1 martie 2011

despre ...d'alles carnavalului

motto

Sine labore non erit panis in ore. 
                                                                                 Fara munca nu mananci paine


.
...convingerea mea de 'o viata este...k daca faci ceva trebuie sa-l faci k lumea ...sa nu te prefaci ...sa faci...! cu daruire si dorinta de mai bine ...nu de mai rau...!
..imi este greu sa inteleg de unde apar indivizii astia care fara sa stie nimic despre un domeniu sau altul ,fara absolut un gram de habar ..au pareri ,au convingeri ...vin si explica graseind  ...au pretentii ..negociaza ...sunt pe mosia lu' tacsu..!..evident k rolul de torquemada de la teatru de papusi  este .....rolul vietzii pentru oricine  aparut din tenebrele vremurilor ce le traim...!
..am avut o astfel de intilnire la d'alles ...venit pe aripile vintului  omul ...lu'  doamna directoare ...teroarea electricianului si a femeii de servici .este o reteta a timpurilor noastre adica...mereu este ocupat cu sine ...nu rezolva niciodata nimic ..este serios si grav ...nu are decit o replica de mai mare hazu'..:
 - trebuie sa verificam si sa vedem ..! si iata a trecut o luna jumate in care am lucrat fara contract ....!
...desigur asta poate k tine la piticii lui ..... acolo de unde l-au dat afara ........ la mine ....nu tine ..!
..colaborarea cu noua conducere  = 0  de ce ..?! simplu ...de citeva saptamini zvonerii spun k o noua directoare a aparut dar k nu a vazut-o nimeni ...k lucreaza la teatru ..! in locul ei a aparut unu care controleaza prizele ....spatziile ...cu mestesug...k geambasii  ...! nu ma deranjeaza tupeul si aroganta suficientei afisate..! in rest am incheiat cursul de fotografie cu o expozitie la care au fost mai mult de 200 de invitati prezenti ..s'atit.!e mult e putin..? nu stiu !!
... o noua grupa a inceput cursul ..evident fara contract ...eu ..      si fara nici un rind scris ei .....,elevii..! adica s-au incasat banii ..gata ..! restul nu conteaza..! sa se descurce lectorii...k noi suntem conducerea ..!
  ..ieri am intrebat de contract intrucit cel vechi .nu mai este valabil din 11 ianuarie ..ei bine raspunsul a fost ..vorbim luni adica azi...
.- trebuie sa renegociem k primitzi prea mult ... ..adica croitoria si ikebana ...k alte cursuri nu am vazut .
....pina acum daca nu veneau cursanti la Clasa de Fotografie  nu se plateau  salariile ... nu se platea lumina ..k de predat in frig ..am predat si la 10 grade  de plecau cursantii de la ora si nu stiam de ce ...!..realitatea trista este k fara sprijin si fara alta sursa de finantare decit banii de la cursanti este greu sa faci formare si educatie profesionala ...!
..  toate cheltuielile aferente si toate echipamentele din sala de curs sunt ale lectorilor .... computer/ laptop./licente de PS./,aparate pe film /digital/videoproiector /imprimanta /blitzuri visatec/surse de lumina continua /masa de reprodus ./scaner /fundaluri ,trepiede/filtre .si cite si mai cite ...+ multe altele  ...ani de pregatire si calificare ,de scoli si cursuri.....) ..aici nu mai amintesc de taxe si impozite aferente srl'ului sau PF'lui   care pe baza de contract presteaza servicii de formare profesionala in domeniu ..! .
nu mai vorbesc de calificari,experienta ,stiinta de a vorbi si a preda in fata cursantilor ...!
..nu mai spun nimic de faptul k in mai putin de 1 an s-a schimbat de 3 ori conducerea UP Dalles si fiecare demers in interesul cursului era munca de sisisf..
  simbete si duminici lucrate in plus ....ce sa mai zic..?!
ce se intimpla cu Fundatia Dalles in acest timp..? un proces de paternitate ...intre Academia Romina si Consiliul General al Primariei Bucuresti  ...o lupta surda pe ....cine administreaza saracia ..!
..cred k de fapt Consiliul General nu poate finanta o fundatie decit prin sponsorizare ...iar Academia Romina nu poate bugeta ceva ce este nu este al ei desi donatia  Fundatia  I.Dalles  i-a fost facuta inca de la infintare .!
cursuri..? ...daca aveti curiozitatea sa accesati    http://www.updalles.ro/cursuri/cursuri-profesionale/curs-de-fotografie/...si sa comparati cursurile intre ele ....ce   inseamna implicare si calificare ...

