6 august 2010

despre ....foto union..ep 2 inceputurile mele


..ei bine termin eu armata la nici 20 de ani ...(unii mai stiu ce era armata ...!) si ce sa fac ce sa fac ce sa ..fac ? ma fac fotograf..! la facultate nici vorba  .....,la munca sa invat altceva nici vorba ...ok asta este fotograf ..! numai k toate astea se intimplau in martie 1978 si scoala postliceala de fotografie incepea  cu examen in septembrie ok nu-i nimic..ma apuc sa invat la chimie ,fizica .Liceul ..Ady Endre il terminasem in 1976 mai stiam eu una alta dar m-am apucat sa invat .In ziua examenului ma intreaba unu din comisie in ce limba vreau sa dau examenul ..? zic in limba maghiara ..ca am invatat tot liceul in limba maghiara ( numai romina o invatam in romina ..)..zice ok avem si comisie de limba maghiara ...! examen numai in  scris ..  O sa intrebati ..bine dar fotografia unde era ...filonul...pasiunea...destinul..? nici vorba ..! vroiam sa am o meserie decenta si din care sa pot traii ..! asta era optiunea ..! ei    da mai era si BLOW UP vazut la cinemateca Union ( da ...! vis a vis de studioul foto UNION unde am sa traiesc o viata .)..si care m-a infierat pe viata in carne arsa cu fierul rosu...!
..ei bine mai era si bunicul care avea un aparat 9/12 din lemn si care facuse toata tineretea (si-a dat bacalaureatul in 1912 )..fotografii pe placi de sticla ..AGFA WAREX...
...nu aveam alta dorinta decit sa invat si sa cistig bani..!
vine examenul . evident k am dat examenul in scris in limba maghiara ( pe vremea lu' Ceausika se putea ..azi nu se poate ...! )..cifra de scolarizare era de 10 locuri in Bucuresti  (solicitate de cooperativa Fotografia Bucuresti..)..solicitanti ...in jur de 2,3 pe loc ...emotii peste emotii dar am luat media 9 10 la fizica si 8 la chimie ( nu mi-a placut niciodata chimia )...in tot cazul aveam cea mai mare medie si din 1 octombrie am inceput cursurile de la Scoala postliceala de fotografie  Ucecom (uniunea centrala a cooperativelor mestesugaresti )  Bucuresti .
..Despre Scoala postliceala de fotografie Ucecom trebuie sa stiti ca se afla impreuna cu absolut toate scoliile de meserii din Rominia in sediul din str Econom Cezarescu  ..cosmetica,fotografie ,bijuterie coafura ,croitorie ,cizmarie,timplarie ,tapiterie ,blanarie ,optica   si cite si mai cite ...!     Cursurile erau de 2 si 3 ani iar urmare unui examen primeai o diploma de absolvire care iti permitea sa exerciti meseria de fotograf ..! dupa ani de zile aflasem k nu puteam deschide atelierul propriu decit daca aveam Carnet de Mester ..( nu se dadeau decit la cei peste 50 de ani ..o jegosenie fara seama a sistemului ..)
..Cooperativa fotografia nu a stiut ce sa faca cu mine ...fara pile fara spaga ...fiul ploii si au incecat din prima sa afle cine ma sustine ...! au incercat si nu au aflat nimic ...ba mai mult m-au repartizat in practica la Foto Union k sa scape de mine ....incomodul...era prin 1979  ..toamna ..la 2 ani dupa cutremur ...comunismul avea fata umana si se mai gaseau una alta ...! spun asta ca trebuia sa imi cumpar aparata de fotografiat ..k nu aveam ...! ei bine primul meu aparat a fost un ZORKI 5 cred ..cu brat de armare si 3 obiective extrem de taioase ...dar fara vizare reflex...! dupa 5 luni l-am vindut si mi-am cumparat un seagull 6/6 ( cum are Ioan Penu..acum) l-am vindut  dupa 3 luni ...urmatorul a fost un Praktica L urmat de Praktica mtl 5...iar din 1982 un NIKON FM cu un 36 -72 serie E 1:3.5 one touch ....urmat de NIKON FM2 ....FA...aparate ...! si timpuri
..La Union  sef de unitate dupa Dna Elisabeta Kramer a devenit Tudor Ion ...un tip ciudat ,insingurat cu mare ,,dragoste,, de unguri si care evident se simtea cu atit mai sef cu cit nu stia ceva ..era un portretist inascut dar din pacate lipsa de educatie si de cultura il elimina la prima strigare din orice competitie in ale educarii si formarii profesionale .! nu avea familie si birfa locului povestea despre o dragoste fara sfirsit ...neimpartasita de Dna Elisabeta Kramer care ce sa zic....o evreica frumoasa desteapta si unguroaica pe deasupra ...! clasa si stil ...asa am vazut-o prima data cind a venit sa isi ia faimoasa    REISE CAMERA 13/18   Traia in Austria maritata cu un avocat de renume in Munster si nu am mai auzit de ea ..! imi pare rau k era o istorie vie a fotografiei ..din generatia ,Dnei Grill Liana .Dnei  Hedi Hoffler Dl Sofletea ...nume mari in fotografia romineasca ,oameni veniti din societatea civila dinainte 1930.....! Am resimtit marginalizarea acestor ARTISTI fotografi de catre  noua generatie de politruci  care cereau fotografie la plan si incasare ...unde nu conta ce si cum ...ci doar banii...! Cutremurul din 1977 l-a determinat pe Ceausescu  sa impuna cooperatiei sa isi construiasca propriile ateliere ..adica nu de la bugetul de stat ...!
..Aveau atelierele cele mai mici si mai marginase ..ascunse aproape de clientela....Dna Liana Grill avea atelierul pe str Franklin ...ce vremuri...!
.la Union l-am cunoscut pe Dl Nicolae Profir     .. Nicu ..un tip talentat si cu drumul lui in viata ,...dupa moartea lui Tudor Ion in 1981..a devenit sef de unitate si a transformat fundamental organizarea studioului ....
intr-un spatiu modern deschis ...dar mai ales a pus in piine cum se zice aparatul Plaubel Profia V nou nout cu toate accesoriile de la caseta polaroid pina la rollcassete..! cu casete 9/12 ..10/15...13/18..cm  si care avea obiective compur de mare precizie ....!   o bijuterie ...!    toate planfilmele erau expuse egal ceea ce usura mult munca la marire ...cu DURST CLS300    ...2000 de watti era o lumina dee mare calitate ..cu cutii de amestec pe toate formatele ..era o placere sa maresti si sa lucrezi ...! placerea se transforma repede in chin pentru ca prelucrarea fotografiilor se facea manual in tase de 30/40 in niste conditii de chin maxim ...! evident k am facut alergie la chimicale si ca am suferit ani de zile de o dermatita de contact cu factor de intretinere permanent ...pina in 1989 aprilie..!

