24 iunie 2011

vineri ...declansarea in portret

 hai sa continuam ....
..de cele mai multe ori am folosit  cheia de lumina  clasica ..lumina principala la 45 de grade stinga sau dreapta si 45 de grade sus fata de axul optic! lumina secundara la dublul distantei sau jumatate de putere fata de lumina principala  …..lumina de efect si de fundal nu mai trebuie sa le explic aici .. ! sau trebuie … ? voi mai avea ocazii sa vorbesc despre luminile cele mai dificil de folosit … !    astazi cele mai ciudate portrete se nasc din aplicarea defectuoasa a  alegerii punctului de statie …Inaltime fata de subiect ……modele fara git …fotografiate de sus …cu capul intors  nenatural …contorsionat nefiresc .. ! …( regula de baza este  gasirea  unui unghi care sa echilibreze cele doua jumatati inegale ale fetei ….la care se adauga nivelul de la care fotografiezi … ! ( in cazul portretelor ( statice prin definitie )   poti obtine atitudini  dinamice ...cum?..poti fotografia usor si fara probleme cu modelul in picioare  avind aparatul fixat pe trepied .si evident folosind un declansator flexibil …)..o sa ma intrebati de ce .. ! ei bine …marii portretisti  nu se ascund dupa un aparat de fotografiat sa mormaie un …zimbeste ,incrunta-te …mai asa …mai pe dincolo … ! ci se uita direct in ochii subiectului urmarind acel moment unic ….DECLANSAREA .. !     declansatorul flexibil ii permite fotografului contactul vizual direct ceea ce inseamna curaj in abordare si deschidere maxima … ! in cazul in care fotograful nu este ..ma rog ..vocal …ei bine atunci nu se mai aude nimic mai ales daca fotografiezi cu un aparat cu un zoom 70-200 1 ;2,8 IS ceea ce este minimal in abordarea unui portret facut dupa toate regilile ...detasarea de fundal ...bokeh placut ....concentrarea tuturor elementelor asupra fetei...pentru k nu-i asa ..? in portret vorbim de Fata ..de nimic altceva - asta ar fi un argument  al doilea argument  se refera la    efortul fizic evident …greutatea unui aparat cu 2 acumulatori in grip si a unui teleobiectiv depaseste 2,5 kg . ! 
am convingerea k un portret este dificil de realizat fara contact vizual permanent intre model si fotograf ..la care se adauga si comunicarea verbala …de cea non verbala sa nu mai vorbesc ..desi poate ar trebui ca prea e lumea plina de impiedicati.. !   ..hahahaha. ! hai sa continuam ….
…. de cele mai multe ori pozitia in picioare este cea mai usor de controlat si aranjat  ( greutatea pe un picior ..celalalt relaxat …baza si pozitia picioarelor sa nu depaseasca latimea umerilor ( am convingerea k un portret reusit incepe de la baza …de la pozitia picioarelor mai precis ..talpa intreaga pe sol cu deschidere de 45 de grade si un genunchi indoit … ! …din experienta mea am sa spun ca este de evitat compunerea si aranjarea unei poziti pe scaun sau masa ..sau fotoliu deoarece nu poti controla si alege unghiuri si inaltimi de abordare fara   scaune si fotolii rotative cu inaltime a reglabila … ! poate exista dar eu nu am vazut nicaieri fotolii cu rezematoare de miini si cu spatar reglabil pina sub omoplati .. ! revin si spun k pozitia in picioare este recomandata in toate cazurile    ( eu am folosit-o cu succes …desi sunt inalt ..1.92 si inaltimea medie este cu 20-35 de cm mai jos    …aici ar trebui sa deschid o noua paranteza …si anume despre impactul psihologic asupra modelului cind il rogi sa urce pe un piedestal …inalt de 25-30 de cm – in studio aveam multe piedestale  de inaltimi diferite facute din lemn solid care sa poata sustine un model chiar si 150 de kg.. !) ..iar cind cind rogi un model sa urce pe un piedestal …in subconstient el  se schimba si devine un alt model … ! inalt ,zvelt …acest moment trebuie folosit la maximum .. ! si anume momentul in care modelul devine fie si pentru o clipa mai inalt.. ! zimbitzi …..nu.. ?
..faptul k pina acum vorbesc numai despre amanunte de acest gen are o explicatie simpla  …am fotografiat din 1982  sute si mii de portrete unor subiecte …modele pe care in proportie de 80% nu le mai vazusem in viata mea … ! daca in cazul fotografiilor de nunta mai aveai ocazia sa-i   cunosti  atunci cind se programau si acontau  ora de studio …in cazul celor care veneau pur si simplu sa-si comande citeva portrete pe loc …intr-o fractiune de secunda trebuia sa decizi …tonul,abordarea ..limbajul.. ! fara sa-l tutuiesti …fara sa-l minti …fara sa-l pui in situatii jenante .. ! si sa nu credeti k era mai simplu .. ! adica acum toti au sindromul cimapanzeu …click  si te uiti  imediat pe ecran ce ai facut …histograma …supraexpunere ..ai tot …atunci fotografiai pe film  lat 120  ..15 imagini in format 4,5 X 6 …si asteptai sa fotografiezi 6 filme ….pe care le developai odata intr-un tank Patterson de 1 l …faceai un rind de probe de contact …1 ;1 sau daca clientul cerea 13/18 …si dupa 3 -4 zile vedeai ce ai facut  !
iar in studio totul era si mai greu …luminile erau cum reuseai sa faci rost de ele …prin ‘ 90 incepuse nebunia cu lumina soft …daca aveai blitzuri cu  soft boxuri erai bun daca nu …nu .. ! fotografiam in jur de 20/25 de filme 120 sau 220 pe simbata duminica .. ! ce vremuri .. ! adica nu erai pozar … ! erai dl FOTOGRAF.. !
..banii erau pe masura …dar si responsabilitatea maxima … ! cit despre preucrare ce sa zic …mire in negru mireasa in alb ..o fata machiata la mireasa o fata rosie si transpirata le el… ! nu cunosc astazi 5 fotografi care sa explice si sa isi aminteasca cit de greu era sa etalonezi o asemenea fotografie …k rezultatul final sa fie …wow.. !
am fotografiat ani de zile cu declansator flexibil portret …intr-un tirziu am trecut si la digitalb si tot nu am renuntat la folosirea declansatorului .…si toate au ramas  amintire …o viata..
..despre PORTRET in studio voi mai vorbi  mai ales pentru faptul ca …PoRTRETUL este ultima reduta a meseriei de fotograf .. ! nu poti aborda portretul fara o solida cultura vizuala ..de cultura generala ce sa mai zic .. ! am si am avut lupte nesfirsite cu cei care considera portretul clasic poza de bulletin … ! ei bine da .. ! acolo incepe portretul ..la fotografia de ID si cine nu este in stare sa faca un portret de ID nu va fi in stare sa fotografieze niciodata un portret … !    daca vreti sa deveniti portretisti …..incepeti cu cel mai complex si adinc exercitiu de introspectie …..AUTOPORTRETUL… ! ….

