3 august 2010

despre ....foto union..ep 1 inceputurile

....FOTO UNION  infintat in 1962 proiectat pentru a fi studio foto inca de la constructia blocului la al carui parter se afla in Str Ion Cimpineanu  nr 26 bl 8 parter .Blocul s-a construit intre 1959 cind a inceput constructia  Salii Palatului  si a blocurilor din jur  precum si blocul Turn .EI bine a fost primul studio foto in care s-a introdus fotografia color  in  Bucuresti .Aceasta poveste nu a fost scrisa inca ...incercarea mea de aducere aminte este modesta si cu multe lacune dar fara indoiala k voi scrie istoria cooperativei FOTOGRAFIA   cindva ... Introducerea experimentala a fotografiei color  este meritul incontestabil al Dnei Elisabeta Kramer care a si fost primul sef de unitate cum se numea pe atunci..1n 1970 Dna Kramer a fost invitata la AGFA GEVAERT .unde a facut un scurt curs de pregatire in prelucrarea celor mai noi materiale ale momentului   si anume a negativelor 80 S adica film negativ de 80 ASA pentru expuneri scurte (short ) precum si a hirtiei MCN process 82/85 .Fotografierea se face cu un vechi aparat de lemn cu burduf 13 /18 cu optica Schneider Kreuznach si expunere cu mina ..! (am  prins asta  in 1979 ..).Evident ca in cea mai buna traditie romineasca era secret de stat ..! hahaha...nimeni nu avea voie sa vorbeasca din labortaor sau din studio ..adica cine zice din casa ...era vai mama lui ...secretele ..le-am aflat dupa ani de zile hahaha...expunere  dubla fata de nevoi se compensa printr-o developare trasa ( push ) in solutie diluata 1/2 ...te crucesti nu alta ( se incalcau toate regulile fotochimiei )
se facea si retus ..si negativ si pozitiv...pe negativ evident ...! un set de 5 x 6 buc  13/18  costa in jur de 2000 de lei in jur de 600 de $ (curs oficial 1,80 lei = 1$  ..iar  la negru  25-30 lei = 1 $.!
..salariile erau 4500_5000 de lei pe luna ...era raiul pe pamint ..!...

                                                                                                   va urma

ps in fotografie o imagine din 1992 facuta pe film 22o Kodak VCR marita pe hirtie KODAK profesional scanata cu epson v 600

8 comentarii:

fotomaniacu spunea...

Da maestre... asta e calea... Bravo, necesara si frumoasa initiativa... aceste lucruri trebuie aduse a lumina, deis 99% din cei de aici nu vor intelege nici ce spui nici imaginea, care raportata la anii aia era perfectiunea pe pamint... ce stiu ei...

Catalin spunea...

Cum o arăta fata la 40 şi ceva de ani, câţi o avea acum...

Marcel Eremia spunea...

Fain că ai deschis seria de "dezvăluiri" despre Foto Union.

Tehnica de atunci nu-i departe de cea de astăzi. Este ca şi când printezi cu cerneluri mai palide (soluţia diluată), treci de două ori aceeaşi hârtie (grijă mare la suprapunere corectă!) prin imprimantă (timp dublu expunere la copierea pe hârtie) iar totul să dureze mult mai puţin decât dacă ai printa "normal" (expunere scurtă pe film). :)

Blogu'lu oZo spunea...

Ehe Boier Feri... dai din casă secretele expiraților fotografiei românești. Frumos...

Alex Tanasescu spunea...

Foarte tare fotografia, eu unul astept cu nerabdare sa mai vad si altele.

sidecenu spunea...

Simpatic, maitre Feri,
De fapt in acele vremuri fotografia era vie, desi avea dificultati financiare si nu numai. De parca acum nu ar avea...
Si multi oameni s-au zbatut sa faca din rahat bici, in conditii grele, iar asta trebuie sa fie mai bine cunoscut.

@ Ozo,
Poate ca vreti sa spuneti : secretele Ex-Piratzilor fotografiei romanesti ?

francisc vaida spunea...

...din pacate prea rar avem timp pentru viitor ...de prezent nu mai spun nimic..cit despre trecut cine stie ..tace...!
..provocarea vine nu atit din nevoia de a demonstra cuiva ceva ..ci mai mult o necesara recapitulare a fotografiei din Bucuresti ..!
..astazi nu gasesti nici un atelier unde un mester sa iti faca un portret de care sa fi multumit ...chiar sunt curios ..!

Costin spunea...

Din pacate au cam disparul aceste ateliere de fotografie... Faina incursiunea. Asa mai aflam lucruri pe care nimeni nu le spune din lipsa de timp poate sau cine stie...