se taie capul cu o taietura ferma de sub aripioare
dupa indepartarea capului se trece la filetare si a anume pestele se aseaza pe o parte si cu un cutit de filetat ( nu incercati cu nimic altceva ..distrugeti pestele si frumusetea filetarii..) al carui virf il asezati pe coloana vertebrala a pestelui ..cu o miscare lenta dar ferma desprindeti fileul tragind cutitul pina la coada
se indeparteaza pasul urmator este unul de finete ..si anume indepartarea pielii..fileul obtinut anterior se pune pe masa si se cresteaza sub piele atit cit sa poti tine cu o mina pielea iar cu cealalta sa tai cu o singura miscare pielea indepartind-o de bucata de carne de stiuca
pielea de stiuka este destul de tare si ferma dar daca te grabesti poti sa o rupi ca in imagine de mai sus ...nu este o tragedie ..doar ca trebuie sa o iei de la capat si sa continui de unde ai rupt-o
urmatoarea etapa este indepartarea resturilor de oase care au ramas ..obtinem o bucata de carne de stiuca
trebuie sa spun aici ca stiuca are o carne tare ,ferma si cu un gust cu totul special care cel putin mie imi place in mod deosebit ..
cu toate astea sunt balti si lacuri unde gustul si mirosul stiucii variaza de la gust de mil ..la gust de argila ,sulfuros in functi e de configuratia lacului si al nivelului apei
fileul astfel obtinut se portioneaza in bucati de 10 x 15 cm si se pregateste etapa urmatoare ...prajitul
sincer sa fiu nu sunt un entuziast al prajitului in ulei de floarea soarelui sau de masline dar daca este bal macar sa fie bal ..sa prajim stiuka in untura de gisca
cunoscatorii stiu ca pestele
se prajeste cel mai bine in untura ...asa ca luam o tigaie de fonta nu prea inalta ..punem o lingura mare de untura de gisca ..
si asteptam sa se incing bine de tot ..dupa care asezam bucatile de stiuka ..pe indelete ,fara graba ..in tigaie ..cum este in imaginea de mai jos ...
important in aceste etape este ca vinul sa fie rece si neaparat un riesling sau si mai bine un aligote ...poate fi si faimosul spritz de vara rece si spumos ...
asa trebuie sa arate fileul de stiuca ,rumenit pe ambele parti inainte de a le scoate pe un servetel absorbant si de a le sara cu sare de salina ...apoi le lasam sa se raceasca usor in timp ce facem sosul ...
stoarse cu pulpa cu tot ..la care adaugam sare piper ..2 linguri de miere de albine ...o lingura de unt ..si toate astea le incingem amestecind usor
toate astea fiind spuse si facute nu ne ramine decit sa mai bem un spritz si sa ne asezam la masa
7 comentarii:
Valeu! Trebuie incercat :)
..da Alix ...!
... eu le-am preparat si mincat alaturi de o carafa cu vin ...ah si inca ceva am avut cu mine si aparatul de fotografiat
Bun: stiuca gasesc, iatagan special gasesc... da untura de găcsă? de un să iau? si de care gâcsă? domestică sau sălbatică???
in bucuresti la hala noua Obeur la etaj este un magazin care comercializeaza marfa de la unguri ficat de gisca ,jumari de porc,ratza,si gisca ...untura de porc ,ratza si gisca ...d'astea .
dar cred ca gasesti si la Iassi fara indoiala ..!
mai nou imi place untura de gisca si porc pe piine prajita si presarata cu boia dulce si piper ...!
ps pentru OzO
gisca salbatica acu' este slaba ca si rata nu are grasime ...la toamna inainte de plecare ..care or mai apuca
Hello, rancisc vaida.
Lovely your works, full of joy.
Thank you World-wide LOVE, and your Support.
The prayer for all peace.
I wish You all the best.
Have a good weekend. From Japan, ruma ❃
thank's a lot Ruma ..!
You are always very welcome friend
Trimiteți un comentariu