                                       va urma episodul 3

12 comentarii:

fotomaniacu spunea...

Mde.
Cand la ultima serie de la Dalles am facut o ora practica de fotografie de buletin intai au ras de au cazut pe jos, ca erau oameni mari, artisti, cu trairi, cu stari. Pe urma cam jumate de fapt au fost incapabili sa faca asa ceva. Cel mai tare m-a dicstrat ca erau timorati de aparat, de setari, de nimicuri, in loc sa vorbeasca cu modelul si sa creeze o stare. Asta e valabil si pentru multi care acum ocupa locuri de frunte in orchestra vizibila. Ar fi multe de vorbit. Acu`, constat ca sunt diversi care spun ce trebuie, cum trebuie, ce e bine si ce nu, daca e bun fotograf sau nu cineva, mai ceva ca in anii `50. In loc sa faca fiecare ce vrea si cum vrea si cum poate si cat poate si sa fie veselie in parcare, totul cade in scandaluri si stari nenorocite generate de incompatibilitati evidente... e incredibil ce se intimpla. Pe de alta parte, ma uit pe situri de oameni care se dau mari, cum poti sa vorbesti si sa te dai mare si sa se vada ca poza facuta de tine e super slaba si tehnic, si estetic, si ca idee... nu ar trebui sa existe un feed back mai eficient? Pana la urma cred ca singura modalitate de a invata fotografie - adica meserie - e sa fii ucenic, muuult timp, sa o iei cu spalatu` pe jos, si usurel usurel sa apuci in cativa ani sa pui lumina, cum pati boierul Feri... ce e acu` e incredibil. Pe de alta parte... portrete... nu exista o tara pe lumea asta in care sa se faca portrete asa de jegoase si de imbecile, si la autoritati, si la ciumpalaci in general...