ps . la ultimul vernisaj de absolvire a cursului de initiere in fotografie ...nu a venit nimeni din partea UP I Dalles
din respect fata de cursanti presupun....! iata momentul asa cum a fost el surprins de dl profesor Dinu Lazar http://www.facebook.com/album.php?aid=40908&id=100001056858507&l=5300a4528c  
( caruia ii multumesc si pe aceasta cale pentru competenta si sprijin neconditionat in realizarea acestui proiect ... ....multumesc  )
ps din experienta de la up dalles pot spune k mina pe inima k atit comisia de cultura de la consiliul general ....directia de cultura aflate in bugetul consiliului general si al primariei Bucuresti ...fac orice altceva decit ..activitate culturala ...! statui ,tirguri ,cumetrii ,mitinguri,...! orice altceva  ..!  dar sansa si posibilitatea de a petrece timpul liber in studiu ,atelier sau studio ...nu ..! ..pacat ..!
 ps azi s-a jucat gaina k la nunta ...comedie mare ...! de invidie rica venturiano ar fi palit de invidie ...nu prea mult ...doar o jumatate de ora ..! de ce ..? pai uite de ce :
la intilnirea la care ar fi trebuit sa stabilim ce si cum mai departe am aflat de la  dna director ca a primit o propunere de sponsorizare  cu titlu de donatie ...sau mecenat...sau imprumut ...k alte forme legale nu prea sunt ....!      pentru asta  eu ar trebuii sa renunt  si sa accept oferta  pentru k se doreste dotarea cu echipamente  ...in schimb donatorii ,mecena ( care este pluralul la mecena ?..sau o iau batrineste ...un mecena ...doi mecena ) si / sau imprumutatorii   primesc  cursul foto ..
pai nu-i comedie ...? pai da  este comedie ..!      pentru k ori primesti caskavalul si astepti schimbul de miine la curs ori ...nu mai faci comedie k e prea mult cit dai acu '..! prosteala la prosti adica ...la prost k sunt singur pe ogor..si uite asa intr-o luni de dupa amiza a  a luat sfirsit un proiect de 2 ani  ...numit Clasa de Fotografie ...!
cine a inteles k mi pare rau  se inseala .
singurul regret este atmosfera de bine ,de studiu   si de fotografie pe care reuseam citeodata sa-l construim impreuna cu cursanti..!
...iar de inteles cititorul acestui reqviem pentru diafragma si iso trebuie sa inteleaga k nu ma astepam nici la  consideratie nici la respect ..!.ci la exact ceea ce am primit ...nici un bine nu ramine nepedepsit ..!
...cit despre cum mai departe ,vom vedea a zis orbu'.!
Multumesc pe aceasta cale tuturor cursantilor care mi-au acordat incredere si sprijin ,colaboratorilor si prietenilor care mi-au fost alaturi .......precum si  dusmanilor stiutzi si nestiutzi care au mincat ...vrute si nevrute pe seama mea ...!

23 de comentarii:

Ilche spunea...

Imi pare nespus de rau pentru ceea ce s-a intamplat la Dalles. Faceti treaba foarte buna cu d-l Dinu Lazar, bineinteles pentru cine vrea sa asculte si sa invete ceva folositor si practic, si ar fi pacat sa se termine asa "cu probleme" si nemultumiri. Acesta este sistemul, sa speram ca se vor schimba lucrurile. Toate cele bune!

francisc vaida spunea...

mie nu imi pare rau ...! fiecare actiune are un inceput si un sfirsit ...! intre ele este viatza ...prietenia ,munca ,iubirea ,prostia si ura ..!
..celelalte nu mai au importanta acu' pentru ca sunt oameni ciudati ...care nu au mers drept niciodata ..!

fotomaniacu spunea...

A fost o poveste interesanta.
Cel putin eu am invatat foarte multe.
Altfel, pamantul e rotund si pe el se intampla to felul de chestii, si mai asa, si mai asa.
Nu stiu de ce toata chestia imi aduce aminte de bancul:

Electricianul spitalului intra la reanimare si le spune bolnavilor cu masca de oxigen pe fata:
- Bai, luati o gura mare de aer ca tre' sa schimb neshte sigurante...

