23 iunie 2011

joia... comunicarii

...cindva ,suparat fiind pe mine si pe imperfectiunile sistemului de selectie,formare si acreditare in meseria de fotograf ...am incercat sa nu mai predau cursuri de formare profesionala ...ci numai de initiere in fotografie ...!
adica ...cum se tine aparatul de fotografiat ..compact ,bridge sau dslr .
..despre cum alegi punctul de statie functie de subiect ,de cum sa comunici cu modelul..despre cum sa privesti in aparat...cum sa respiri ..cum sa iti faci loc cu cotul in multime ...dar mai ales cum sa comunici cu cei din jur ..! citeodata lucram de la 9 dimineata pina la 10 seara cu pauze de 10 minute intre echipele de 4 cursanti ...numai si numai pentru dobindirea acelor aptitudini care fac diferenta intre fotografi si pozari....! convingerea mea este k acest format este singurul care ofera posibilitatea de a lucra ..de a incerca ...de a studia .....! temele pentru acasa si lipsa unei confruntari dintre cursanti in a gasi solutia cea mai buna fac din studiul individual o gaselnita de a scapa mai repede de intrebari si de o implicare superficiala ..de suprafata
..nenumarate ore..exercitii fara sfirsit ...studio cu lumina continua si blitzuri ...studio in toata regula ...echipe de cite 4  ( fotograf ,asistent lumini ,asistent model si Maria Sa Modelul ...)...timp de 120 de minute derulau un scenariu care ar trebui predat in fiecare clasa de fotografie ...cercul de lumini ,lumina principala ,lumina secundara ,lumina de efect,lumina  de fundal ...atitudine ...tinuta,..privire ...obiective ,aparate ,sincron ...trepied ...liniste ,chicoteala ,emotie ,transpiratie ,nervi ,rusine ,mindrie ,incapatinare ...rugaminte ,promisiune ...toate's acolo ...! chiar si cind intirzie unul din echipa pe motiv de zapada sau mai stiu eu ce ...! efortul nostru comun ...efortul fizic facut de conu' dinu ...de mine luni in sir era  gardat de vorbe grele pe bloguri ,pe forumuri ...k avem elevi retardati si profesorii sunt timpiti ...! ce lume ...! ce oameni ...! mergeam inainte cu convingerea k totzi cursanti vor tine minte macar lectiile din studio ..si vor gasii bucuria de a face fotografii...!  la un moment dat pina si conducerea administrativa era deranjata k noi lucram si vineri ,si simbata si duminica ...! primeam semnale de la alti formatori k nu e bine k ne inhamam la acestr efort urias ...!  de ce ..?
pentru mine a fost o experienta unica ...citi cursanti atitea aparate ....si totzi cu dorinta de a face portret...peisaj...nocturne ..macro ....produs ....iar daca nu cel putin o elegie fotgrafica macar in doua tonuri .!
iar la astea ..finit coronat opus ....! leitmotivul care revenea in fiece moment ...dar cind devenim artisti ..?raspunsul invariabil care 'l dadeam era ...aici e scoala de fotografi ,de ucenici ,de truditori pe tarla ...cu arta mai vedem .
...pstttt liniste .! lectia de studio incepe....

- buna ,,,! mina intinsa drept ferm ,privit in ochi .,...un zimbet retinut ,mina usor strinsa ...ferm dar nu puternic .(.o mina curata,cu unghiile taiate si ingrijite ,)...
- eu sunt Vaida Francisc dar va rog sa imi spuneti Feri ...hai sa incercam citeva imagini ..avem 30 de minute la dispozitie ...! ( din experienta mea 30 de minute sunt ultra suficiente pentru prima sedinta de portret ...mai ales k modelul ,se plictiseste chiar daca se aude muzica in surdina si studioul devine un loc familiar..!
atentie ..! in studio nu se fumeaza ,nu se bea alcool ,nu se maninca ...in general studioul foto trebuie privit ca un sanctuar ....unde stapinul inelelor este fotograful ...!..indiferent cine este clientul ,modelul ....cel care decide este fotograful ..! orice altceva este sortit esecului ,! orice intruziune in abordarea fotografului este non sens si pierdere de timp ..!
..niciodata nu am fotografiat pe cineva in studio si nici afara fara o acontare si o discutie prealabila referitoare la sedinta de fotografiere si dorintele modelului,clientului...! ..comunicarea intre model si fotograf incepe cu privirea dreapta ,iscoditoare ca un scaner trebuie analizata caracteristica fetei pentru alegerea unghiurilor  mai avantajoase ...!nu trebuie sa va feriti de asta ...modelul se asteapta sa fie privit ,analizat ...incurajat ...! chiar daca ceea ce vedeti nu va place si a-ti vrea schimbari radicale ..de machiaj sau de imbracaminte ...nu-i spuneti asta modelului ....! folositi ocazia de a fotografia asa cum nu vreti ...gestionati esecul si momentul ratat...! capacitatea de a intoarce un esec previzibil  in avantaj intr-un moment unic....este o mare provocare pentru fiecare fotograf  ..reprogramati sedinta ...fara nici o remuscare ..!
  comunicarea verbala trebuie sa fie placuta ,domoala si cinstita ...in nici un caz autoritar,rastita sau imperativa ...! prima sedinta de fotografiat in studio trebuie sa fie placuta ...memorabila ..! marea majoritate a modelelor care intra pentru prima oara in studio sunt retinute ...retrase ..sunt intr-un mediu nou ,necunoscut ..! este rolul fotografului si obligatia lui sa risipesca orice urma de stinjeneala ...o gluma ,un compliment ...schimba totul..! mereu am spus k fotograful trebuie sa incinte si daca este  vorba de un model de 70 de ani ,femeie sau barbat sau daca este de 17-18 ani ..!  pina la fotografie masura valorii fotografului in acest moment   este .......si comportamentul si limbajul  si tinuta ..!
as merge pina la calitatea parfumului pe care il foloseste fotograful...! cel mai bun ..! mesajul olfactiv pe care il primeste modelul poate face diferenta ..!
..toate informatiile obtinute prin contact vizual direct ...prin cererile formulate de model ..impreuna cu abordarea fotografului   se trraduc intr-o cheie de lumina ( suma si aranjamentul surselor de lumina ) adecvata scopului si mometului ..! vreau sa stabilim de la bun inceput ...! in studio nu vorbeste nimeni inafara de model si fotograf ... daca o face asistentul ...sau suna mobilul ....gata ...vraja s-a rupt si foarte greu se mai leaga ceva din atmosfera construita cu greu ...! tot ceeea ce scriu aici este valabil si pentru modele pro si pentru amatori si pentru clientul obisnuit al unui studio foto ( din ce in ce mai putine ....nu,,? )

