14 ianuarie 2015

..cursuri ,cusururi si scursuri

  
     acesta este comentariul meu la articolul de pe site-ul F64 legat de cursul de editare fotografica aparut aici http://www.foto-magazin.ro/stire.php?id=9316
Nu trebuie sa va spun ca moderatorul nu l-a aprobat ..de ce ? cititi si o sa vedeti


 Ma ocup de formarea profesionala  de peste este 30 de ani in domeniul de  calificare si exercitare  meseriei fotograf asa cum este ea consacrata de Codul Ocupational Romin si de Agentia Nationala de Calificari prin Standardul Ocupational COD  343101
 Ma bucur sa citesc ca un nou curs de formare profesionala in meseria de editor,prelucrare imagine digitala  a luat nastere  si cu entuziasm am cautat in Codul Ocupational Romin aici  http://www.rubinian.com/cor_5_ocupatia.php?id=3431  si nu am gasit nimic referitor la meseria de editare .prelucrare imagine digitala..dar pentru ca nu renunt cu una cu doua am cautat la Agentia Nationala de Calificari  adica aici   http://www.anc.edu.ro/index.php?page=standarde sa vad daca “ “ “infinitele drumuri  “ au produs un standarad occupational dar stupoare ..nimic! si cautind si aici sa vad cum  se naste un standard ocupational http://www.anc.edu.ro/index.php?page=metodologie-so  pot spune cu mina pe inima ca acest articol este o infinita dezinformare sustinuta de superficialitate si de reclama mincinoasa .
Nu exclud    ca cel care sustine cursul de editare “acreditat”  !!!? de ANC  o face pe baza singurului standard ocupational legat de fotografie ..dar atunci dezinformeaza pentru ca in modulul 13 al Standardului Ocupational cod 343101 iata ce se refera la EDITARE   aici     
http://www.anc.edu.ro/uploads/SO/fotograf.pdf

UNITATEA 13
Prelucrarea şi finisarea fotografiei digitale
Descriere
Unitatea se referă la competenţa necesară fotografului pentru a prelucra materialul fotografiat
pe suport digital până la obţinerea imaginii finale
Elemente de competenţă Criterii de realizare
1. Verifică materialul brut fotografiat 1.1. Verifică materialul brut fotografiat în
vederea selectării celor mai bune variante din punct de vedere tehnic şi artistic.
1.2. Verificarea se face cu atenţie, folosind monitoare de înaltă rezoluţie.
1.3. În urma verificărilor se stabileşte după caz necesitatea refacerii imaginilor
2. Stabileşte parametrii de prelucrare a materialului brut fotografiat
2.1. Posibilităţile de îmbunătăţire a imaginilor sunt stabilite cu profesionalism, în vedereaprelucrării lor ulterioare.
2.2. Parametrii de prelucrare sunt stabiliţi în scopul obţinerii calităţii tehnice necesare.
2.3. Parametrii de prelucrare sunt stabiliţi în scopul obţinerii unor efecte artistice.
3. Prelucrează imaginile digitale 3.1. Prelucrarea imaginilor se face după crearea
unor copii de lucru.
3.2. Imaginile digitale sunt prelucrate,modificând definiţia, mărimea şi forma imaginii.
3.3. Imaginile digitale sunt prelucrate prin  modificări de densitate-contrast-culoare.
3.4. La prelucrarea imaginilor digitale se
realizează straturi suplimentare şi se aplică efecte de filtru.
3.5. Imaginile digitale sunt prelucrate după necesitate pentru schimbarea fundalului sau/şi
introducerea textului în imagine.
3.6. Imaginile digitale prelucrate sunt salvate îndiferite forme de fişiere.
6. Finisează imaginile finale
 6.1. Imaginile sunt finisate în vederea realizării retuşului final.
6.2. Imaginile digitale finisate sunt salvate îndiferite forme de fişiere.
6.3. Printarea imaginii finale este realizată ladimensiunile şi încadrarea necesară.
Gama de variabile
Material fotografic brut: imagini fotografiate, imagini scanate, imagini din diferite surse
Revin la tema  articolului si anume editare ,prelucrare digitala a imaginilor fotografice si de aici citeva intrebari se nasc de la sine :
1. cine are  acreditarea de catre ADOBE  sau al oricarui  alt producator de programe de editare folosite de  formator  cu licenta de predare a acestora  la curs?
o imagine editata din setarile aparatului de fotografiat
2. acreditarea formatorului ca fotograf conf criteriilor de acreditare al  cursului ( studii superioare in domeniu  sau si studii tehnice in domeniul fotografiei + calificare formator /evaluator .)
3. cine este acreditat de ANC  ca centru  de formare profesionala   F 64  sau dl din articol ..?
4.  daca standardul ocupational  cod 343101 are 13 module cu obligativitatea includerii lor in  Programa de   curs si studiu  atunci  cite ore se aloca pentru restul de 12 module si cine preda  ….legislatie de exemplu ?
5 am incercat sa gasesc programa si bibliografia  cursului si nu am gasit nimic ..nici pe blogul autorului si nici pe siteul   F64

Imi pare rau ca articolul a fost scris superficial si  publicat fara o minima informare in domeniu deoarece  calificarea in domeniul editarii si prelucrarii imaginilor digitale. ar necesita un standard ocupational cu minim 160 de ore de studiu si aplicare in domeniul. fotografic  si  cu atit mai mult cu cit exista un domeniu mult mai vast decit editarea imaginilor digitale si anume reconditionarea fotografiilor vechi si digitalizarea acestora .

In incheiere as spune doar atit ..cursurile de formare profesionala  sunt un domeniu in care informarea corecta si competenta inseamna CALITATE pentru banii platiti de cursanti.

PS nu cred ca exista vointa si dorinta de a munci pro bono in interesul FOTOGRAFIEI pentru a realiza un STANDARD OCUPATIONAL pentru editare imagine digitala .

2 comentarii:

chrisoprea spunea...

Foarte tare Feri! Dar cum este treaba cu: "În România, însă, dacă apeşi pe acelaşi buton, mereu obţii altceva; şi niciodată nu ştii ce. " Abilitatea asta vine cu timpul?

In alta ordine de idei, iti urez sa ai un an minunat si sa te bucuri de viata asa cum putini dintre noi mai stim! La multi ani!

Vera spunea...

Nu sunt as in materie,nici nu pretind sa stiu multe despre subiect, insa este trist si lasa un sentiment de pustiu acest curs...