6 iunie 2011

luni ..cind fierbe ceaunul in barca pe lacul Babadag

..una din cele mai istovitoare munci ..este trasul navodului la pescuit...! inteligenta si forta ....si desigur energie ..!
plecati noaptea la pus navoadele ...spre rasarit asteptarea si frigul de pe lac isi spun cuvintul...! este momentul borsului pescaresc ..o reteta unica prin simplitatea ei ....ingredientele  ei..!!   ..anghila  ,  biban,  crap,caras,somn,salau,..cite o stiuca ratacita in vinatoarea de dimineata.....icrele se fierb..asa cum sunt scoase din pestele curatat de solzi si mate ..! o mina de sare ...o ceapa si un catel de usturoi este un lux ...!
ei bine ..cind rasare soarele borsul este gata .....! doar valurile care prevestesc caldura de peste zi , valurile zic sunt din ce in ce mai linistite ..sorbiturile zgomotoase si plescaitul atrag atentia asupra unei aventuri gastronomice ......unicat ..! aici,acum si niciodata altadata...sensurile ,si senzatiile traite intr-o barca la rasaritul soarelui pe lacul Babadag  ...sorbind usor din zeama fierbinte  intr-o lotca care se leagana usor in rasarit ..ei bine toate astea sterg tot ce stiam inainte despre gastronomie ..!
..caliatate ,simplitate ....liniste ,natura ..toate astea capata sensuri nebanuite

 despre trasul navodului ..cindva ,in curind

2 comentarii:

ogarafgan spunea...

Parcă citesc ceva de Sadoveanu. Nu știu de ce, că nici nu mai țin minte ce scria, dar mi-e dor de ce povestești. De liniștea traiului de-acolo, deși este zbuciumat și greu.
De fapt cred că mi-e dor de simplitatea oamenilor, de natural.
Nu numai artificial și prefăcătorie.
Ești un fericit că pleci în fiecare vichend pe plaiuri dobrogene.
Iar borșul ăla, mă duc să aduc găleata pentru bale :))

Mircea Frasineanu spunea...

Fotografia asta e absolut extraordinara. Te arunca cu mare usurinta mii de ani in urma si-ti incalzeste inima la caldura Dobrogei.
Si totusi sa speram ca nu intram prea repede si prea adanc in ea de UE ca toate astea vor ramane doar in expozitii. Merci Feri!