Ei, noi suntem sigurantele.

Asta e.

Roxana | ANGHEL spunea...

Domnule Profesor, dincolo de aceste mizerii inradacinate deja in tara asta si care sunt, pentru unii, o normalitate si o norma de conduita, nadajduiesc ca veti pastra din aceasta experienta Dalles doar ce e frumos: intalnirile cu oameni manati de pasiuni frumoase, relatii de prietenie, clipe pline de umor...astea nu mor si nu pot fi omorate!

Viata noastra e prea scurta ca sa ne pierdem in discursuri despre mitocanie si alte mucegaiuri...!

Va salut cu respect si sper sa va aud vorbind de un alt inceput cat mai curand!

Anonim spunea...

Regret sa aud ca se incheie acest capitol si mai ales din pricina unor oameni care nu inteleg nimic....
Dumneavoastra si Dl. Dinu sunteti printre putinii "dascali" veritabili pe care am avut norocul sa ii cunosc.

me spunea...

Feri is the best!!!tara e in panta!mai sunt doar cativa oameni care fac cu pasiune si daruire ceea ce fac!toti au drame, doar uneori meserie!!jalnice perspective! Tin pumnii totusi macar pentru un pic de corectitudine!

Victor Vurtejanu spunea...

Sper sa mergeti mai departe cu acelasi devotament si pasiune! Directorii vin si pleaca. Uneori fac ravagii, darama si mutileaza cu o drujba caruia nu ii poti tine piept, dar tot pleaca caci atat pot face.Fuga a devenit cuvantul de ordine pentru cei mai multi. Cei care construiesc nu se tem si continuna. Asa a fost mai mereu...Spor in tot ceea ce intreprindeti!

chrisoprea spunea...

La-s ochii Feri, la-s sa planga,
ca-n leagan tot cu mana stanga
mi-ai dat sa sug.
De-aceea sunt natanga!

Nu pot decat sa fiu natang(a), crescand la umbra ta, si deci, de acord cu tine!

Este asa cum spui:intre inceput si sfarsit se afla "viatza ...prietenia ,munca ,iubirea ,prostia si ura ..!"

piticu spunea...

Ho! Stai asa ca nam inteles o treaba: deci tu si cu altii tineati cursu cu tot ce implica asta si dales incasa banutzu din care va scapa si voua salariu? :(
Sintetz nitel masochist, domnu? Sau carei spilu? Serios vb acum: pe bune nu inteleg cum vine faza

francisc vaida spunea...

..da Piticu ..! chiar asa a fost ..noi pregateam ,sustineam si printr-o expozitie de final de curs punctam
sfirsitul cursului de initiere....
..si pentru asta primeam o remuneratie ..
..echipamentele si materialul didactic ,invitatzii si lectorii de la lectiile deschise ..nu primeau nimic ..!
..k sa citez un fost director de la dalles..dumneavoastra va ocupatzi de tot ...!

Dan Simoaica spunea...

Trist, jalnic ...
Raman totusi cu amintirile frumoase de la curs, cu lucrurile invatate si oamnenii intalniti.
Domnule Profesor, menirea de dascal a fost dusa mai departe.
Pacat ca la noi in Romania aceasta menire este insotita de mult chin, lipsuri si ... din pacate de multa lipsa de respect.
Sa ne auzim cu bine, cu cat mai multe vesti bune!

Camelia spunea...

Domn' Profesor, fii bucuros ca ai scapat de asemenea oameni! Ghinionul lor ca au pierdut cei mai tari profesori de fotografie! Sper sa auzim cat mai curand de noua Scoala de fotografie Vaida sau Vaida - Lazar!

Iulian Anghel spunea...

maestre, un sut in cur face mai mult decat o caruta de limbi administrate cu tandrete. sunt convins ca veti merge mai departe cu energia de care ati dat dovada pana acum. daca e nevoie de ajutor contati si pe mine.

iulian anghel, fost cursant

iordache catalina spunea...

