2 august 2011

marti ..napasta

prostovolul     este o unealta de pescuit cu totul speciala ..este din plasa si poate avea ochiuri de marimi diferite ...are forma unui con care este marcat la margine cu bile de plumb...! aruncat cu dibacie in apa se desface ca o umbrela si cu ajutorul unei sforii trase la momentul potrivit devine o capcana mortala pentru pestii prinsi in ea ...! ani de zile si cred ca si azi este interzisa folosirea acestuia ..

..in peste 30 de ani nu am avut ocazia niciodata   sa o fotografiez sau macar sa o vad  aruncata  de localnici sau de braconieri ...! pina saptamina trecuta ..privind imagine ,iar si iar ....am simtit suierul specific din momentul aruncarii si mi-am adus aminte ca in unele regiuni se numeste ....napasta ...! 
..asa este si viata noastra ...cu un prostovol aruncat de  ...napasta

4 comentarii:

Ciprian Grigorescu spunea...

meserie ... manuitul prostovolului...tare imaginea ...imi place mult!

Narnia spunea...

...o capcana mortala pentru cei care suntem prinsi in ea! Extraordinara povestea din spatele imaginilor si ma refer prin asta si la cea pe care, din pacate, ati scos-o. M-a impresionat foarte mult fotografia cu cei doi pescari, seninatatea si veselia spiritului, imbinate cu seriozitatea cu care-si fac munca, munca in care sta probabil toata viata lor. Niste imagini superbe, din cele pe care le pastrezi si le duci cu tine, chiar daca nu le vezi.

mnm spunea...

"Napasta" nu stiam ca asa se mai numeste prostovolul, dar invat... desi nu sunt in bransa.
Daca mai este si cu fir monofilament si ochiuri sub 20 mm...nici o sansa la puiet de peste sa scape.
Parca intr-o vreme era scula interzisa de pescuit,iar greutatile de plumb din frumoasa D-vs. poza era mai mari, din aducerile mele aminte...

francisc vaida spunea...

..nu se face din monofilament...iar daca ar avea plumbii mai grei nu ai putea sa o arunci...! este o tehnica speciala ..! firul care stringe si inchide prostovolul ca o punga se tine intre dinti in momentul lansarii si daca nu deschizi gura la momentul cind plumbii ating apa ...ramii fara dinti ..!
..este o scula de pescuit traditionala ...interzisa de lege ..!