francisc vaida spunea...

..asa e Coane Dinu...! asa este ..! eram in practica la studio Foto UNioN
acu" 30 de ani si cind am vrut sa intru in laborator ...nu ai ce sa vezi acolo k este intuneric ....!
k de spalat pe jos si facut ordine si curatenie eram cel mai tare ...!!
si azi imi suna in ureche ..
- cel mai mare dusman al fotografiei este ..PRAFUL...!
mai sunt si altzii ...dezordinea ,prostia ,incultura ,aroganta ,suficienta ..dar peste toate troneaza lipsa de educatie si pregatire profesionala ..!

Ciprian Grigorescu spunea...

foarte interesant!!!multumiri

Adina Voinea spunea...

Si cine ia azi un ucenic? Cine? Eu as cara valizele pe langa cineva ca sa stiu mai multe, sa invat, ca sa stai cu cartea in fata nu este suficient daca nu ai practica. Dar am primit aceeasi placa... "va sunam noi" si nesunata am ramas. Indemnul pe care l-am mai primit a fost "invata si singura. Photoshop, tehnica... e material destul" dar o fi destul fara practica?
Pe de alta parte incepatorii , cu mucii la nas cum s-ar zice, sunt destepti foc si nu le mai trebuie nimic. Cum adica sa primeasca ordine de la cineva? Nu ii lasa sa se exprime, vezi Doamne!

francisc vaida spunea...

..imi pare bine ca urmaresti de ceva timp blogul meu …plin si satul fiind de toate simbetele si duminicile petrecute la FOTO UNION,,din Piata Palatului …satul fiind de atitea si atitea portrete ,facute oamenilor obisnuiti…m-am decis sa nu mai fac portrete …! Este dificil de inteles..? este dificil pentru ca vorbim de doua lumi diferite de pe aceasi planeta adica de 20 de ani petrecuti in studio si laborator la FOTO UNION intr-o vreme cind chiar trebuia sa stii sa expui corect ,sa developezi si sa etalonezi corect o imagine .. !
..probabil daca nu observam o nuanta de malitiozitate nici nu raspundeam avind in vedere precedentele …. ‘discutii “ .!
in orice caz la dezbateri despre cine si ce face nu mai imi doresc sa particip ….mai ales k ultima intilnire cu butoiul pornofonic s-a terminat cu …..asa ba…pe ei ba …bravo ba …. !
aici link pentru un portret la gata unui client obisnuit

http://feri-franciscattila.blogspot.com/2010/08/despre-portret.html

aici citeva probe facute ..copi contact unei cliente obisnuite

http://feri-franciscattila.blogspot.com/2010/08/despre-foto-unionep-2-inceputurile-mele.html

iar aici un client obisnuit care a intrat pe usa

http://feri-franciscattila.blogspot.com/2010/08/despre-portret_15.html


astea fiind zise am sa repet pentru ultima oara ca eu vin dintr-o lume unde foarte multi viseaza sa ajunga ,…sa traiasca si sa fotografieze intr-un studio fotografic in centrul capitalei ….FOTO UNION ….! Nu imi impart amintirile decit cu cei care isi doresc asta …iar experienta profesionala cu cei care vor sa invete ..