Domnule profesor, e mare pacat ca lucrurile se intampla asa, ca nu se poate comunica si construi ceva.
Pe de alta parte, atitudinea celor de la Dalles nu poate atinge tot ceea ce ati construit cu noi, cursantii, tot ce ne-ati invatat si satisfactia de a vedea cum am descoperit cu ajutorul dvs lumea fotografiei.
Asteptam vesti despre noi proiecte de la dvs!

Unknown spunea...

La cum te stiu eu Feri, ai inchis capitolul Dalles, dar vei deschide alt capitol cu alt nume. Ai forta de a continua sau nu ai forta de a nu fi LECTOR! Iti este in sange.

Costin spunea...

Nu-mi vine sa cred, stiind si inca poate prea putin, cate eforturi au existat pentru a supravietui aceste cursuri de fotografie. Poate ca este o experienta trista fata de conducerea Dalles dar sunt convins ca veti gasi resursele necesare si dorinta de a continua.Sunt convins ca daca dorinta exista restul se rezolva si asta datorita faptului ca ''ceea ce nu va omoara, va intareste''.

Marcel Eremia spunea...

Şi eu sunt de aceeaşi părere, că nu trebuie să-ţi pară rău. Atâta timp când ai în spate o armată de cursanţi care-ţi recunosc meritele, orice altceva este de prisos.
Sigur, este un eveniment mai puţin plăcut datorită unor dezamăgiri inerente, dar exact astea sunt evenimentele care trebuie să ne împingă înainte, să mergem mai departe.

Dar oricum tu nu eşti genul de om care să se lase doborât de aşa ceva. :)

Adina Voinea spunea...

Mie, sincer imi pare rau ca s-a terminat. Dar... un sut in fund, un pas inainte.
Aveti atata putere de munca si aveti atatea de zis in materie de fotografie, ca puteti face treaba oriunde.
Astept sa vad unde va demara un nou inceput ca sa va pot stresa cu intrebarile mele.

Adrian Cosereanu spunea...

Da,Fericule,sti foarte bine ca sint unul dintre aceia care apreciaza foarte mult munca ta si daruirea de care dai dovada.Eu am un principiu si anume,intr-o lupta ca cea data de tine si este clar ca este o lupta,pentru ca nu poate sa iti fie indiferent ceea ce se intimpla,sint doua sau mai multe elemente.Problema este ca modificarea situatiei trebuie sa fie antrenata de modificarea unuia dintre elementele ecuatiei.Nu putem si nu avem voie sa ne gindim ca altcineva decit noi insine,se poate modifica mai repede.Daca incepem procesul cu noi insine si incercam sa ne modificam si sa dam situatiei o conotatie reala,sa o gindim favorabil noua,vom cistiga.Daca vom incerca sa modificam ceea ce au creat altii sau gindesc altii,vom esua.Daca credem ca nu ne vom putea modifica nici pe noi si nici celelalte elemente,este bine sa renuntam.In viata putem lupta si putem renunta,ambele pot servii interesului nostru,problema este sa nu avem nici un complex pentru nici una dintre aceste pozitii.
Tu nu esti prietenul meu, ci fratele meu,dar trebuie sa iti spun ca ai gresit si vei gresii in continuare,pentru ca in viziunea ta, arta nu are legatura cu afacerea,pasiunea se face si nu se traduce,respectul se cistiga si nu se dobindeste prin nastere si asa mai departe.Societatea in care traim este una a afacerii,a nonvalorilor,iar arta de a fi manager este aceea de a valorifica nonvalorile si nu de a le analiza si specula defectele, pe care ei le au si care au radacini adinci.Frate,treci baricada,fa din arta ceea ce iti place tie si modifica-te intr-o lume care se modifica in sens negativ,din pacate,in fiecare secunda.Altefel deceptiile vor fi enorme.

Caraculacu Laura spunea...

Mie una imi pare rau sincer, mai mult pentru generatiie care ar fi urmat acest curs pentru ca nu vor avea ocazia sa traiasca experienta fotografiei alaturi de dumneavoastra sau domnul Dinu Lazar. Nu-i nimic,in ceea ce ne priveste pe noi, va vom urma unde veti merge, chit ca e Dalles sau stiu eu ce alta locatie. asteptam noutati :D.

Caraculacu Laura spunea...

P.S. mi se pare geniala alegerea pozei cu pestele pentru acest post :))

francisc vaida spunea...