7 comentarii:

Cătălin spunea...

Opusul miercurii fără cuvinte...

francisc vaida spunea...

..prea complicat ..! explica sa inteleg Catalin ..!

Narnia spunea...

Am citit multe articole si am vazut multe tutoriale despre sedintele foto in studio, dar niciodata nu am gasit un articol atat de complex, care sa abordeze si latura umana, nu doar aspectele tehnice. Nu stiu cat de mult conteaza asta, dar in cateva luni,citind blogul dumneavoastra si al domnului Dinu Lazar, am invatat mai mult despre ce inseamna cu adevarat fotografia decat in doi ani de citit diverse carti si articole, foarte utile tehnic dealtfel, dar lipsite de orice sentiment. Va multumesc!

Costin spunea...

Da, asa este, articolul contine lucruri ce nu sunt prezentate in alte locuri.Despre ce si cum in studio, despre portret, despre comunicare si despre starea ce defineste fotografia realizata se vorbeste foarte putin. Despre incadrare, lumina si fundal se vorbeste peste tot dar despre starea pe care trebuie sa o aiba subiectul tau in momentul ''clic-ului'' nu vorbeste nimeni. Nu doar pozitia barbiei ori ridurile fruntii inseamna atitudine.. Nimeni nu spune despre strangerea de mana, parfumul folosit, gluma pentru destindere, pozitia relaxata a subiectului, comunicarea permanenta cu el, rasucirea de pe un picior pe altul pentru a obtine o privire... E de prisos... cuvintele nu pot reflecta sentimentul pe care-l ai cand discuti ore intregi despre toate aceste detalii. Va multumesc pentru rabdarea de a povesti tuturor despre toate aceste lucruri dar nu in ultimul rand va mai multumesc pentru generozitatea de a povesti toate aceste lucruri fara interese materiale...Cred ca acest articol inlocuieste cu succes toate discutiile despre acreditari si cursuri tinute pe genunchi in sali cu/fara aer conditionat si locatii faine, sposorizate de nume celebre poate...
Bravo !
Cred ca nu este un simplu articol ci o lectie despre cum si ce in fotografie, despre secretele ce nu le poti afla decat dupa multi ani de munca si studiu si care sunt gazduite de un suflet mare. Pai mare pt ca ma repet, nimeni dar nimeni nu-ti povesteste despre aceste lucruri cu atate detalii, fara rautate si fara interese materiale. Nu am vrut sa laud pe nimeni, nu am vrut sa dau in nimeni, eu la randu-mi sunt un nimeni.. la fel ca si voi toti, poate. Multumesc dle Feri.

Dreamer spunea...

iti explic eu Miercurea fara cuvinte.Se pun pe blog doar fotografii ce ne determina sa spunem ceva, adica postarea e fara cuvinte, dar duce la cuvinte.
Asa ca...joia ta...a comunicarii...si ai comunicat, se vede....e opusul.

Adina Voinea spunea...

Cam ce am auzit la curs si sub indrumarea dvs. am putut experimenta putin (putin ca atat era timpul chiar daca efortul de a veni o zi intreaga pentru cursanti intr-o zi nelucratoare nu a ramas trecut cu vederea... de catre mine).

Acum am si scris nu doar din amintiri si o sa revad de fiecare data cand intru in studio pentru o sedinta foto (ma straduiesc si eu sa fac ceva intr-o lume de fotografi care mai de care mai intelepti)

Cătălin spunea...

M-am uitat în agendă...
Peste 1.000 de ani, înainte de a pleca să fotografiez pe Jupiter, voi avea 5 minute pentru explicaţii :)