28 decembrie 2014

...despre Kürtőskalács..


aici aveti     prima reteta de kürtőskalács din ardeal atestata documentar de la 1748 in cartea de bucate a contesei Mária Mikes  de Zabola .




vacantele copilariei mele petrecute in  secuime erau presarate de intimplari nemaipomenite pntru un copil nascut ,crescut  in bucuresti     iar una din ele se refera la nuntile din sat ..atunci am aflat prima oara de vornic..de cel care se ocupa de desfasurarea obiceiurilor si traditiilor legate de nunta
 evident nunta tinea 3 zile dar pina la nunta vornicul insotit de vornicei calare ,imbracati in frumoase porturi secuiesti ...cum altfel decit calare ..?! mergeau in patru zari si invitau la nunta mare in ziua de ..la ora de ...!
   si nu o faceau oricum ..ci cu o sticla de 1 litru plina cu palinka de chimion pusa in mijlocul unui .....Kürtőskalács...!
    adica beai un pahar mare de palinka cu chimion si rupeai o bucata de kürtőskalács si  acceptai invitatia la petrcerea nuntasilor
 asa am apucat in copilarie sa maninc prima data kürtőskalács.  evident nu are nicio legatura cu curtoscalaciu care se vinde pe la tirguri in bucuresti..cu nuca ,scortisoara ,ciocolata si mai stiu eu cu ce altceva ....
  Kürtőskalács se face din aluat de cozonac peste care se presara zahar tos din belsug..in timpul coacerii pe taciuni prin rotire zaharul se caramelizeaza si devine maroniu ,casant si amarui ..adica numai bun sa mai bei un pahar de chimionata

Un comentariu:

adi cosereanu spunea...

Au ajuns si in Canada chiar sa fie apreciati si ei silabisesc binele numele, evident, fara sa stie istoria acestor colacei si nici cum se produc ei in secuime sau la Praid, unde am mincat cu o placere nebuna, dar din pacate nu stim sa ne vindem nici marfa si nici pielea... avem impresia ca putem atrage atentia prin ignoranta si un joc care trebuie facut de altii....