio aveau citeva criterii …una dintre ele se referea la umbra subiectului pe fundal … !din 10 clieenti 10 refuzau o imagine cu umbra lor proiectata pe fundal.. !?? de ce .. ? nu stiu nici azi .. ! superstitie .. ? simt estetic format la scoala realismului socialist.. ? nu stiu .. ! cert este ca din cele 3 tipuri de fotografie
1.     in picioare ..( gantz…)
2.     ¾      sau plan american
3.     portret …( bust …
daca una dintre fotografii avea umbra pe perete clientul refuza toata comanda … ! astazi nici nu mai conteaza daca are umbre sau nu …de fapt nu conteaza nimic .. ! imbecilii isi recita ineptiile precum cinta cucii in padure .. !
..spuneam mai devreme ca mai sunt citiva care stiu cit de greu se lucra cu surse de lumina continua …ei bine cine a facut vreodata asistenta intr-un studio fotografic …intelege altfel lumina … ! adica ceva mai mult decit vede …. ! de ce .. ? pai si pisica vede …si boul vede … ! dar sa analizeze ceea ce vede …sa determine prin schimbarea sursei si locului ei …prin folosirea adecvata si corecta a obiectivului …( focala….. diafargma …..filtre soft …portret … !!!)..sa sugereze pozitia si atitudinea pe care o cauta …ei bine este diferenta dintre un fotograf si un …pozar .. !
… peste toate astea ..cost of doing bussines hahahahahahaha azi se fac seminarii pe tema .. !!!..era un criteriu care imi intrase in singe ..si anume ..sursele de lumina daca functionau incontinuu te ardeau de 2 ori …odata la propriu ca te frigeai la degete ( 1000 de watti sau 500 de watti sursa – si erau cel putin 4 care le foloseai obligatoriu ..)  si a doua oara cind venea factura de curent electric rationalizata evident ..( aveam o evidenta stricta ..un caiet cu consumuri de curent zilnice si lunare … !!!

ok .. ! bine ..bine … !  o sa ma intrebati unde era arta     fotografica .. ???
pai unde altundeva decit in studiu..in carti ..in reviste …. In cultura generala …in piese de teatru si ..formare profesionala permanenta … !acolo era … ! prin 1982  ne-am inscris la Universitatea Populara Dalles  la cursul de limba franceza … ! amfitetrul era plin la fiecare ora ..si Dl Profesor Stefanescu ne vrajea cu modul de predare …ce vremuri .. !
..de unde invatam .. ? ca la scoala tehnica invatasem despre tehnica … !
simplu .. ! copiam ..fotografii de studio …portrete ,portrete duble ,portrete de copii.. !! de unde copiam.. ? din reviste ,din albume de pictura …studiam lumina …de ce asa de ce pe dincolo .. ? copiam cu nerusinare si determinare .. ! si astazi spun …cine reuseste sa dea viata unei fotografi copiate este master … ! copierea ca mod de studiu este de cind lumea si pamintul…si am convingerea ca este cea mai si9gura cale da a face pe cineva sa inteleaga despre ce este vorba in fotografie … !
cummmmmm ? da asa cum spun .. ! toate fitele si aerele de mare artist inceteaza cind spui unui ma rog ..cursant k vrei sa faca o imagine cum este cea din …revista .. ! cu aceleasi umbre …cu aceasi privire ..cu zimbet si stare .. ! incercati si o sa vedeti ce greu este .. ! dar este primul pas spre portretistica in fotografie …

                                                                 - va urma -