..k sa vezi ..! piticu' atomic a fost dat afara ....!iar piesa blonda,chioru si piticu s-a jucat o singura data ...! ce m-am dixtrat ...!
..am ris cu lacrimi cind ...tovarasa directoare cu dosare de cercetare penala pentru diverse vorbea de mostenirea si legamintul lui IOAN Dalles...! ce m-am mai ris..! imbecilii dreaqu..!

Unknown spunea...

Tu sti foarte bine ca prosti nu au dubii,ei au numai certitudini,deci faptul ca sint siguri ca pot face orice si maia les ca pot face bine,este un atribut al prostiei.Tu te intrebi de unde apar ei? Pai nici ei nu stiu,sint niste rataciti de care cineva are nevoie.In Romania,cam de mult caracterul primeaza in fata valorii,caracterul murder.Deci nu vad de ce te miri.Pentru prostia a negocia este un deziderat al vietii lor,ei sint constienti ca acest act al negocierii le poate scoate ine videnta valoarea si o fac ori de cite ori au ocazia.Nu pentru a ne arata noua ci pentru a-si demonstra lor insasi ca au “valoare”.Diferenta dintre oamenii inteligenti si prosti este ca primi transforma lucrurile complexe in lucruri simple si accesibile gindirii tuturor,iar prostii transforma lucrurile simple in lucruri complexe,pe care de multe ori nu le inteleg sau refuza sa le inteleaga,crezind ca totul este la indemina lor din punct de vedere mental.Iorga spunea ca atunci cind nu vrei sau nu poti face un lucru,cel mai important este sa vorbesti despre el,pentru ca nu poti in acelasi timp sis a vorbesti si sa il faci.Nu cred ca prostul de care vorbesti tu a auzit de Nicolae Iorga,dar uite ca natura umana este prezenta.
Prosti in general au o chestie interesanta,vor sa creeze confuzie iar citeodata o creaza numai prin felul lor de a fi,pentru ca nu poti sa iti inchipui ca un om poate fi atit de prost,numai tratind tangential cu el.In plus prosti trebuie sad ea o conotatie logica,ldupa mintea lor,fiecarei decizii,iar ca sa sti ca exista o logica,iti spune “trebuie sa verificam”.
Numarul invitatilor pentru o conjuncture in care cultura este privita in Romania ca o cenusereeasa,este enorm de mare sic red ca in mare masura se datoreaza unei personalitati,[e care o intruchiepzi tu,dar si respectului fata de arta si de efort pe care,mai sint oameni ce le pot aprecia.Felicitari.Prezenta atitor invitati nu poate fi decit o obligatie pentru tine si intreg colectivul.
Acesti prosti fac ce stiu,iar tu si cei din jurul tau trebuie sa divediti ca stiti ce faceti.Nu am crezut niciodata intr-o lupta logica cu prosti,chiar daca se spune ca nu exista oameni care nu pot fi convinsi cu numai oameni care nu pot convinge.Metodele de convingere ar fi prea dure si proportionale cu nivelul prostiei,iar Romania a devenit ca si in vest o tara a avocatilor.
I-ai intrebat ce inseamna ca primesti mult?Poate au o definitie a “multului”,pentru ca s-ar putea sa se raporteze la ceva ce tu nu sti.
Cred ca prosti astia de la Dalles nu stiu inca ca poate exista si alta varianta si de aceea isi permit ceea ce isi permit.
Are cineva nevoie de calificarea personalului in Romania?Pai ar fi primul pas in care acesti prosti ar iesii din schema.O societate in care banul este axul central al oricarei activitati nu poate fi compatibila cu arta si evident nici cu respectul.Viata este o lupta Fericule,iar tu nua I renuntat niciodata,chiar cind s-a lasat bariera,deci nue ste stilul tau sa faci un final in nici un fenomen,in plus tu nu esti omul concluziilor,pentru ca sti ca,concluzia este faza e incetare a mai gindi despre un fenomen,pentru tine contradictiile si lupta reprezinta un mod de viata dobindit in si care te-a facut fericit.Victioria si infringerea sint elemente vitale pentru personalitatea ta.Sti sa pierzi si ai aratat-o de multe ori,iar cistigul ti se pare stare de normalitate.Asta inseamna sa fi un om educat,mai departe nu conteaza,prea multe jigodii in jurul nostru…