Narnia spunea...

Multumiri sincere pentru tot ce daruiti! Sper din toata inima ca rautatea si intrigile sa nu-si faca loc si aici, asa cum se intampla in mai toate locurile si sa nu strice ceva ce ati inceput atat de frumos. Ati adunat intr-un post notiuni care nu tin doar de tehnica fotografica, dar si de psihologie, arta vizuala si managament, coordonarea echipei... lucruri pe care in mod normal le descoperi dupa multa, multa experienta, in afara cazului in care cineva deja experimentat ti le arata.

fotomaniacu spunea...

domne Feri, da` scuzati de espresie, antevorbitoarea, are dreptate. Invatzatoarea inainte sa ne invete betzigashe si ana are pere trebuie sa ne dicstreze si sa dovedeasca ca e mama lu Hamlet si tata lu Eminescu si sa aiba paishpe carti publicate. Profu de matematica, ala care ne fute cu cosinusu` si cu geometria lu` Aristotel, trebuie musai sa fie academician cu jdemii de carti, altfel il jumulim de la catedra.
Se uita ca unii pot crea, si altii pot ordona si aseza lucrurile - criticii de arta nu trebuie sa ne arate capetele de bronz scultate de ei ca sa scrie un articol despre scultura. Profu` ne invata, are har si chemare, stare si glagorie, si artistu` se screme sa se esprime in bashcheti, daca e sa facem comparatia. Pot exista si artisti care sa se exprime corect si sa faca scoala, asa cum pot exista profesori admirabili care nu au opera; toata chestia seamana cu bancu` ala in care se duce madama la doctor si il roaga sa ii spuna ce sa faca pen` ca sa aiba un piept frumos, nu asa ca o scandura, si doctorul spune: ia o harite igienica si sterge-te de trei ori pe zi, o sa fie grozav. La care tipa spune: daaaa? n-am auzit asa ceva. La care tipu`: pai la cur a dat rezultate. Asa si cu profu` cu opera. Una e sa stii sa lasi o stare, sa arati omului unu cu unu fac doi, si alta e sa fii mare creator.

Dragomir Titel spunea...

Feri...pai la ce ai scris aici...alti o puneau de un workshop...utile informatii, secretele meseriei ...ani de experienta...

Monique spunea...

Nu era malitiozitate, ci doar curiozitate.

Sincere portrete, cu respect fata de subiect -parca nu ati vrea sa-l "disecati " , dar nici sa-l "cosmetizati" mai mult decat trebuie. Mie imi plac, ultimul e superb.
Imi plac mult mai mult decat alte fotografii pe care le-am vazut aici.

francisc vaida spunea...

..asa cum am mai spus ,,,suna clopotelul de la usa si veneau banii daca erai bun si stiai meserie ...!nimeni nu te contesta si nu te reclama ca faci portrete in registru clasic sau ...modern ...! nu existau softuri pentru piele diafana ...exista stiinta de a pune lumina ,retus cosmetic,retus optic,,,si retus clasic pe negativ/pozitiv...! despre asta vorbes c ..!

fotomaniacu spunea...

Dati-mi si mie un mail ca sa stiu cand sa ma opresc din ras. Ce inseamna timpul, la inceputuri, cand voiam sa fac pe omu` care sufla in papadie si sa dea din cunostinte, nu imi pasa cui predau, putea sa fie si dulapu` lu` pazvante, ceea ce, iacata, s-a si intamplat. Acu` m-am jmekerit, i-as arata ushurel usha... si asta din prima... mare e gradina...

francisc vaida spunea...


fara o atmosfera prietenoasa ,de studiu si de interes ...nimeni nu poate face nimic...!
de exemplu eu cind am timpi morti editez si imi aranjez arhiva de imagini...! ai auzit pe cineva vreodata in spatiul fotografic ,domestic,workshopist sau in spatiul acordat injuratorilor si injuriilor vorbind despre ...:

-CUM SE ARHIVEAZA IMAGINILE DIGITALE...? cite criterii de selectare si cite de cautare ..trebuie aplicate....?