   va urma

ps in imagine Corina Chiriac una din marile noastre artiste ..conservator ,fotografii din 1998

13 comentarii:

catalin fudulu spunea...

Întrebare:
în 1976 scârţâia parchetul la Ady Endre???

Narcis Virgiliu spunea...

Bravo Feri, astept de ceva vreme o astfel de povestire...Vad ca stai bine cu memoria dar tot sunt curios sa vad daca iti aduci aminte cum ne-am cunoscut noi :-)

OZOLIN DUŞA spunea...

Bagă mare Tata Feri, că bagi bine!... Ce parfum...

Dan Moruzan spunea...

Foarte interesant totul!
Si Ozolin Dusa are niste povestiri de genul asta. Ce bine ar fi sa le putem grupa intr-un site barem, daca nu intr-o carte...
Consider ca exista multi interesati sau, mai corect spus, ar trebui sa existe mult interes.
Cat despre Corina Chiriac, tata i-a fost profesor la Institutul de Teatru. Putina lume stie ca dansa a facut clasa de actorie.

Mihai Cantea spunea...

Amintiri..., amintiri....
Frumos coane! La apelul matale, coane, voi raspunde zilele astea!

Veronique spunea...

hmmm ... alte timpuri, alta viata ... frumos! :-)

franciska spunea...

o initiativa foarte frumoasa ! imi place sa citesc despre ce a fost foto union

francisc vaida spunea...

...catalin-in 1976 scirtzia evident k era plin de microfoane ...si de curiosi cu stele'n ochi...! dar in pauze jukam ping-pong cu Dna Tulipant directoarea liceuli ...stia sa joace si nu erau 2 care jucau mai bine decit ea in tot liceul..!
..narcis..la foto Union prin 1994-95 cred ..veneai si cumparai filme KODAK variospeed ..cred.. gresesc,,?
dan - pe Corina am vazut-o prima oara in carne si oase la festivalul Primaverii in 1973 pe strand la studentesc in Tei ...era o bucatica buna de tot si se juca cu toata lumea adica ii invirtea pe degete ...si frumoasa si desteapta ...si educata si scolita ...Ramine pe departe cea mai tare din toata gradina ..stiai k s-a lansat la Steaua fara nume...?
mihai - te astept dar sa o iei de prin 70 k mine ...!sau mai devreme ...!
veronique - oamenii k oamenii timpurile k timpurile ..ramine educatia ,scoala,mediul..si dorinta de a face ...bine ..!
franciska - si cite ar fi de povestit ...

bogudan spunea...

maestre daca zici `78 ma inclin cu respect... mai era un an pana aparea si io :))
te salut!

fotografu spunea...

Bravo. Superb.
Acu ma intreb daca asa multa sinceritate nu e cu doua taisuri. Eu inca nu indraznesc nici 1% sa spun de fapt ceva... ai facut un gest admirabil, absolut admirabil...
Ma gindesc ca acest stil este superb pentur o carte de schite... si Mihailopol a scris o incercare, "sarumina domnita, a venit fotografu" - dar tu esti mult mai bun la dinamica topicii si la crearea unui univers aparte... foarte tare... felicitari!

Costin spunea...

Este absolut fantastic. Sunt impresionat si mut de placerea lecturii.
Va multumesc.

Marcel Eremia spunea...

Eu îmi aduc aminte cu plăcere de întâlnirea de la subsolul Foto Union cu tine, cu dl. DL și din păcate nu mai știu cu cine.

Domnu' Dinu avea un digital (cred că era Casio) și ne arăta și nouă profanilor ce tari erau digitalele (ne făcuse o poză din mână la lumina slabă de acolo, poate o mai are). Era prin 2000 sau 2001, în orice caz ora de întâlnire era 18. Știu asta pentru că eu venisem pe la 17:50! :)

atanasiu spunea...

Absorbit de fiecare cuvant...magnific!